Θα το βρείτε: Netflix

Ο Jim επιστρέφει στη γενέτειρα του μετά τον θάνατο της μητέρας του. Εκεί συναντά τυχαία τον εφηβικό του έρωτα, την Amanda, η οποία έχει επιστρέψει κι εκείνη εκτάκτως για να βοηθήσει την αδερφή της.

Η τυχαία αυτή συνάντηση θα τους επιτρέψει να κάνουν μια ανάδρομη στο κοινό τους παρελθόν χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα.

Το Blue Jay σκηνοθετεί ο Alexandre Lehmann (Paddleton), προβλήθηκε στο Netflix πριν 4  χρόνια, αλλά υπερσκελίστηκε από την πληθώρα υλικού στον streaming γίγαντα. Η ταινία επικεντρώνεται γύρω από δύο χαρακτήρες τον Jim και την Amanda, τους οποίους ενσαρκώνουν Mark Duplass και η Sarah Paulson, αντίστοιχα. Εκτός από την πολύ σύντομη παρουσία ενός τρίτου χαρακτήρα στην αρχή της ταινίας, αφηγητές της ιστορίας είναι μόνο οι δυο τους.

Σε ασπρόμαυρο φόντο και με έντονη θεατρικότητα, η ταινία εξετάζει την κοινή ιστορία των δύο πρωταγωνιστών, όσα είχαν ζήσει μαζί κατά την εφηβεία τους και αφήνει εκτός πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή τους ή για την προσωπικότητά τους ως ενήλικες πλέον. Είναι ήδη εμφανές από την αρχή ότι σημάδεψαν ο ένας τη ζωή του άλλου παρότι η ιστορία τους έληξε.

Σε αντίθεση με πολλές ταινίες του είδους, το Blue Jay καταφέρνει εξ αρχής να βάλει τον θεατή στο κλίμα λόγω της ρεαλιστικότητας από την οποία διέπεται. Όχι, δεν είναι όλα τέλεια. Όχι, δεν εξελίχθηκαν όλα όπως τα προγραμμάτισαν. Η συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών τους φέρνει αντιμέτωπους με μια πληθώρα συναισθημάτων: νοσταλγούν την αθώα εφηβική τους ζωή, όπου όλα έμοιαζαν απλά, αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να ήταν η ζωή τους, αν είχαν παραμείνει  μαζί ή τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά.

Οι ώρες που περνούν μαζί είναι ένα roller coaster συναισθημάτων που δεν σταματάει έως ότου φτάσει η κορύφωση της ταινίας και συμπαρασύρει με μεγάλη φυσικότητα τον θεατή σ’ αυτό ταξίδι.

Το πιο μεγάλο επίτευγμα μιας ταινίας που η πλοκή της βασίζεται στους διαλόγους των δύο πρωταγωνιστών, είναι ότι καταφέρνει να πει περισσότερα μέσα από τη σιωπή τους. Οι εκφράσεις, οι αντιδράσεις και οι χειρονομίες τους δείχνουν πολύ περισσότερα από ό,τι οι διάλογοι δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι γνωρίζει τόσο καλά τους χαρακτήρες όσο γνωρίζονται κι αυτοί μεταξύ τους.

Σ’ αυτό συμβάλλουν πάρα πολύ κι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών και ιδίως της Sarah Paulson.

Το Blue Jay είναι ίσως από τις πιο ρεαλιστικές ταινίες του είδους. Ο θεατής δεν νιώθει απλώς οικεία με την κατάσταση που διαδραματίζεται, αλλά νιώθει ότι θα μπορούσε να ήταν αυτός στη θέση των πρωταγωνιστών.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 13 Απριλίου 2021, 13:57
Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021, 13:59
Τίτλος:
Blue Jay
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
80
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos