Marcel the Shell with Shoes On

Marcel the Shell with Shoes On - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Μαρσέλ κι η γιαγιά του, Κόνι, είναι δύο σαλιγκάρια που μένουν στο σπίτι ενός πρώην ζευγαριού, το οποίο έχει μετατραπεί σε Airbnb. Όταν ένας κινηματογραφιστής νοικιάσει το σπίτι, θα γυρίσει μια σειρά από YouTube βίντεο, όπου ο Μαρσέλ δείχνει την καθημερινότητά του και προσφέρει απλόχερα τη μεγάλη σοφία που περικλείεται στο μικροσκοπικό του περιτύλιγμα.

Κριτική: Όταν ο Ντιν Φλέισερ-Καμπ άρχισε να ανεβάζει μια σειρά από YouTube βίντεο με πρωταγωνιστή τον Μαρσέλ, ένα αξιαγάπητο σαλιγκαράκι με αθλητικά παπούτσια, πιθανότατα δεν περίμενε ότι οι περιπέτειές του θα μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη. Όμως, η επιτυχία των βίντεο τον οδήγησε στα στούντιο της A24, της πιο hot εταιρείας παραγωγής των τελευταίων ετών, κι έτσι ο Μαρσέλ έκανε το θριαμβευτικό του ντεμπούτο και στο πανί.

Το “Marcel the Shell with Shoes On”, με την παιχνιδιάρικη και φαινομενικά ανάλαφρη ιδέα και αισθητική του, είναι ο ορισμός της comfort ταινίας. Είναι φτιαγμένη με μεράκι, αγάπη και αφοσίωση, στοιχεία που βγαίνουν από την οθόνη και σε τυλίγουν σαν απαλή κουβερτούλα μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Είναι μια «μικρή» ταινία που έχει μέσα της μια τεράστια καρδιά. Γυρισμένη σαν mockumentary, με όσες meta αναφορές απαιτούνται χωρίς να μπερδευτεί κάποιος που δεν γνωρίζει τις YouTube ρίζες του εγχειρήματος, η ταινία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος της, αλλά τα όσα πραγματεύεται, φιλτραρισμένα μέσα από την αισιόδοξη, παιδική οπτική του Μαρσέλ, είναι ικανά να συγκινήσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους θεατές.

Ο συνδυασμός animation και γυρισμάτων, μαζί με την υπέροχη ερμηνεία της Τζένι Σλέιτ (“Obvious Child”, “Big Mouth”) που χαρίζει τη φωνή της στον Μαρσέλ, καθιστούν τόσο τον ίδιο όσο και τον κόσμο του καθόλα πιστευτούς. Έτσι, όταν ο Μαρσέλ ξεκινά να ψάχνει τη χαμένη οικογένειά του και παράλληλα μπαίνει σε μια υπαρξιακή αναζήτηση, συνειδητοποιώντας πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος που τον περιβάλλει, η τύχη του και το κατά πόσο θα τα καταφέρει σε νοιάζουν πραγματικά.

Γιατί ο Μαρσέλ, χωρίς να το καταλαβαίνει, λέει με τον τρόπο του μεγάλες αλήθειες που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε μιλάμε για τις οικογενειακές είτε για τις ερωτικές, και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που η ζωή φέρνει στον δρόμο μας.

Ό,τι, λοιπόν, του λείπει σε μπόι, ο Μαρσέλ το διαθέτει απλόχερα σε αγνή σοφία. Και το “Marcel the Shell the Shoes On” είναι κάτι παραπάνω από μια χαριτωμένη ταινία. Είναι ένα είδους βάλσαμου που σε διασκεδάζει, σε συγκινεί, σε προβληματίζει κι, αφού τελειώσει, σου έχει χαϊδέψει και μετά φιλήσει απαλά τις μικρές και μεγάλες πληγές που όλοι κουβαλάμε.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Μαΐου 2023, 17:33
Ενημέρωση: 6 Μαΐου 2023, 17:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Marcel the Shell with Shoes On
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos