Σύνοψη: Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εξετάζεται το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018, όταν αποκαλύφθηκε η κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, προς όφελος της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές.

Άποψη: Η εκλογική αναμέτρηση του 2016 ήταν κομβική τόσο για την αμερικανική πολιτική, όσο και για την παγκόσμια κοινωνία. Η τελική επικράτηση του Donald Trump επί της Hillary Clinton ήταν μια έκπληξη για πολλούς, μια απογοήτευση για άλλους και μια σπουδαία αλλαγή για κάποιους. Το 2018 όμως ήρθαν στο φως οι σκοτεινές πλευρές αυτής της νίκης, τις οποίες φέρνουν με μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιρετική έρευνα στο φως οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ, Karim Amer και Jehane Noujaim.

H Cambridge Analytica, μια βρετανική εταιρεία με θυγατρική στην Αμερική, φαίνεται πως συνδεόταν με τον Trump, αλλά και με τον Nigel Farage που κινητοποιήθηκε για την δημιουργία της καμπάνιας του Brexit, και η οποία παράνομα χρησιμοποιούσε δεδομένα των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα από το Facebook. Άλλωστε, μιας και είναι πρόσφατο το γεγονός, θυμόμαστε τον Zuckerberg να καταθέτει στο δικαστήριο. Η Cambridge Analytica φαίνεται πως είχε στην διάθεσή της περί τα 5000 στοιχεία για κάθε Αμερικανό, επομένως ρύθμιζε αναλόγως την καμπάνια του υποψήφιου τότε για την προεδρία, Donald Trump.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε χάρη σε υπαλλήλους της εταιρείας και δημοσιογραφική έρευνα και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το Μεγάλο Χακάρισμα όπως ονομάζεται στα ελληνικά, αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες χωρίς να γίνεται κουραστικό ή υπερβολικά εξειδικευμένο σε ανθρώπους που έχουν τεχνολογικές γνώσεις. Εύκολα μπορεί να το παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, είναι απολύτως κατανοητό, με απλές εξηγήσεις. Δίνουν συνεντεύξεις άνθρωποι που δούλευαν εκεί, εκείνοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο ενώ βλέπουμε και πλούσιο αρχειακό υλικό. Μιας και ήδη έχει αρχίσει η προεκλογική καμπάνια για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, είναι μια κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε τι συνέβη, Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μια απάτη καθώς ακόμα και σε καιρούς λιγότερο εξελιγμένους τεχνολογικά ξέραμε για νοθείες και χειραγωγήσεις της ψήφου του κόσμου, όπως στην περίπτωση Μπους. Στην σημερινή εποχή όμως που η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας είναι καλό να βλέπουμε πως τίποτα δεν διαγράφεται, τίποτα δεν εξαφανίζεται, όλοι αφήνουμε τα διαδικτυακά ίχνη μας, όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, τα οποία ο κάθε πολιτικός και ο κάθε τεχνολογικός κολοσσός μπορεί-παρανόμως- να αξιοποιήσει ή εκμεταλλευτεί.

Η ταινία μιλάει και για την ανάγκη τα διαδικτυακά δικαιώματα να θεωρηθούν ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι πολύ σημαντικό. Ένα εξονυχιστικό και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που με σύγχρονο και καθόλου ανιαρό τρόπο, με ωραία εφέ και ενεργητικότητα,  μιλάει για το σκάνδαλο κοιτάζοντας κατάματα την πραγματικότητα.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2019, 13:38
Ενημέρωση: 8 Σεπτεμβρίου 2019, 13:38
Τίτλος:
The great hack (Το μεγάλο χακάρισμα)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos