Θα το βρείτε: Cosmote TV

Βασισμένο στο βιβλίο του Jonathan Lopez ‘’The man who made Vermeers’’ ένας καλλιτέχνης θεωρείται ότι πουλάει έργα τέχνης στους Ναζί αμέσως μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πολυπλοκη και γεννιούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την δουλειά του καλλιτέχνη και τα κίνητρά του.

Η ιστορία φέρνει στο προσκήνιο τον Han Van Meegeren, έναν καλλιτέχνη που πουλούσε, εξαπατούσε και έβγαζε πολλά λεφτά από τους Ναζί, και παρότι υπάρχουν αρκετές αλλοιώσεις όσον αφορά την αφήγηση της πραγματικής ιστορίας,σε γενικές γραμμές η ταινία παραμένει στα αληθινά γεγονότα. Η ταινία του Dan Friedkin είναι γεμάτη με δραματικό περιεχόμενο που κορυφώνεται σε κάποιες σκηνές, ειδικά σε αυτή του δικαστηρίου και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέροντες και συμπαθητικους πρωταγωνιστές που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή.

Ο Guy Pearce δίνει όλο του τον εαυτό στην ερμηνεία του και η περίεργη σχέση του με τον Joseph Piller (Claes Bang), καθώς και ο συνεχόμενος πυροβολισμός από δραματικές σκηνές ανεβαθμίζουν την ένταση του "Τhe last Vermeer". Βέβαια, πολλές φορές η προφορά του δεν προσομοιάζει με την Ολλανδική προφορά που θα έπρεπε να έχει υποδυόμενος τον Han Van Meegeren, πράγμα που σε κάνει να βγαίνεις λίγο εκτός κλίματος, αλλά όπως και να έχει δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία επειδή συνέβη αμέσως μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οποιοσδήποτε που τον ενδιαφέρουν οι μεταπολεμικές ιστορίες και δράματα θα μπορέσει ευκολα να απολαυσει.

Εκτός από αυτό, εγείρονται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για τα πλαστά έργα τέχνης και πώς ενώ φαίνονται σαν τα αυθεντικά, χάνουν αμέσως το σεβασμό όταν μαθευτεί η αληθινή τους φύση.

Ακόμα, έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για αυτή την περίοδο, να δούμε τους ανθρώπους τότε και το πώς αντιμετωπίζουν καταστάσεις που έχουν να κάνουν με εξαπάτηση και με την τέχνη. Μιλάει για θέματα απελευθέρωσης, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον εκπληκτικό φωτισμό που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης και την άριστη διεύθυνση φωτογραφίας, όπως και τα μαγικά τοπία που γυριστηκαν οι σκηνές της στην Ολλανδία.

Αλλά αυτό που αξίζει και μένει περισσότερο από όλη την ταινία είναι η καταπληκτική ερμηνεία του Guy Pearce,που σε καθηλώνει από τις πρώτες σκηνές της ταινίας και αυτό μόνο αρκεί για να αφιερώσει κάνεις χρόνο για αυτή. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί την σκηνοθετική προσπάθεια του παραγωγού Dan Friedkin (All the money in the world, The mule, Destroyer), παρ'όλα αυτα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον μεταπολεμικό δράμα.

Μαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 12 Απριλίου 2021, 13:34
Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021, 13:34
Τίτλος:
The last Vermeer
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos