The Central Park Five

Το φιλμ εξετάζει την υπόθεση πέντε μαύρων νεαρών που καταδικάστηκαν άδικα το 1989 για την επίθεση και το βιασμό μιας λευκής γυναίκας στο σέντραλ παρκ της Νέας Υόρκης.
The Central Park Five - κριτική ταινίας

Βιασμός στο Σέντραλ Παρκ

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Χειρότερο από τον εγληματία που δεν τιμωρείται είναι η τιμωρία ενός αθώου για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Αυτό το πραγματικά φοβερό ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και σε μια Νέα Υόρκη όπου το καθημερινό έγκλημα είχε φτάσει δυσθεώρητα ύψη - βάλτε τη σημερινή Αθήνα με άπειρο πολλαπλασιαστή - και όπου το ανθρωποφάγο κοινό αίσθημα που αυτή η κατάσταση είχε προκαλέσει, είχε τυφλώσει πολλούς κατοίκους της.

Έτσι το φιλμ θέτει το σωστό ιστορικό πλαίσιο - με άφθονο footage από το ‘μεγάλο μήλο΄της εποχής - και εξετάζει τις συνθήκες της δίκης και τον άδικο εγκλεισμό πέντε νεαρών αφρο-αμερικανών που κατηγορήθηκαν άδικα όταν μια τζόγκερ, η Τρέισι Μέιλι βρέθηκε μισοπεθαμένη στο πάρκο. Αργότερα την επίθεση ομολόγησε ένας κατα συυροή βιαστής μέσα από τη φυλακή κι ενώ οι πέντε νέοι είχαν ήδη φυλακιστεί για διαστήματα από 6 έως 11 χρόνια!

Το μιντιακό πανηγύρι, οι συνέργειες της αστυνομίας προς την απόσπαση ομολογιών, συνεντεύξεις και έκτακτα δελτία, ανάλυση ειδικών, όλα τα έχει το εξαιρετικό αυτό φιλμ που αναπαράγει την εποχή τέλεια, εξηγεί τις κοινωνικές ανωμαλίες και ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι με το δικαστικό του δράμα.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιουνίου 2013, 00:10
Ενημέρωση: 11 Ιουνίου 2013, 00:14
Τίτλος:
The Central Park Five (The Central Park Five)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos