Το χαμένο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε είναι εδώ

Δημοσίευση: 5 Οκτ. 2019, 21:15

Ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ τι εστί «Street Scenes» ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το έχετε δει ποτέ και ίσως είναι η μόνη ταινία με υπογραφή του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Martin Scorsese που παραμένει στο σκοτάδι εδώ και δεκαετίες, Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που είχε σκηνοθετήσει ο Scorsese το 1970, που όμως για δεκαετίες έμεινε στο σκοτάδι και τώρα υπάρχει διαθέσιμο ολόκληρο στο YouTube.

<a href="/nea/rompert-nte-niro-leonarnto-nti-kaprio-se-proskaloyn-sta-gyrismata-tis-neas-tainias-toys/62499">Ρόμπερτ Ντε Νίρο & Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε προσκαλούν στα γυρίσματα της νέας ταινίας τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡόμπερτ Ντε Νίρο & Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε προσκαλούν στα γυρίσματα της νέας ταινίας τους

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες και στο Netflix ίσως η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του 2019, θα δούμε ένα παλιό δείγμα σκηνοθετικής γραφής του σκηνοθέτη, την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ, μιας και το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε δύο διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Σε αυτό βοήθησαν και άλλοι φοιτητές του NYU, ανάμεσα στους οποίους και ο Oliver Stone.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, την άνοιξη του 1970 ξέσπασαν διαμαρτυρίες εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στην Wall Street στην Νέα Υόρκη και στην Washington DC. Μια ομάδα από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν τα γεγονότα και στις δύο πόλεις. Αργότερα το ασπρόμαυρο και έγχρωμο υλικό σε 16mm μονταρίστηκε και έτσι φτιάχτηκε το τελικό αποτέλεσμα. Στην τελική σκηνή βλέπουμε τους Scorsese, Harvey Keitel. Jay Cocks και Verna Bloom σε μια συζήτηση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου κουβεντιάζουν για το μέλλον όλων αυτών των αντιδράσεων.

«Μόνταρα μέσα στην νύχτα για δέκα μέρες προσπαθώντας να δώσω μια δομή, υποσχόμενος στον εαυτό μου ότι δεν θα τον άφηνα να κάνει ένα πολιτικό φιλμ αν δεν μπορούσα να το κατευθύνω από το ένα άκρο στο άλλο» είχε εξομολογηθεί κάποτε ο σκηνοθέτης. «Όταν είδαν την ταινία οι υπόλοιποι, την μίσησαν. Ένιωσαν προδομένοι. Ωστόσο πιστεύω ότι ήταν μια ειλικρινής ταινία: έδειξα την θλιβερή πραγματικότητα, τον θυμό, την οργή, την γενική αίσθηση της αδυναμίας».

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos