Euphoria Special Part II

Euphoria Special Part II - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Vodafone TV

Σύνοψη: Η Jules (Χάντερ Σέιφερ) βρίσκεται στο πρώτο ραντεβού της μια μια ψυχοθεραπεύτρια (Λόρεν Γουίντμαν), έχοντας επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη λίγο καιρό μετά τα γεγονότα της πρώτης σεζόν του “Euphoria”. Εκεί, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στη φυγή της και να εκφράσει το πώς νιώθει πλέον για τον εαυτό της και τη σχέση της με τη Rue (Ζεντάγια).

Γνώμη: Ο χαρακτήρας της Jules ήταν το μεγάλο αίνιγμα της πρώτης σεζόν του “Euphoria”, στην οποία πρωτοστατούσε τόσο η φιγούρα όσο και η αφήγηση της Rue, του χαρακτήρα που υποδύεται η Ζεντάγια. Καθώς τις παρακολουθούσαμε μέσα από τα μάτια της Rue, οι πράξεις και οι αποφάσεις της Jules ενίοτε φαινόντουσαν ακατανόητες ή ακόμα κι εξωφρενικές, ειδικά αν αναλογιστούμε τα αρνητικά σχόλια των θαυμαστών της σειράς όταν η Jules αποφάσισε να το σκάσει στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας τη Rue πίσω.

“H Jules είναι εγωίστρια, την παράτησε ενώ ήξερε ότι αυτό θα την οδηγούσε πίσω στα ναρκωτικά.”

“H Jules δεν της ήταν πιστή, δεν παίρνει τη σχέση τους τόσο στα σοβαρά.”

“H Jules δεν ξέρει τι θέλει” κι άλλα τέτοιοι αφορισμοί έδιναν κι έπαιρναν στις online κοινότητες της teen δραματικής σειράς του Σαμ Λέβινσον, όσο η ημερομηνία της κυκλοφορίας της δεύτερης σεζόν παραμένει στον αέρα λόγω πανδημίας.

Για να γλυκάνει λίγο την αναμονή, ο Σαμ Λέβινσον σοφά αποφάσισε να δημιουργήσει 2 σπέσιαλ, ωριαία επεισόδια. Το πρώτο, με τον υπότιτλο “Trouble Don’t Last Always” και πρωταγωνίστρια τη Ζεντάγια, βγήκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020 και αποτελεί μια στυλιστική και θεματική μετατόπιση από τον πρώτο κύκλο που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον της σειράς, ένα μέλλον λιγότερο στυλιζαρισμένο και edgy, αλλά περισσότερο ουσιαστικό.

Στις 24 Ιανουαρίου ακολούθησε το δεύτερο special, με επίκεντρο τη Jules. Δύο στοιχεία ξεχωρίζουν αμέσως: το επεισόδιο συνυπογράφει ο Λέβινσον με τη Χάντερ Σέιφερ και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη Jules πιο καθαρά, χωρίς να είναι φιλτραρισμένη μέσα από τα voice-over της Rue, η οποία ήταν και η αφηγήτρια όλων των επεισοδίων του πρώτου κύκλου.

Κι ενώ στο πρώτο 20λεπτο έχουμε έναν αριστοτεχνικό σχεδόν μονόλογο, με τη Jules να προσπαθεί να εξηγήσει πώς μία trans έφηβη αντιλαμβάνεται τη σχέση της με την πολυπόθητη έννοια της “θηλυκότητας”, το σκηνικό μετά επιστρέφει σ’ ένα κλασικό “Euphoria” territory, καθώς οι φαντασιώσεις της Jules ζωντανεύουν στην οθόνη με τον σκοτεινό, ιλιγγιώδη ρυθμό που μας έχει συνηθίσει η σειρά.

Προφανώς ο Λέβινσον δεν ήθελε εδώ να επαναλάβει τη συνταγή που έκανε το special επεισόδιο με τη Ζεντάγια τόσο αποτελεσματικό (κοινώς, την απλότητα). Μπορεί να μας αφήνει να δούμε πλευρές της Jules που αγνοούσαμε, όπως τη σχέση με τη μητέρα της που είναι πρώην αλκοολική, όμως αυτή η οπτικοποίηση των σκέψεών της, η έμφαση στις σεξουαλικές σκηνές και το βιαστικό φινάλε αφήνουν μια μικρή γεύση απογοήτευσης. Απογοήτευσης γιατί πήγε να χωρέσει πάρα πολλά στο μικρό καλάθι της μίας ώρας, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν και να χάνονται ακόμα και οι καλές ιδέες του σεναρίου.

Βέβαια, ίσως η Χάντερ Σέιφερ να μην έχει ακόμα την υποκριτική ικανότητα που απαιτείται για να την καδράρει για μία ώρα σε κοντινό πλάνο και να την αφήσει να πει ανενόχλητη την ιστορία του χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά, άξιζε να της δώσει μια ευκαιρία, ζυγίζοντας καλύτερα τα επιμέρους στοιχεία.

H κριτική του ΜOVE IT για το Euphoria Christmas Special.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιαν. 2021, 12:18
Ενημέρωση: 4 Φεβ. 2021, 04:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Euphoria Special Part II
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
50
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos