Σύνοψη: Ο Ethan Hawke παρουσιάζει μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής και του έργου του Blaze Foley, του άγνωστου θρύλου του μουσικού κινήματος Texas Outlaw.

Άποψη: O Blaze Foley (τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Ben Dickey) αποτελεί ένα θρύλο της country μουσικής. Το ανορθόδοξο στην περίπτωση του είναι πως ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε σταρ, παρά τα κάποια hit που είχε στην καριέρα του, ωστόσο επηρέασε σημαντικά την πορεία του είδους. Και ήταν αυτό το χαρακτηριστικό που ενέπνευσε τον Ethan Hawke, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας, να δημιουργήσει αυτήν την ιδιαίτερη βιογραφία. Το Blaze αν και χαρακτηρίζεται από μια σχετικά αφηρημένη αφήγηση στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς αφηγηματικούς πυλώνες, τρεις διαφορετικές φάσεις στη ζωή του Foley αλλά και έπειτα από αυτή. Ο πρώτος αφορά τη σχέση του με τη Sybil Rosen (Alia Shawkat), ο δεύτερος το τελευταίο του βράδυ και ο τρίτος το αντίκτυπο που είχε ο θάνατος και η μουσική κληρονομιά του σε όσους τον γνώριζαν.

Σε μια πρώτη, ίσως επιπόλαιη, ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει πως το Blaze είναι μια βιογραφική ταινία στημένη σαν ένα εκλεπτυσμένο και φυσικά πιο περίπλοκο videoclip. Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από μια τόσο επιφανειακή δήλωση. Αν κανείς επιλέξει να αποδεχθεί τους ήρωες ως αφηγηματικά οχήματα για έναν ευρύτερο συμβολισμό τότε εύκολα θα δει πως πρόκειται για μια βαθιά συναισθηματική ταινία, μια ωδή στο πως οι σχέσεις των ανθρώπων τους βοηθούν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Και αυτή είναι η μεγάλη νίκη του Blaze καθώς καταφέρνει να αποφύγει τα συνήθη λάθη των βιογραφιών και διαλέγει να εξερευνήσει ένα δικό της τρόπο προσέγγισης χαρακτήρων και γεγονότων που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ακόμα και ο αφηρημένος τρόπος με τον οποίο επιλέγει ο Hawke να οπτικοποιήσει το σενάριο είναι γοητευτικός αντί για χαοτικός. Είναι φανερή η τρυφερότητα με την οποία προσεγγίζει ο Hawke τόσο τους ήρωες όσο και το νόημα της μουσικής του Foley, η οποία οδηγεί συχνά την ταινία. Αν και συχνά το soundtrack παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο σπάνια αυτό κουράζει κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο μοντάζ της ταινίας. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο καλλιτεχνικό χαρακτηριστικό του Blaze είναι οι μαγικές του εικόνες και η αξιέπαινη φωτογραφία του.

Πέρα από τα επιμέρους στοιχεία της, η ταινία οφείλει την επιτυχία της σε μεγάλο βαθμό στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της και κυρίως στη χημεία μεταξύ τους. Οι Dickey και Shawkat όχι μόνο είναι πιστικοί στους ρόλους τους αλλά κυρίως καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια δυναμική ικανή να πείσει το θεατή πως ήταν αυτή η σχέση η πηγή της δημιουργικότητας του Foley και είναι η σπίθα που δίνει ζωή και παλμό στην ταινία.

Καθώς ο Blaze Foley δεν είναι ένα πρόσωπο γνωστό στο ευρύ κοινό αποτελεί ίσως ένα πιο εύκολο στοίχημα για μια βιογραφική ταινία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα στοίχημα που το κερδίζει πλήρως ο Hawke παραδίδοντας μια ταινία άρτια τεχνικά με δυνατό πνεύμα που σε κάνει να θες να ακούσεις τη μουσική του Foley με του πέσουν τα credits της.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Φεβ. 2019, 18:46
Ενημέρωση: 25 Φεβ. 2019, 18:46
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Blaze (Blaze)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ