Deadwood: The Movie

Mια από τις κορυφαίες σειρές της δεκαετίας, έγινε ταινία. Την είδαμε: 

Deadwood: The Movie - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το 1889, δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο κύκλο της σειράς Deadwood οι εναπομείναντες πρωταγωνιστές είναι όλοι στη θέση τους. Η ταινία φέρνει και τον ερχομό του γερουσιαστή Τζορτζ Χερστ ο οποίος για ακόμα μία φορά προσδοκά να αυξήσει την δύναμή του με οποιοδήποτε κόστος.

Άποψη: Μετά το κόψιμο του Deadwood από το HBO το 2006 και αφού οι φαν έμειναν απογοητευμένοι και χωρίς κάποιο τέλος στην ιστορία της μικρής αυτής πόλης, πολλοί μιλούσαν για την ταινία που ετοίμαζαν οι δημιουργοί του ως ένα άλλο farewell  σε ένα western υψηλών προδιαγραφών. Αρκετά χρόνια πέρασαν ώσπου να εκπληρωθεί το όνειρό τους και τώρα το τελευταίο reunion είναι γεγονός.

Παραδομένο στην κλειστή κοινωνία της Νότιας Ντακότα, το “Deadwood” απέπνεε ανέκαθεν ένα δικό του αέρα βίας, ατιμωρησίας και εκδίκησης αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία σειρά με πυκνό νόημα, καλογραμμένη σαν αμερικάνικο μυθιστόρημα. Την συνέπεια που έδειξε στους τρεις κύκλους απέναντι στο κοινό χρησιμοποιεί και στην ταινία η οποία βλέπεται με νοσταλγία σαν ένα μεγάλο χορταστικό αναγκαίο επεισόδιο ώστε να κλείσει επιτέλους ένας κύκλος που είχε ανοίξει εδώ και καιρό.

Ο Ντέιβιντ Μιλτς δείχνει για τελευταία φορά την κάψα που έβαζε στα σενάριά του, στους επικούς διαλόγους  και καταραμένους μονολόγους, στις λογομαχίες που μόνο οι κάτοικοι του “Deadwood” θα μπορούσαν να ξεστομίσουν και όλα αυτά χωρίς η επιστροφή να βγαίνει βεβιασμένη ή να θυμίζει “μπαγιάτικο” υλικό. Οι χαρακτήρες ελπίζουν για τελευταία φορά σε ένα τίμιο τέλος ή έστω ένα τέλος που να τους αρμόζει μετά από όσα τράβηξαν και αν ο Μιλτς δεν στεκόταν τόσο ακριβοδίκαιος απέναντι στο genre και στην αδικία της ζωής ίσως να τους έδινε ένα ευτυχισμένο τέλος.

Στα μόνα αρνητικά και στις δυνητικές αστοχίες, η ιστορία αδυνατεί να κλιμακωθεί ανάλογα με τη προεργασία που κάνει για παραπάνω από μία ώρα. Τα πράγματα μπαίνουν σε μία τάξη, ωστόσο φτάνουμε προς το τέλος με μία μάλλον ασφαλής προσέγγιση χωρίς να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό οι περιβάλλουσες, πράγμα κατανοητό αλλά λιγάκι απροσδόκητο γιατί ποιος δεν περίμενε ένα εκρηκτικό φινάλε;

Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν λαθεύει στις κινήσεις του. Τα πάντα γίνονται με σκοπό στο σενάριο του Μιλτς και ο Ντάνιελ Μίναχαν πετυχαίνει σε κάθε του πλάνο να συμπυκνώσει την έννοια του “Deadwood” μια για πάντα. Οι χαρακτήρες που αγαπήθηκαν βρήκαν τον δρόμο τους, το κοινό πήρε το τέλος τους και εμείς αναρωτιόμαστε εάν το HBO θεωρεί ακόμα σωστή εκείνη την πρώτη κίνησή του για το κόψιμο της σειράς.   

Πρώτη δημοσίευση: 2 Ιουλίου 2019, 16:55
Ενημέρωση: 3 Ιουλίου 2019, 14:24
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Deadwood: The Movie
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos