Ένα μοναχικό αγόρι μαζί με την μητέρα του ταξιδευουν στο σπίτι της θείας του, που έχει πεθάνει πρόσφατα, για να το καθαρίσουν και να το βάλουν προς πώληση. Η διαμονή τους εκεί γίνεται αιτία για την γνωριμία του παιδιού με ένα επίσης μοναχικό γείτονα, κάτι που θα τον επηρεάσει σημαντικά, παρά το χάσμα των γενεών που υπάρχει. Άραγε, πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή σου όταν γνωρίζεις ένα άτομο;

Η Kathy( Hong Chau / Downsizing, Homecoming s2) μαθαίνει πραγματικά την αδελφή της αφότου έχει πεθάνει, βλέποντας τις συνθήκες ζωής στο σπίτι της, ο γιός της Cody(Lucas Jaye) μένει κλειστός στον εαυτό του και δυσκολεύεται να ανοιχτεί στα παιδιά της ηλικίας της γειτονιάς του και γνωρίζει τον Del (o σπουδαίος Brian Dennehy σε μια από τις τελευταίες ερμηνείες της καριέρας του...), τον επισής κλεισμένο στον εαυτό του γείτονα που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας.

Η ταινία ‘’Driveways’’ είναι ένα κοινωνικό, ψυχολογικό δράμα και εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και πιο συγκεκριμένα στις φιλίες. Δεν διστάζει να μιλήσει για θέματα, όπως αυτα του θανάτου, της κοινωνικής προσαρμογής και της δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων και να τα συνδυάσει όλα αυτά με τις συγκινητικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες νιώθουν ένα κενό μονοί τους, μέχρι που συνδέονται μεταξύ τους και ξαφνικά βρίσκουν νόημα στις δύσκολες καταστάσεις που περνούν. Μπορεί να είναι μια απλή ιστορία, δίχως τρομέρες ανατροπές, αλλά σε κρατάει προσηλωμένο με τους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι συμπαθητικοί και δένεσαι μαζί τους, και σε κάνει με κάποιο τρόπο μέρος της ιστορίας που αφηγείται.

Πολλές φορές, επίσης, οι σκηνές που δείχνει είναι γεμάτες συναίσθημα και σου αφήνουν ένα έντονο αίσθημα νοσταλγίας και οι διάλογοι είναι έντονοι, βλέποντας με αυτό τον τρόπο τις διαφορετικές νοοτροπίες και τους κόσμους ενος παιδιου, μιας μεσήλικης και ενός ηλικιωμένου. Όμως, η φιλία που αναπτύσσουν καταφέρνει να διαλύσει αυτές τις ηλικιακές διαφορές και να κάνει τις σχέσεις τους πηγή μάθησης και αλλαγής.

Αυτό που εντυπωσιάζει βέβαια περισσότερο είναι η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση του 8χρονου Cody που δρά και σκέφτεται τόσο ωριμά και τρυφερά με τους ανθρώπους γύρω του.

Τέλος, η ταινία του Andrew Ahn καταφέρνει να περάσει διακριτικά και τρυφερά τα μηνύματά της, χωρίς να πιέζει καταστάσεις και να βάζει τους χαρακτήρες να παίζουν υπερβολικά στους ρόλους τους.

Αντιθέτως, με το χαμηλό της υφός καταφέρνει να δημιουργήσει ένα καρποφόρο έδαφος για να δείξει το πώς βιώνει την μοναξια ένας ηλικιωμένος που χάνει τη σύντροφό του, τον φόβο για τον επικείμενο θάνατο, αλλά και την φιλία των τόσο διαφορετικών ανθρώπων που όμως καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο παζλ.

Mαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 26 Ιαν. 2021, 18:12
Ενημέρωση: 26 Ιαν. 2021, 20:20
Τίτλος:
Driveways
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
83

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos