Ο Φάρος

The Imposter

Ένας νεαρός γάλλος πείθει μια οικογένεια από το Τέξας ότι είναι ο χαμένος 16χρονος γιος τους, που εξαφανίστηκε τρία χρόνια πριν.

Ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Αυτό το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ από τους παραγωγούς του Man on Wire/2008 και Corman’s World/2011 ήδη παίζει ως φαβορί στην κατηγορία του στα προσεχή βραβεία Όσκαρ και διηγείται μια απίστευτη ιστορία απάτης, εγκλήματος και ψυχολογικής διαταραχής.

Δεν είναι όμως το αληθινό γεγονός στο οποίο βασίζεται η ταινία, η κύρια παράμετρος της ανώτερης κινηματογραφικής της αξίας, αλλά ο τρόπος που ο σκηνοθέτης το προσεγγίζει. Θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, με διηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο αλλά και εμβόλιμες ρεαλιστικές αναπαράστάσεις, ο σκηνοθέτης Λέιτον, που έως πρότινος γύριζε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, διαχειρίζεται με μαεστρία το υλικό του χτίζοντας σασπένς και μυστήριο γύρω από τους ομολογουμένως περίεργους χαρακτήρες.

Τα κίνητρα και τα μυστικά τους παραμένουν μυστήρια ενώ οι μαρτυρίες τους αποτελούν βάση για ένα «real life» θρίλερ, καθηλωτικό όσο και απίστευτο, μαγικό όσο και παραπλανητικό, το οποίο δεν ψάχνει για συμπεράσματα και απαντήσεις αλλά ποντάρει στο ανεξήγητο και στην επιτηδευμένη σπαζοκεφαλιά με την οποία ταλαιπωρεί το μυαλό του ανυποψίαστου θεατή. Η αντικειμενική πραγματικότητα χάνεται στις λεπτομέρειες κάτι που εν τέλει δεν έχει σημασία μιας και το ίδιο το φιλμ έξυπνα εξετάζει τη φύση της αλήθειας και του ψεύδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ O Φάρος, 30 Ιανουαρίου στους κινηματογραφους
Δημοσίευση: 24 Δεκ. 2012, 09:23
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
The Imposter (The Imposter)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wildlife

Wildlife

Σύνοψη:  Η ζωή ενός εφήβου στη Μοντάνα των '60s αναστατώνεται όταν βλέπει τον κατ’...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
31803
Odeon
28100
Odeon
11500
Odeon
10900
Feelgood
9141