Σύνοψη: Ο Rudy Ray Moore (Έντι Μέρφι) είναι ένας μεσήλικας αποτυχημένος τραγουδιστής, που θεωρεί ότι η καριέρα του δεν απογειώθηκε επειδή… ο James Brown του έκλεψε τη δόξα. Όταν αποφασίζει να δημιουργήσει ένα alter ego, τον εξωφρενικό και αθυρόστομο Dolemite, αρχίζει να αποκτάει φήμη με τις stand up εμφανίσεις του και έρχεται η στιγμή να κατακτήσει και τη μεγάλη οθόνη.

Γνώμη: Το Netflix έχει σίγουρα αλλάξει τους όρους της κινηματογραφικής βιομηχανία – βλέπε Roma – και τώρα μπορεί να καυχιέται και για άλλο ένα κατόρθωμα: μάλλον ανέστησε την καριέρα του Έντι Μέρφι, τον οποίο είχαν όλοι λίγο- πολύ ξεγραμμένο, με τελευταία αξιομνημόνευτη ερμηνεία του να είναι στο «Dreamgirls» του 2016.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Rudy Ray Moore, μιας προσωπικότητας από την χρυσή εποχή των Blaxploitation ταινιών στα ‘70s, το «Dolemite is my Name» είναι μια πρώτης τάξεως επιστροφή του Μέρφι, τόσο μπροστά από τον φακό όσο και στη θέση του παραγωγού.

Ο Moore/Dolemite είναι ένας χαρακτήρας που μπορεί να θυμίσει σε αρκετούς τον Tommy Wiseau, δημιουργό της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών aka «The Room», λόγω του πείσματος και της επιμονής του να κάνει το όραμά του πραγματικότητα και o Μέρφι τον υποδύεται με κέφι και συμπάθεια.

Περιτριγυρισμένος από μια αφρόκρεμα Αφροαμερικανών ηθοποιών, όπως ο Γουέσλεϊ Σνάιπς (Blade) σε έναν απολαυστικό ρόλο, ο Κρεγκ Ρόμπινσον (Brooklyn Nine-Nine) και ο Κίγκαν-Μάικλ Κι (που εμφανίστηκε και στο The Disaster Artist, μιας και αναφέραμε παραπάνω τον Tommy Wiseau) και με cameos από ράπερ όπως ο T.I. και ο Snoop Dogg, o Μέρφι καταθέτει εδώ μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Τον βοηθάει όμως και η επιδέξια σκηνοθεσία του Κρεγκ Μπρούερ (Hustle & Flow), η προσεγμένη ανασύσταση της εποχής, καθώς και μια υποβόσκουσα νοσταλγία για την περίοδο που οι Αφροαμερικανοί γύριζαν στο σινεμά τις ταινίες που ήθελαν να δουν, απογοητευμένοι από την ελλιπή εκπροσώπησή τους στις ταινίες των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο.

Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς ειδήμων στο είδος του Blaxploitation για να απολαύσει την ταινία. Έχοντας βομβαρδιστεί τον τελευταίο καιρό από biopics, σε σημείο που αρκετά από αυτά είναι σαν γυρίζονται με την ίδια συνταγή, το «Dolemite is my Name» ξεχωρίζει, λόγω της όρεξης του Μέρφι αλλά και γιατί αποτελεί ένα καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό ερωτικό γράμμα σε μια εποχή, ένα κινηματογραφικό είδος και ένα underdog που τα κατάφερε με τους δικούς του όρους.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Νοε. 2019, 15:33
Ενημέρωση: 15 Νοε. 2019, 15:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Dolemite is my name
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos