Robin's wish

Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τον αγαπημένο κωμικό και γράφουμε άποψη: 

Robin's wish - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Τα τελευταία αγωνιώδη χρόνια της ζωής του πολυαγαπημένου ηθοποιού Ρόμπιν Oυίλιαμς παρουσιάζονται σε ένα ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στο γεγονός ότι έπασχε -χωρίς να το γνωρίζει- από άνοια με σωμάτια Lewy (Lewy Body Dementia), μια συχνή και επιθετική μορφή άνοιας με δυσβάσταχτα συμπτώματα στην ψυχική σφαίρα του ασθενή. 

Γνώμη: Για όσους μεγαλώσαμε στα ένδοξα '90s, o Ρόμπιν Oυίλιαμς ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο δίναμε ραντεβού σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. "Hook", "Jumanji", "Mrs Doubtfire", η φωνή του Genie στον "Alladin" είναι μόνο μερικές από τις ερμηνείες που μας καθήλωναν ως παιδιά μπροστά από την οθόνη και θέλαμε να βλέπουμε ξανά και ξανά. Το σαρωτικό κωμικό του ταλέντο και η συμπαθέστατη φυσιογνωμία του, ένα συνδυασμός πονηρού χαμόγελου με ένα σχεδόν πάντα μελαγχολικό βλέμμα, του είχαν αποφέρει -εκτός από φήμη και χρήμα- μια σχεδόν καθολική αποδοχή από το κοινό. 

Έτσι, όταν στις 11 Αυγούστου 2014 κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, η αρχική αντίδραση ήταν θλίψη, ακολουθούμενη από ένα σοκ που συνδεόταν με το γεγονός ότι είχε αποφασίσει να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Οι θεωρίες στα tabloid έδιναν και έπαιρναν για την κατάθλιψη και τα προβλήματά του με τη χρήση ναρκωτικών, ενώ σιγά σιγά ο θάνατός του πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο ως άλλη μια περίπτωση ενός σπουδαίου κωμικού που παρότι χάριζε απλόχερα γέλιο δεν μπόρεσε να βρει την ευτυχία στην προσωπική του ζωή. 

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν όμως ακριβώς έτσι, καθότι η νεκροψία του οδήγησε σε μια εξήγηση για όσα συνέβαιναν στο μυαλό του. Το "Robin's Wish", το πρώτο μεγάλο μήκους ντοκιμαντέρ του Τάιλορ Νόργουντ, χρησιμοποιεί ως αφετηρία τη μεταθανάτια διάγνωση του Ουίλιαμς με άνοια με σωματίδια Lewy (Lewy Body Dementia) για να προσφέρει ένα παράθυρο στον ψυχισμό του, με τη βοήθεια συνεντεύξεων με τη σύζυγό του Σούζαν Σνάιντερ, τους φίλους του, τον σεναριογράφο και παραγωγό Ντέιβιντ Κέλεϊ (που συνεργάστηκε με τον Ουίλιαμς στην τηλεοπτική σειρά "The Crazy Ones"), τον Σον Λέβι (που τον σκηνοθέτησε στο "Night at the Museum: Secret of the Tomb", μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη), καθώς και μια σειρά γιατρών και ειδικών.

Και παρότι οι περιγραφές των κοντινών του ανθρώπων για το πώς η ασθένεια αυτή σταδιακά, αλλά μη αναστρέψιμα, επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής του, καθώς του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ύπνου, συναισθήματα κατάθλιψης και έντονου, έως παραληρηματικού, άγχους, έρχονται σε στενάχωρη αντίθεση με τις αναμνήσεις τους από τις καλές στιγμές τους με τον Ουίλιαμς, το "Robin's Wish" πάσχει από μια έλλειψη σκηνοθετικής πρωτοτυπίας και έμπνευσης που είχαμε καιρό να δούμε σε ντοκιμαντέρ.

Είναι σαφής η πρόθεση του Νόργουντ να χειριστεί το όλο θέμα με λεπτότητα και να αφυπνίσει το κοινό γύρω από μια ύπουλη ασθένεια, η οποία δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί σωστά, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία.

Όμως, το αποτέλεσμα γέρνει τόσο πολύ προς την "κλινική" θεώρηση και τον θάνατο του Ουίλιαμς που σχεδόν ξεχνάει να λειτουργήσει και ως ένα celebration της ζωής και του ταλέντου του.

Προσφέρει σίγουρα ένα είδος closure, τόσο για τους δικούς του ανθρώπους όσο και για τους θαυμαστές του, όμως η ενέργεια και το πνεύμα του ίδιου του Ουίλιαμς δυστυχώς απουσιάζουν.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2020, 14:36
Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2020, 16:34
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Robin's wish
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
77

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos