Bones Brigade: An Autobiography

Όταν έξι έφηβοι βρέθηκαν μαζί σε μια ομάδα σκέιτ, μετάλλαξαν το σπορ της επιλογής τους και από άουτσαϊντερς μετατράπηκαν σε πρωταγωνιστές της ζωής.

Η γέννηση της σύγχρονης σκέιτ κουλτούρας

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Για όποιον διασχίζει την πλατεία συντάγματος ή οποιαδήποτε άλλη πλατεία της Αθήνας (και της Ελλάδας όλης), η εικόνα των σκέιτερς που δοκιμάζουν κολπάκια και τρικς είναι πλέον συνήθης. Το σκέιτμπορντινγκ είναι σήμερα ένα καθ' όλα mainstream και δημοφιλές αστικό σπορ με τη δική του ιδιαίτερη αισθητική και αγορά.

Κι όμως πριν τρεις δεκαετίες, στην αρχή της δεκαετίας του 1980, ήταν άνθρωποι όπως ο μεγάλος σκέιτερ και σκηνοθέτης Στέισι Περάλτα που ανέλαβαν να διαμορφώσουν το σπορ στο προϊόν που είναι σήμερα. Για το έργο του Περάλτα σας έχουμε ξαναμιλήσει (θυμηθείτε ένα από τα καλύτερά του ντοκιμαντέρ για την Καλιφορνέζικη gangland ΕΔΩ) και η ιστορία του πάει πίσω στα 70s όταν μαζί με την ομάδα Zephyr έβγαλε το σκέιτ στο δρόμο και την αναγνώριση από την αφάνεια και τα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών. Αυτή η διαδρομή καταγράφηκε στο πολύ ενδιαφέρον Dogtown & Z Boys/2001 και η saga συνεχίζεται σ' αυτό το εξαιρετικό φιλμ που περιγράφει την αλματώδη άνοδο και διάδοση του σκέιτ όχι πια ως το "σερφ" του δρόμου", αλλά σε σεβάσμια μπίζνα και παγκόσμια κουλτούρα σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των 80s.

Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα της ομάδας με το όνομα The Bones Brigade, της οποίας τη σύνθεση έκανε ο Περάλτα και της οποίας τα μέλη ανακάλυψαν και δοκίμασαν όλα τα κόλπα του σύγχρονου βιβλίου του σκέιτ. Ανάμεσά τους οι Τόνι Χοκ, Κρίστιαν Χοσόι, Στιβ Καμπαλέρο και ο φοβερός Ρόντνεϊ Μούλεν, θρύλοι του σπορ, που στις τάξεις της ομάδας βρήκαν ένα νέο σπίτι, μια δεκτική οικογένεια, που τους πρόσφερε πλούτο και φήμη ως την τελική της διάλυση γύρω στο 1990.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα ντοκιμαντέρ για τον Περάλτα, το σκέιτ και τους Bones Brigade, αλλά ένα πορτραίτο μιας ολόκληρης εποχής και μιας κουλτούρας στη γέννησή της. Ένα οπτικά θεσπέσιο θέμα με τον σκηνοθέτη να χρησιμοποιεί άφθονο footage από τα προωθητικά βίντεο της εποχής (που ο ίδιος έφτιαχνε) και κουλ σάουντρακ. Η ταινία μεταδίδει έμπνευση, νεανικότητα και πάθος για ζωή που φαίνεται συχνά να λείπει από το σημερινό πολιτικώς ορθό περιβάλλον, οπότε μια τέτοια βουτιά στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μάλλον θα σας γεμίσει αισιοδοξία. Ψάξτε το!

Δημοσίευση: 8 Ιαν. 2013, 15:32
Τίτλος:
Bones Brigade: An Autobiography (Bones Brigade: An Autobiography)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ταινία μικρού μήκους «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου είναι υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο 72ο Φεστιβάλ...
4 λεπτά
Πριν λίγες ημέρες, η υγεία του αγαπητού ηθοποιού Τάκη Μόσχου χειροτέρεψε δραματικά μετά το...
1ώρα
Ο Clint Eastwood, αν και σε ένα μήνα κλείνει τα 89, δεν παραδίδει τα...
2 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο