Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Aγέννητες οντότητες ελπίζουν να βρουν πέρασμα στον κόσμο των ζωντανών.  Ένας ουράνιος γραφειοκράτης, ο Will (Winston Duke), που κάποτε ζούσε και ο ίδιος στη γη, αναλαμβάνει να αξιολογήσει υποψηφίους και να αποφασίσει ποια από τις οντότητες -που υποδύονται οι Bill Skarsgard, Tony Hale, David Rysdahl, Arianna Ortiz και Zazie Beetz- θα αντικαταστήσει μια βιολονίστρια με το όνομα Amanda που αυτοκτόνησε ανεξήγητα.

Όταν συμβεί αυτό καμιά «ψυχή» δεν θα έχει μνήμη από το περίεργο αρχοντικό, γεμάτο με τηλεοράσεις και άθλια ντουλάπια αρχειοθέτησης που φαίνεται να βρίσκεται στη μέση του πουθενά. Η αξιολόγηση αποτελείται από συνεντεύξεις όπου ο Will ζητά από κάθε υποψήφιο να απαντήσει σε ένα ηθικό αίνιγμα, καθώς και από τη μελέτη των αντιδράσεων σε ανθρώπινες στιγμές από τη γη. Η όλη διαδικασία διαρκεί εννέα ημέρες.

Άποψη: Αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι το "Nine Days" είναι η ταινία- ντεμπούτο του σκηνοθέτη Edson Oda, μπορεί να υποθέσει εύκολα ότι ο Βραζιλιανο-Ιάπωνας σκηνοθέτης είχε ήδη πολλές ταινίες στο ενεργητικό του. Ο Oda -που έγραψε, επίσης, το σενάριο της ταινίας- παρουσιάζει το τολμηρό του εγχείρημα με αυτοπεποίθηση και είναι αρκετά θαρραλέος ώστε να έχει στο επίκεντρο της πρώτης του ταινίας τα αιώνιο ερώτημα της ανθρώπινης φύσης: Τι σημαίνει να είσαι ζωντανός; Εκτιμούμε άραγε οι άνθρωποι τη ζωή όσο είμαστε ζωντανοί;

Υπάρχει μια ευαισθησία στον τρόπο που οι απλές, καθημερινές στιγμές προβάλλονται ώστε να εξυπηρετήσουν το story telling και στον τρόπο που ο απόκοσμος κόσμος γίνεται οικείος. Με αυτήν την έννοια, το δυνατό σημείο της ταινίας δεν είναι τόσο το σενάριο -πλήθος δημιουργών έχει καταπιαστεί κατά καιρούς με τη ζωή πριν ή μετά- όσο η ατμόσφαιρα που δημιουργείται και η διαύγεια με την οποία ο σκηνοθέτης παρουσιάζει αυτόν τον ενδιάμεσο κόσμο με τους δικούς του κανόνες και τις παραδόσεις του.

Οι σκηνές είναι μεγάλες και συχνά έχουν να κάνουν με πολύ δύσκολα μεταφυσικά και ηθικά ερωτήματα. Κάθε μία, όμως, προσθέτει στην εξέλιξη της πλοκής με σημαντικές λεπτομέρειες.

Το "Nine Days" αφήνει στον θεατή μια γλυκόπικρη αίσθηση που προκύπτει από την επίγνωση του Will για τον πόνο που περιμένει τις αγέννητες ψυχές όταν φύγουν από κοντά του. Θέτει τελικά το ερώτημα αν αξίζει ή όχι η ζωή, ακόμη και μπροστά σε όλον αυτόν τον πόνο και το ενδεχόμενο του θανάτου.

Και αυτό είναι κάτι που ο καθένας θα πρέπει να απαντήσει για τον εαυτό του, αφού αποφασίσει να αφιερώσει δύο ώρες σε μια ταινία που σίγουρα κάνει τον θεατή να σκεφτεί τη ζωή… αλλιώς.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2022, 20:01
Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2022, 20:02
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Nine days
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
124
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos