Η «Κραυγή» του Munch έγινε ταινία μικρού μήκους με μουσική Pink Floyd

Δημοσίευση: 19 Δεκ. 2021, 13:22

Ο Ρουμάνος δημιουργός κινουμένων σχεδίων Sebastian Cosor δημιούργησε ένα ευρηματικό βίντεο στο οποίο συνδύασε μοναδικά δύο διαφορετικά έργα τέχνης, έργα δύο διαφορετικών τεχνών και διαφορετικών εποχών: από την μία ο πίνακας Η Κραυγή του νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch (1863-1944), έργο του 19ου αιώνα και το The Great Gig in the Sky του ροκ συγκροτήματος Pink Floyd.

Ο δημοφιλής ζωγράφος φιλοτέχνησε την πρώτη εκδοχή από τις τέσσερις το 1893 ενώ αργότερα έγραψε και ένα ποίημα για τον δυσερμήνευτο πίνακα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και συζητήσεις γύρω από την Κραυγή. Το ποίημα που έγραψε είναι το ακόλουθο (σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση):

Περπατούσα στον δρόμο με δύο φίλους

Ο Ήλιος έδυε- ο Ουρανός έγινε ένα ματωμένο κόκκινο

Και ένιωσα μια μυρωδιά Μελαγχολίας-στάθηκα

Ακόμα, θανάσιμα κουρασμένος – πάνω από το μπλε μαύρο

Φιόρδ και η Πόλη κρέμασε το αίμα και τις πύρινες γλώσσες

Οι φίλοι μου προχώρησαν-παρέμεινα πίσω

Τρέμοντας από το άγχος- ένιωσα την Μεγάλη Κραυγή στη Φύση

Στο βίντεο συνδυάζεται το έργο το οποίο αποκτά ζωή και δράση υπό την συνοδεία του τραγουδιού των Pink Floyd από το 1973, το οποίο ερμηνεύει η Clare Torry. Η 25χρονη Torry κλήθηκε από τον παραγωγό Alan Parsons να έρθει στο στούντιο. Είχε γενικά πολύ λίγη καθοδήγηση από το συγκρότημα. Ο Roger Waters σε συνέντευξή του στο Rolling Stones είχε πει «Η Clare ήρθε στο στούντιο μια μέρα και είπαμε “δεν υπάρχουν στίχοι, είναι για τον θάνατο”».

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos