Σύνοψη: Η Abbie και ο Sam είναι αρραβωνιασμένοι και φίλοι από παιδιά, όταν όμως η Abbie μαθαίνει πως έχει καρκίνο αποφασίζει να βρει μια γυναίκα για να συντροφέψει τον Sam μετά το θάνατο της.

Άποψη: Η Abbie (Gugu Mbatha-Raw) και ο Sam (Michiel Huisman) είναι μαζί από παιδιά. Τώρα αρραβωνιασμένοι πια ζουν μαζί στη Νέα Υόρκη και ένα πρήξιμο στην κοιλιά της Abbie την οδηγεί στο να πιστέψει πως είναι έγκυος.  Ωστόσο η λανθάνουσα αυτή υποψία φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του ζευγαριού καθώς η Abbie ανακαλύπτει πως το πρήξιμο στην κοιλιά της οφείλεται σε έναν όγκο προχωρημένου σταδίου. Ξεκινά, λοιπόν, να πηγαίνει στα meeting μας ομάδας στήριξης στην οποία γνωρίζει τον Myron (Christopher Walken). Όταν εκείνος θίγει σε μια κουβέντα τους τις επιπτώσεις που θα έχει ο θάνατος της στη ζωή του Sam εκείνη αποφασίζει να βρει μια γυναίκα που θα τον συντροφέψει όταν δεν θα είναι πια εν ζωή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει από τον ίδιο της τον πυρήνα, από τον αγώνα δηλαδή μιας γυναίκας να διαχειριστεί τη διάγνωση της με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Η ασθένεια συχνά αντιμετωπίζεται μόνο σαν αφηγηματικό όχημα για την εκκίνηση της πλοκής και επιμελώς αποφεύγεται να εξετασθούν εις βάθος οι συναισθηματικές επιπλοκές μιας τέτοιας διάγνωσης για έναν άνθρωπο ενώ είναι σχεδόν παντελώς απόντα από την ταινία τα σωματικά συμπτώματα της ασθένειας. Αντίθετα είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια τόσο της σεναριογράφου, Bess Wohl, όσο και της σκηνοθέτιδος  Stephanie Laing να κάνουν μια ταινία που θα είναι και σε θέση να συγκινήσει και να εμπνεύσει τους θεατές, εστιάζοντας στη σχέση των δύο πρωταγωνιστών, αλλά πρώτα και πάνω από όλα θα είναι εύπεπτη και χαρτωμένη. Είναι όμως τόσο έντονη αυτή η προσπάθεια που συχνά πετάει το κοινό από την ατμόσφαιρα της ταινίας υπενθυμίζοντας του πως αυτό που βλέπει δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παραμύθι, το οποίο μάλιστα βρίσκεται και πολύ μακριά από τα δεδομένα της πραγματικότητας.

Αυτή η υπερβολή που καθιστά την ταινία τόσο δύσκολα πιστευτή συναντάται σε κάθε σχεδόν στοιχείο του έργου. Από την ακραία αντίδραση της Abbie στη διάγνωση της, το να βρει δηλαδή στο Sam μια καινούργια σύντροφο, μέχρι το ακριβό και μοντέρνο διαμέρισμα στο οποίο ζουν, η απόκτηση του οποίου φαντάζει εξωφρενική για ένα ζευγάρι σαν εκείνους. Ακόμα και αισθητικά  η ταινία, σε μια προσπάθεια να τονίσει το ρομαντικό στοιχείο του έργου, πέφτει συχνά σε φωτιστικά και κινηματογραφικά κλισέ και υπερβολές, με αποκορύφωμα τη σκηνή του ηλιοβασιλέματος δίπλα από τον ποταμό Hudson, τα οποία ωστόσο δε τονίζουν τόσο το ρομαντισμό όσο υπερθεματίζουν τα γλυκανάλατα χαρακτηριστικά της υπόθεσης.

Ακόμα και η φιλότιμη προσπάθεια τόσο των πρωταγωνιστών όσο και του supporting cast, με τους Steve Coogan, Timothy Simons και Kate McKinnon σε δεύτερους ρόλους, δεν είναι αρκετή για να σώσει την ταινία. Οι Coogan και McKinnon φαντάζουν σχεδόν ανεκμετάλλευτοι καθώς το σενάριο δεν τους δίνει αρκετό χώρο προκειμένου να αναπτύξουν τους χαρακτήρες τους ενώ ο Walken στο χρόνο τον οποίο του δίνεται καταφέρνει να δημιουργήσει ισορροπίες και να δώσει μια πνοή στην πλοκή. Οι δύο πρωταγωνιστές, αν και χαριτωμένοι στους ρόλους τους αδυνατούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χαρακτήρες και εγκλωβίζονται στην “παραμυθένια” διάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα η υπόθεση.

Το Irreplaceable You, επιδιώκει να εμπνεύσει το κοινό περνώντας το μήνυμα ότι είναι σημαντικό κανείς να εκτιμά και να απολαμβάνει τα όσα έχει καθώς όλα είναι παροδικά, ωστόσο αποτρέπει η ίδια τον εαυτό της από το να επιτύχει το στόχο της αφήνοντας μια γλυκανάλατη επίγευση στο θεατή και αδυνατεί να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2018, 21:53
Ενημέρωση: 13 Μαρτίου 2018, 21:53
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Irreplaceable You (Irreplaceable You)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos