Ο Όρσον Ουέλς και η μεγαλύτερη φάρσα όλων των εποχών

Δημοσίευση: 30 Οκτ. 2018, 12:36

Σαν σήμερα, 30 Οκτωβρίου, πριν 80 χρόνια, ο Όρσον Ουέλς έστησε την μεγαλύτερη φάρσα όλων των εποχών, συστήθηκε σε όλους πόσο ασύλληπτο ταλέντο δραματουργού ήταν και φυσικά ανακηρύχθηκε δικαίως σαν ένα από τα μεγαλύτερα troll στην ιστορία, πολύ πριν καν εφευρεθει ο όρος.

ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 18: Τι να δούμε Σάββατο 29/9

Ο Oυέλς ήταν μόνο 23 ετών όταν η εταιρεία του Mercury Theatre, αποφάσισε να διασκευάσει το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 19ου αιώνα, "Ο Πόλεμος των Κόσμων" του H.G. Wells, για το εθνικό ραδιόφωνο. Παρά την ηλικία του, ο Oυέλς έκανε ραδιόφωνο για πολλά χρόνια, κυρίως ως η φωνή του πολύ επιτυχούς προγράμματος "Η σκιά". Το "War of the Worlds" δεν είχε σχεδιαστεί ως ραδιοφωνική φάρσα αρχικά, με τον Ουέλς να αυτοσχεδιάζει στη συνέχεια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, χρονική ζώνη που θεωρούνταν τότε prime-time και εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ανοικτούς τους δέκτες τους. 

Ο Γουέλς έκανε μια μικρή εισαγωγή και στη συνέχεια ένας παρουσιαστής διάβασε το δελτίο καιρού, συνεχίζοντας με live μουσικό πρόγραμμα από το ξενοδοχείο Park Plaza της Νέας Υόρκης. Σε λιγότερο από μία ώρα, το "σόου" ξεκίνησε. Ένας παρουσιαστής διέκοψε το μουσικό πρόγραμμα και ανακοίνωσε ότι "ο καθηγητής Farrell του Mount Jenning Observatory" εντόπισε εκρήξεις στον πλανήτη Άρη. Μετά, η μουσική επανήλθε για να διακοπεί ξανά με μια ανακοίνωση ότι ένας μεγάλος μετεωρίτης είχε συντριβεί στο χωράφι ενός αγρότη στο Grovers Mills, του New Jersey. Λίγο αργότερα, ένας παρουσιαστής από το σημείο της πρόσκρουσης περιέγραφε έναν Αρειανό να βγαίνει από έναν μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο. Οι Αρειανοί καβαλούσαν πολεμικές μηχανές και πυροβολούσαν με "ακτίνες φωτιάς" τους μικροκαμωμένος ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον τόπο συντριβής. Εκμηδένισαν μια δύναμη 7.000 εθνοφρουρών, και μετά από επίθεση που δέχτηκαν από το αμερικανικό πυροβολικό και βομβαρδιστικά, οι Αρειανοί ψέκασαν με ένα δηλητηριώδες αέριο τον αέρα. Σύντομα οι "Αρειανοί κύλινδροι" προσγειώθηκαν στο Σικάγο και το St. Louis.

Το ραδιοφωνικό έργο ήταν εξαιρετικά ρεαλιστικό, με τον Ουέλς να κάνει χρήση προηγμένων ηχητικών εφέ και τους ηθοποιούς του να κάνουν εξαιρετική δουλειά αποδίδοντας με ακρίβεια τους ρόλους των τρομοκρατημένων εκφωνητών και άλλους χαρακτήρες. Ένας εκφωνητής ανέφερε ότι πανικός είχε ξεσπάσει στην περιοχή που προσγειώθηκαν οι Αρειανοί, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν. Το φοβερό είναι ότι στην πραγματικότητα, κάτι αντίστοιχο συνέβη: Πάνω από ένα εκατομμύριο ακροατές του ραδιοφώνου πίστεψαν ότι μια πραγματική εισβολή από τον Άρη ήταν σε εξέλιξη. Πανικός ξέσπασε σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Νιου Τζέρσεϊ, τρομοκρατημένοι πολίτες προκάλεσαν μποτιλιάρισμα τους αυτοκινητόδρομους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τους εξωγήινους επιδρομείς. Άλλοι, ικέτευαν την αστυνομία να τους δώσει μάσκες για να τους σώσει από τα τοξικά αέρια και πολλά άλλα κωμικοτραγικά.

Όταν τα νέα του αληθινού πανικού έφτασαν στα στούντιο του CBS, ο Ουέλς διέκοψε το πρόγραμμα και θύμισε στους ακροατές ότι επρόκειτο για επιστημονική φαντασία. Υπήρχαν φήμες ότι καταγράφηκαν και αυτοκτονίες εκείνο το βράδυ, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών διενήργησε έρευνα για το πρόγραμμα, αλλά δεν βρήκε κάποια παραβίαση του νόμου. Η τεράστια δημοσιότητα που απέκτησε η φάρσα, βοήθησε τον Όρσον Ουέλς να κλείσει ένα καλό συμβόλαιο με το Χόλιγουντ και το 1941 να  παραδώσει τον... "Πολίτη Κέιν". Η συνέχεια είναι γνωστή.

Ακολουθεί ολόκληρη η εκπομπή: 

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!