Μιχαήλ Άγγελος - Ο Θεϊκός

Οι θαυμαστές του Μικελάντζελο δεν πρέπει να χάσουν την πρώτη ταινία που έγινε ποτέ για την ιδιοφυϊα της παγκόσμιας τέχνης και της Αναγέννησης:

Μιχαήλ Άγγελος - Ο Θεϊκός - κριτική ταινίας

Σύνοψη: «Μιχαήλ Άγγελος – Ο θεϊκός» είναι η πρώτη ταινία που έγινε ποτέ για την απόλυτη ιδιοφυΐα στην ιστορία της παγκόσμια τέχνης και της Αναγέννησης : τον Μιχαήλ Άγγελο Μπουοναρότι.

Μια αθάνατη προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, έγινε αιώνιο.

Η ταινία που γυρίστηκε με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες κινηματογράφησης, ακολουθεί την κύρια γλυπτική και εικονογραφική παραγωγή του Μιχαήλ Άγγελου, με τα πιο διάσημα αριστουργήματά του: τις νωπογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα, τα γλυπτά του Δαυίδ και της Πιετά στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και πολλά άλλα έργα.

Άποψη: Ο Μικελάντζελο θεωρήθηκε θεϊκός ήδη από την εποχή της Αναγέννησης, του 16ου αιώνα, κατά τον οποίον έζησε. Μια κορυφαία εικαστική προσωπικότητα, ένας γλύπτης και ζωγράφος, αλλά και ποιητής (τα σονέτα του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), που για πάντα θα μαγνητίζει τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τέχνη.

Η ταινία Michelangelo-Infinito (2017) του Emanuele Imbucci που έγινε με την στήριξη και την βοήθεια του μουσείου του Βατικανού, μιας και έχει δημιουργήσει έργα στο Βατικανό τα οποία βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ, κάτι από μόνο του σπουδαίο καθώς αν πας εκεί ως τουρίστας, σε πολλά από αυτά απαγορεύονται οι φωτογραφίες, φέρνει στο προσκήνιο όλη την ζωή του, από την παιδική ηλικία μέχρι το τέλος.

Ένα βιογραφικό δράμα ή ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ; Η ταινία κλίνει προς το δεύτερο, μιας και ακολουθεί μια ξεκάθαρα ντοκιμαντερίστικη λογική με σκηνές της ζωής του να δραματοποιούνται από ηθοποιούς, όπως τον Enrico Lo Verso που υποδύεται τον ιδιοφυή και πολυπράγμονα καλλιτέχνη.

Μια απόλυτα τηλεοπτική αισθητική, σαν τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ (και προφανώς η συγκυρία το ευνοεί καθώς διατίθεται σε online streaming), θυμίζει άλλες παραγωγές του Sky, όπως είναι και αυτή, όπως το Caravaggio: The Soul and the Blood (2018), Tintoretto: A Rebel in Venice (2019) και Klimt and Schiele-Eros and Psyche (2018), με την διαφορά ότι εκεί μιλούν και ιστορικοί τέχνης και μας ξεναγούν στα έργα των καλλιτεχνών, ενώ εδώ ως επί το πλείστον ο ίδιος ο Michelangelo μέσω του ηθοποιού που τον υποδύεται, μας συστήνει τον εαυτό του, μας αφηγείται την ζωή του και παράλληλα βλέπουμε κάποιες δραματοποιημένες σκηνές από την ζωή του.

Η ταινία απευθύνεται περισσότερο στους θαυμαστές του Μικελάντζελο και σε όσους αγαπούν και παρακολουθούν την τέχνη γενικά, και λιγότερο σε έναν οποιονδήποτε άλλο θεατή, μιας και από μόνη της δεν διαθέτει ουσιαστική κινηματογραφική αξία, παραπέμποντας περισσότερο σε ιταλική τηλεταινία περασμένης δεκαετίας.

Είναι ωστόσο πολύ ενδιαφέρουσα για όποιον την δει σαν ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου θα μάθει πράγματα για τον δημιουργό, τόσο για την ζωή του όσο και πληροφορίες για μερικά από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά και γλυπτικά έργα του.

Από 4 Μαρτίου σε αποκλειστική online Α' Προβολή στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της Videorama On Demand

Πρώτη δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2021, 14:23
Ενημέρωση: 4 Μαρτίου 2021, 14:39
Τίτλος:
Μιχαήλ Άγγελος - Ο Θεϊκός (Michelangelo - Infinito)
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775