Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Μετά από ένα ατύχημα, το οποίο της στερεί τη μητέρα της, η 17χρονη Ida πηγαίνει να μείνει με τη θεία και τους τρεις γιους της.

Όσο περνάει ο καιρός, η Ida θα διαπιστώσει ότι το φαινομενικά φιλόξενο καταφύγιο που πίστευε ότι βρήκε, κρύβει μυστικά που θα αλλάξουν για ακόμη μια φορά τη ζωή της.

Άποψη: Το Wildland αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Jeanette Nordahl, ένα δανέζικο δράμα που μέσα σε 90 λεπτά επιχειρεί να αγγίξει θέματα όπως η αγάπη, η οικογένεια, τα όρια, τις θυσίες, την αφοσίωση, τη βία.

Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται αργά και κυρίως μέσω της εμπειρίας της Ida, η οποία γίνεται η κεντρική αφηγήτρια και καθρέφτης των όσων συμβαίνουν. Μια μητριαρχική οικογένεια, με τη μητέρα να κινεί τα νήματα, να δίνει τις εντολές και να καθοδηγεί τα παιδιά της, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ασφυκτική και σχεδόν τρομακτική για το τι πρόκειται να συμβεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Wildland εξελίσσει και αναπτύσσει το βασικό του θέμα: την τοξική αγάπη, τις δυσλειτουργικές οικογένειες και τα όρια της αφοσίωσης.

Όσο προχωρά η ταινία, το κλίμα γίνεται ολοένα και πιο αποπνικτικό, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και τα προβλήματα γίνονται εμφανή. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης, φέρνει στην επιφάνεια διλήμματα. Τι είναι σωστό και τι λάθος; Μέχρι που θα έφτανε κανείς για να αποτελέσει μέρος ενός συνόλου; Μέχρι ποιο σημείο μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί; Υπάρχει όριο στις θυσίες που κάνει κανείς για τους δικούς του ανθρώπους;

Τα διλήμματα δεν απαντώνται άμεσα παρά μόνο μέσω των επιλογών που κάνει η Ida, η οποία εξ αρχής κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο κάνοντάς τον να συμπάσχει με κάθε τι που της συμβαίνει, να τη στηρίζει και να τη δικαιολογεί –ή έστω να καταλαβαίνει- κάθε της επιλογή.

Το παράδοξο με τους χαρακτήρες της ταινίας βρίσκεται στο ότι κανείς δεν καταφέρνει να γίνει πραγματικά αντιπαθητικός. Με έναν περίεργο τρόπο, όλοι αποτελούν θύματα συντηρώντας μια κατάσταση που ενώ είναι δυσλειτουργική, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν μάθει να επικοινωνούν.

Με ρυθμό αργό και χωρίς να «σερβίρονται όλα έτοιμα στο πιάτο», το Wildland είναι μια σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις που καταφέρνει να παρουσιάσει χωρίς υπερβολές και περιττά στοιχεία τις πτυχές της σιωπηρής και συναισθηματικής βίας στο οικογενειακό πλαίσιο.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 26 Φεβ. 2022, 15:39
Ενημέρωση: 26 Φεβ. 2022, 15:39
Τίτλος:
Wildland (Kød & blod)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos