Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Υποδυόμενος έναν πλούσιο μεγιστάνα διαμαντιών, γοήτευε γυναίκες στο διαδίκτυο και τους αποσπούσε εκατομμύρια δολάρια. Τώρα, κάποια θύματα σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Άποψη: Το Tinder είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμίας παγκοσμίως, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπων να έχουν γνωριστεί μέσα από αυτό.

Ο Simon Leviev είναι μια διαφορετική περίπτωση. Ισραηλινός γιος δισεκατομμυριούχου με διαμάντια, πλούσια ζωή, ταξίδια σε όλο τον κόσμο από την Ρώμη και την Μύκονο (ναι, υπάρχουν σκηνές χλιδάτης ζωής από την Μύκονο) μέχρι εξωτικούς προορισμούς που γοήτευσε αρκετές γυναίκες στο Tinder, μέχρι που ανακάλυψαν πως τίποτα δεν ισχύει. Το μόνο που έκανε είναι να τους αποσπά πολλά λεφτά, υποτίθεται για τις επικίνδυνες δουλειές του.

Ο άνθρωπος που βρέθηκε και στην χώρα μας, τόσο στην Μύκονο όσο και στην Αθήνα, είναι το αντικείμενο έρευνας του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix, σε σκηνοθεσία της Felicity Morris, σκηνοθέτρια σειρών ντοκιμαντέρ όπως το Don’t F**k with Cats για μια ομάδα ανθρώπων που κυνηγούν έναν τύπο που ποστάρει βίντεο με δολοφονίες γάτων ή το Women in Prison για την ζωή σε γυναικείες φυλακές.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αφενός για την έννοια του δίκαιου και του εγκλήματος αφετέρου για την σχέση αυτών των εννοιών με την σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα, που σε μεγάλο βαθμό έχει εκτροχιαστεί. Στο Απατεώνας του Tinder μιλούν μερικά από τα θύματά του, όπως οι Pernilla Sjoholm και Cecilie Fjellhoy. Ένα ντοκιμαντέρ προσωποπαγές που εστιάζει κυρίως σε δύο γυναίκες που διηγούνται τα όσα βίωσαν. Πλάι στις εμπειρίες τους έχουμε βιντεάκια από τα σόσιαλ μίντια του, μηνύματα που αντάλλασσαν, σκηνές από την πολυτελή με τα λεφτά των γυναικών ζωή του. Η αλήθεια είναι πως είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση να διερευνηθεί αλλά η διαχείρισή της γίνεται λίγο μονότονα. Ακριβώς επειδή αυτοί που μιλούν είναι κατά βάση δύο, αν εξαιρέσουμε κάποιες αστυνομικούς και αεροσυνοδούς που μιλούν για λίγα δευτερόλεπτα σε ολόκληρη την ταινία, καταλήγει να κουράζει. Ένα συνεχές voice over από δύο συγκεκριμένους ανθρώπους που ανά στιγμές νιώθεις περισσότερο ότι παρακολουθείς ένα οπτικοποιημένο δημοσιογραφικό podcast παρά μια ταινία ντοκιμαντέρ.

Σίγουρα η ίδια η ιστορία έχει πλούσιο ενδιαφέρον και ανά στιγμές και μέσα στην ταινία γίνεται συναρπαστική η εξάπλωσή της, ιδίως για κάποιον θεατή που δεν την ξέρει, αλλά στο τέλος η μεταθέασή της είναι ισχνή. Αυτό που απομένει δηλαδή είναι μερικές πληροφορίες που εν τέλει θα μπορούσαν να είχαν δοθεί μέσα από ένα άρθρο ή podcast, με την διαφορά ότι εδώ εμπλουτιζόταν και από εικόνες.

Η δύναμη της εικόνας λένε πως είναι τεράστια. Μόνο που ορισμένες φορές δεν είναι επαρκής. Ήταν εύστοχο βέβαια το ότι θύμιζε πολλές φορές περισσότερο ταινία μυθοπλασίας με ντοκιμαντερίστικη διάθεση παρά καθαυτό ντοκιμαντέρ, λόγω των σκηνών από την ζωή του που εμπλούτιζαν την αφήγηση, αλλά η αφήγηση κατέληγε επαναλαμβανόμενη και κάπως άνυδρη.

Προβληματική είναι και η προσέγγιση του θέματος, σαν έναν σούπερ κούκλο και επιτυχημένο απατεώνα, που μπορεί και να θαυμάσεις για την ευφυΐα του, που ξεγέλασε τόσες γυναίκες, ένα μοτίβο παρουσίασης των εγκληματιών που ανθίζει εδώ και χρόνια κα στην ελληνική τηλεόραση με ξέπλυμα πολλών «απατεώνων» ή και εγκληματιών. Στην σημερινή εποχή όμως αυτό δεν είναι ούτε αρκετό ούτε θεμιτό.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβ. 2022, 18:59
Ενημέρωση: 8 Φεβ. 2022, 18:59
Τίτλος:
The Tinder Swindler
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The year I started masturbating

The year I started masturbating

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο κόσμος μια φιλόδοξης καριερίστα καταρρέει όταν τη χωρίζουν λίγο προτού κλείσει τα...
4 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814