Βρισκόμαστε σε μια μικρή ιρλανδέζικη πόλη. Είναι μουντά και βροχερά και κανένας δεν έρχεται ή φεύγει. Για τους χαρακτήρες, ο κόσμος τελειώνει στα όρια της. Ο Douglas ή Arm (Cosmo Jarvis), όπως τον φωνάζουν, είναι ένας θηριώδης άντρας με χρυσή καρδιά. Πρώην πυγμάχος και πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού με αναπτυξιακές διαταραχές, όταν η καριέρα του λήγει άδοξα σε ένα ατύχημα, στρατολογείται ως μπράβος απ’ τον τοπικό υπόκοσμο.

Η οικογένεια Devers που “τρέχει” το μέρος αποτελείται από τους θείους Paudi και Hector και τον νεαρό Dympna (Barry Keoghan). Ο Arm γίνεται άτυπο μέλος τους με αντάλλαγμα την αμέριστη αφοσίωση του, παρόλο που η αφοσίωση δεν τιμάται εξίσου κι απ’ τις δύο πλευρές και ο Dympna δεν ξεχνά να του υπενθυμίζει τη θέση του. Βλέπουμε την βία να περνάει από γενιά σε γενιά, ξεχειλίζοντας στην ζωή του Arm και δηλητηριάζοντας τα πάντα. Θέλει να είναι εκεί για τον γιο του και την πρώην γυναίκα του, αλλά οι συναναστροφές του δεν το επιτρέπουν. Όταν ένας οικογενειακός φίλος επιχειρεί να βιάσει την ανιψιά των Devers κατά την διάρκεια μιας γιορτής, ο Dympna θα κληθεί να αποκαταστήσει την τιμή της φαμίλιας.

To calm with horses είναι ένα σκληρό και πολύ προσωπικό δράμα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να ισορροπήσει την ακατάσχετη βία της ζωής του με την αγάπη του για τον μικρό του γιο.

Σε μια όχι ιδιαίτερα ευχάριστη σκηνή ο Arm τον σαπίζει στο ξύλο, αλλά δεν είναι αρκετό. Ο θείος Paudi απαιτεί να “τελειώσει” η δουλειά, αλλά ο Dympna, άτολμος και φυγόπονος, διατάζει πάλι τον Arm να πληρώσει τα σπασμένα. Ο Jarvis σε μια εξαιρετική ερμηνεία υποδύεται τον Arm σαν πληγωμένο ζώο, ανίκανο να επεξεργαστεί τα αισθήματα του αλλά με αφοπλιστική αθωότητα. Τα ευγενικά του μάτια, σε αντίθεση με τα ματωμένα του χέρια, μας φανερώνουν την δυνατότητα εξιλέωσης, που όμως αν πρόκειται να έρθει, θα έχει ακριβό τίμημα.

H αγροτική Ιρλανδία παρέχει εξαιρετικά κάδρα φυσικής ομορφιάς, αν και πάντα η οπτική μας παραμένει στενή και αποστασιοποιημένη. Δεν βλέπουμε ποτέ μακρύτερα απ’ τη μικρή πόλη. Ακόμα και στα εξωτερικά πλάνα υπάρχει μια αίσθηση κλειστοφοβίας, ο εγκλεισμός της έλλειψης επιλογών και του περιορισμένου ορίζοντα.

Γενικά, η ταινία είναι ένα καλογυρισμένο και έντονο προσωπικό δράμα που κρατά την προσοχή, με μια συγκινητική κεντρική ερμηνεία και ένα σχετικά συμβατικό τέλος, που όμως, σε καμία περίπτωση, δεν απογοητεύει.

Mηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαΐου 2020, 15:05
Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2020, 15:05
Τίτλος:
Calm with horses
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos