Θα το βρείτε: Apple TV

Σε κάποιο κοντινό μέλλον, όπου η τεχνολογία έχει αλλάξει την ζωή και το προσπαθεί και με τον θάνατο, ο Cameron εργάζεται ως γραφίστας και ζει μια ευτυχισμένη ζωή πλάι στην οικογένειά του.

Μια καταληκτική ασθένεια, την οποία κρατά κρυφή, τον οδηγεί στην εξερεύνηση μιας αμφιλεγόμενης, νέας επιλογής προκειμένου να προστατέψει τους αγαπημένους του από την πραγματικότητα του θανάτου.

Ένας κλώνος του, προϊόν ενός πειραματικού προγράμματος, αποκτά σταδιακά ό,τι χρειάζεται ώστε σύντομα να τον αντικαταστήσει. Πώς μπορεί όμως να προετοιμαστεί κανείς γι’ αυτή την ιδέα;

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Benjamin Cleary (του Οσκαρικού μικρού “Stutterer”) είναι ένα περιποιημένο, αργόσυρτο (λιγότερο) sci-fi (περισσότερο) δράμα που πετυχαίνει να προβληματίσει, παρά τις πρόδηλες και κοινότοπες διαθέσεις του.

Το “Swan Song” είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που πεθαίνει, μια a priori δηλαδή συναισθηματική προπέλα που σίγουρα καθορίζει τις αντιδράσεις. Ξεκινά χαριτωμένα και συνεχίζει μετριοπαθώς, δίνοντας μια κάπως ακατανόητη έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις, με το ουσιαστικό ζουμί της να βρίσκεται στα συνεχή ερωτήματα που γίνονται στον θεατή επάνω σε θέματα ηθικής κι επιλογών, πένθους και απώλειας.

Ο Cameron πεθαίνει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό, αλλά μπορεί να κάνει κάτι για την πολυαγαπημένη γυναίκα του (Naomie Harris) και τον οκτάχρονο γιο τους (Dax Rey). Και εκεί μπαίνει ο ρόλος της τεχνολογικής επιστήμης, που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους με ελάχιστο χρόνο ζωής να αφήσουν ένα τελευταίο δώρο στους αγαπημένους τους, τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Jack, όπως ονομάζεται ο κλώνος του, αποθηκεύει αναμνήσεις και χαρακτηριστικά και με βάση τις οδηγίες της δόκτορος Scott (Glenn Close) και την βοήθεια του Cameron, προετοιμάζουν το έδαφος για την επίπονη συνέχεια.

Η ερμηνεία του Mahershala Ali είναι βαθιά ικανοποιητική, κουβαλώντας επάξια την συναισθηματική πολυπλοκότητα του χαρακτήρα, ενώ η στυλιστική μελαγχολία ντύνει ταιριαστά τις αφηγηματικές αποχρώσεις και τα διλήμματά. Η τεχνολογική άνθιση και τα συνακόλουθα επιτεύγματα, αν και κουμπώνουν ως γενεσιουργός ιδέα, περισσότερο αφαιρούν παρά προσφέρουν στην δραματουργία, επικεφαλής της οποίας παραμένει το βασικό δίπολο αγάπη-απώλεια.

Το κοινότυπο πλαίσιο του «τι θα γινόταν αν» καταλήγει σε ένα αναμενόμενο όμως ουσιαστικά σχεσιακό «ναι αλλά», που ευαίσθητα μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε μαζί του.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Δεκ. 2021, 17:18
Ενημέρωση: 24 Δεκ. 2021, 17:18
Τίτλος:
Swan song
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos