Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Η Φράνκι (Μάγια Χοκ) είναι μια νεαρή γυναίκα της οποίας το όνειρο είναι να γίνει δημιουργός ταινιών, αλλά προς το παρόν έχει μια αδιάφορη δουλειά σ΄ ένα μπαρ και στον ελεύθερό της χρόνο γυρίζει διάφορα video με σκοπό να αποκτήσει ένα υποτυπώδες following στο YouTube.

 Όταν γνωρίζει έναν γοητευτικό, απροσάρμοστο νεαρό (Άντριου Γκάρφιλντ), ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχει καν smartphone, βλέπει σε αυτόν έναν εκκολαπτόμενο YouTube αστέρα . Η εκτόξευση του στη σφαίρα της ιντερνετικής επιτυχίας θα είναι ιλιγγιώδης, αλλά η πτώση δεν αργεί να έρθει.

Άποψη: Στην τελευταία κατηγορία φαίνεται να ανήκει το “Mainstream”, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Τζία Κόπολα (της γνωστής οικογενείας), η οποία ενώ είναι μόλις 34 ετών, αντιμετωπίζει το θέμα της ιντερνετικής φήμης σαν boomer που θέλει να μας δείξει πόσο κακό μπορεί να κάνει η καθημερινή μας έκθεση στο περιεχόμενο των διαφόρων online celebrities.

Αλλά επειδή και η ίδια έχει εκτεθεί σε αυτό το περιεχόμενο, αποφάσισε ότι αρκεί να γεμίσει την οθόνη με αρκετά emojis, reactions και άλλα αισθητικά elements του ψηφιακού κόσμου, πιστεύοντας μάλλον ότι αν βομβαρδίσει το οπτικό νεύρο του θεατή θα τον κάνει να καταλάβει πόσο κενό νοήματος είναι το 90% των πραγμάτων που καταναλώνει καθημερινά.

Εφόσον η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι από εδώ και στο εξής θα βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη ιστορίες ανθρώπων που γνωρίζουν επιτυχία και αποκτούν φήμη στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ. Κάποιες από αυτές τις ταινίες θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, άλλες θα αποπειραθούν να παρουσιάσουν τους ανθρώπους πίσω από τα φίλτρα και θα υπάρχουν πάντα και αυτοί που πιστεύουν ότι αν αναπαράξεις την αισθητική και τους κανόνες των social media θα έχεις καταφέρει να κάνεις ένα αιχμηρό σχόλιο, τον οποίο θα συνταράξει τους θεατές που είναι όλη μέρα κολλημένοι σε μια οθόνη.

Αφήνει έτσι μια μεγάλη ευκαιρία να της γλιστρήσει μέσα από τα χέρια, καθώς ο Άντριου Γκάρφιλντ (“Tick tick Boom!”), ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκεται τελευταία σε μεγάλη ερμηνευτική φόρμα, θα μπορούσε πραγματικά να κάνει θαύματα στον ρόλο του αδίστακτου YouTube αστέρα, αν είχε από κάπου να πιαστεί. Αντ’ αυτού, το σχηματικό σενάριο τον αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστο και τον οδηγεί σε cringy ξεσπάσματα, ενώ η Μάγια Χοκ (“Stranger Things”) αφήνεται να τον κοιτάζει με απορημένο βλέμμα, νιώθοντας ότι έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός τέρατος.

Έτσι, το “Mainstream” καταλήγει να είναι μια εξωφρενικά απλοϊκή ματιά σε μια βιομηχανία που βασίζεται στον εύκολο εντυπωσιασμό, τα κόλπα του οποίου η Κόπολα πιστεύει ότι προσπαθεί να ξεσκεπάσει, αλλά δεν διαθέτει ακόμα τη σκηνοθετική ή σεναριακή ωριμότητα που απαιτείται για να μην τα αφήσει απλά να καταλάβουν όλη της την προσπάθεια.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Δεκ. 2021, 16:09
Ενημέρωση: 3 Δεκ. 2021, 16:09
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mainstream
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ