Σύνοψη: Ο ομώνυμος πρωταγωνιστής είναι το υιοθετημένο παιδί από την Ερυθραία του Peter και της Amy, που μετά από ψυχοθεραπείες, για να ξεπεράσει τα πρώτα 7 χρόνια ζωής του σε εμπόλεμη κατάσταση κατάφερε να είναι ένας πρώτος μαθητής και επιτυχημένος έφηβος με εξαιρετικούς βαθμούς. Οι γονείς του τον λατρεύουν και τον υποστηρίζουν, το σχολείο του τον θεωρεί πρότυπο και του αναθέτει να κάνει ομιλίες έχοντας ιδιαίτερες απαιτήσεις από εκείνον. Όμως η πραγματικότητα ποτέ δεν είναι τόσο απλή. Μία ανακάλυψη από την καθηγήτρια της ιστορίας του, έρχεται να ταράξει την κανονικότητα του Luce και να δημιουργήσει ερωτήματα για το πού ξεκινά η αλήθεια και πού το ψέμα.

Άποψη: Κάνοντας πρεμιέρα στο φετινό Sundance, χωρίς να περάσει καθόλου απαρατήρητη, η τελευταία ταινία του Julius Onah, ακούσει στο όνομα Luce.

Με έναν αργόσυρτο ρυθμό που σιγά σιγά χτίζει μία ισχυρή πλοκή και με ένα μουσικό score που συνυφαίνει το ενδιαφέρον, αποτελώντας μία από τις φορές που η μουσική γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής της ταινίας, το Luce είναι μία ταινία που συγκεντρώνει αρκετά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την κατατάξουν στις αξιομνημόνευτες της χρονιάς.

Η επιλογή του cast συγκαταλέγεται στα πολύ δυνατά της σημεία, με υπέροχες ερμηνείες τόσο από τη Naomi Watts, που φαντάζει τόσο δυναμική αλλά και εύθραυστη ταυτοχρόνως, όσο και από την Octavia Spencer, στον σύντομο ρόλο που της παρέδωσε ο σκηνοθέτης. Ο Kelvin Harrison Jr, σε έναν αμφιλεγόμενο ρόλο, που εξετάζεται και διερευνάται από την αρχή ως το τέλος, είναι εξαιρετικός στο να μας κάνει να τον ακολουθούμε με απορία προσπαθώντας – ανεπιτυχώς- να διαβάσουμε τη σκέψη του, που άλλοτε τη χάνουμε ξαφνικά και άλλοτε τη συναντάμε αναπάντεχα, όπως σε μία από τις πιο έντονες σκηνές, όταν εκείνος προβάρει τον λόγο του σε μία άδεια αίθουσα.

Πλησιάζοντας προς τους τίτλους τέλους, η ταινία δεν μας κάνει το χατίρι να μας δώσει απλόχερα τις απαντήσεις που επιθυμούμε. Αντίθετα, αποτελεί αφορμή για πολλές συζητήσεις, κάνοντας στα μούτρα του θεατή προκλητικές ερωτήσεις σχετικά με το τι σημαίνει οπτική, τι σημαίνει αλήθεια και ψέμα, τι σημαίνει προκατάληψη, τι σημαίνει σύγχρονη Αμερική, τι σημαίνει ευκαιρίες. Με έναν εντυπωσιακό τρόπο, η ταινία θυμίζει περισσότερο θεατρική παράσταση, που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και αφήνει να αναλυθούν οι χαρακτήρες της και ίσως και αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο που μαγνητίζει.

Στο τέλος, ίσως απλώς να θέλει να παίξει με το μάτι του θεατή, να του αφαιρέσει κάθε στοιβάδα ψεύδους, μόνο και μόνο για να την επαναφέρει λίγο αργότερα, αφήνοντάς τον να νιώθει άβολα, και να είναι απλώς εκνευρισμένος εάν όχι μαζί και μπερδεμένος. Ακόμα κι αν ο ίδιος ο Luce δεν έχει να μας προσφέρει τις απαντήσεις που ψάχνουμε, σίγουρα έχει τη δύναμη να μας πιέσει να κάνουμε λίγο πιο σωστές ερωτήσεις, φωναχτά ή σιωπηρά.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Νοε. 2019, 03:46
Ενημέρωση: 4 Νοε. 2019, 03:46
Τίτλος:
Luce
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ