The land of steady habbits

The land of steady habbits - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Όλα ξεκινούν όταν ο Anders Hill (Ben Mendelsohn) αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής του.

Εγκαταλείπει τη δουλειά του, τη γυναίκα του, Helene (Edie Falco) και οτιδήποτε τον έδενε με τις παλιές του συνήθειες σε μια προσπάθεια να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φανταζόταν.

Άποψη: Το The Land of Steady Habits είναι η νέα ταινία της Nicole Holofcener (Can you ever forgive me?) που προβάλλεται εδώ και αρκετό καιρό στο Netflix και έχει περάσει -κακώς- απαρατήρητη.

Βασισμένη και εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ted Thompson, η ταινία ακολουθεί τον βασικό πρωταγωνιστή στο ταξίδι της αλλαγής που επέλεξε να κάνει. Η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι το κεντρικό θέμα της είναι η κρίση μέσης ηλικίας, η ανάγκη ενός ανθρώπου να αλλάξει, να ξεφύγει και να αφήσει πίσω του όλα όσα πιστεύει ότι τον βαραίνουν: υποχρεώσεις, συνήθειες, φιλίες, οικογένεια. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει γιατί τίποτα δεν έγινε «εν μέσω κρίσης».

 Όλα ήταν συνειδητές και εκούσιες επιλογές του πρωταγωνιστή. Επιλογές που φέρνουν έναν τρόπο ζωής που εν τέλει δεν ξέρει αν μπορεί ή και αν θέλει να υποστηρίξει. Η ελευθερία που τόσο επιζητούσε και που για χάρη της θυσίασε τα πάντα, τον μελαγχολεί. Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι τι θέλουμε; Τι μας έχουν επιβάλει να θέλουμε; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, όπως και στα υπόλοιπα που προκύπτουν από την ταινία, δεν δίνεται «στο πιάτο».

Οι χαρακτήρες της ταινίας πατούν σε πολύ ρεαλιστική βάση, από τους διαλόγους μέχρι τις αντιδράσεις τους, δίνοντας μερικές φορές την εντύπωση ότι απλώς υποδύονται τον εαυτό τους. Αυτό καταφέρνει να φέρει τον θεατή κοντά στους πρωταγωνιστές και ίσως να ταυτιστεί με ορισμένες σκέψεις τους. Ωστόσο, μερικές φορές, νιώθει κανείς ότι λείπει η σπιρτάδα, το «κάτι παραπάνω» που θα έδινε στην υπόθεση της ταινίας μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι λεπτομέρειες για τις σχέσεις και το παρελθόν του πρωταγωνιστή με την οικογένειά του δεν δίνονται ποτέ ξεκάθαρα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, άλλωστε. Ακόμη και το τέλος της ταινίας είναι ανοιχτό, δίνοντας στο θεατή την εντύπωση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά ίσως και  να αλλάξουν όλα.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2021, 18:59
Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2021, 19:00
Τίτλος:
The land of steady habbits
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos