Whiskey Tango Foxtrot

Whiskey Tango Foxtrot - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το Whiskey Tango Foxtrot διηγείται τα τρία χρόνια που πέρασε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν η δημοσιογράφος Kim Baker, με μια κωμική ματιά στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει η πλειονότητα των πολεμικών ταινιών.

Άποψη: Ο πόλεμος του Αφγανιστάν είναι η περίπτωση του πολέμου που ξεχάστηκε σιγά-σιγά από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς ο πόλεμος του Ιράκ, η Αραβική Άνοιξη, η εμφάνιση των ISIS και η τραγωδία του συριακού εμφυλίου μετατόπισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Έτσι το 2003 που η Kim Baker (Tina Fey) καταφθάνει στην Καμπούλ σε ολιγόμηνη δημοσιογραφική αποστολή, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν ήδη φύγει για το Ιράκ, ενώ όσοι έχουν παραμείνει στην αφγανική πρωτεύουσα μένουν στο ίδιο κτίριο, γνωρίζονται μεταξύ τους, φλερτάρουν και παρτάρουν, όταν δεν κυνηγάνε τις αποκλειστικές δηλώσεις των αμερικανών στρατιωτών ή την επόμενη επιχείρηση κατά των αφγανών ανταρτών.

Από τη στιγμή που φτάνει στην Καμπούλ, η Kim αποκτά έναν φίλο στο πρόσωπο του ήρεμου και καλοκάγαθου Fahim (Christopher Abbott), ο οποίος είναι πρώην γιατρός και νυν προσωπικός της δημοσιογραφικός σύνδεσμος. Στους ρυθμούς της ζωής των ξένων ανταποκριτών στην Kabubble (όπως αποκαλούν την Καμπούλ) αναλαμβάνει να τη μυήσει η Tanya (Margot Robbie), διακεκριμένη δημοσιογράφος του BBC, η οποία της γνωρίζει και τον Σκωτσέζο φωτογράφο και αυτοαποκαλούμενο ladies man Iain (Martin Freeman).

Η Kim πέφτει με τα μούτρα στο κυνήγι της είδησης, θέτοντας ακόμα και τη ζωή της σε κίνδυνο και, ενώ στην αρχή είναι διστακτική, σιγά σιγά προσαρμόζεται στην ελευθεριάζουσα ατμόσφαιρα της κοινότητας των δημοσιογράφων. Άλλωστε, αν στις ΗΠΑ θεωρούνταν 6 στην κλίμακα γυναικείας ομορφιάς, στο Αφγανιστάν της γυναικείας καταπίεσης θεωρείται τουλάχιστον 9άρι, όπως την πληροφορεί με ενθουσιασμό η Tanya. Η ανεβασμένη αδρεναλίνη της παρουσίας σε μια πολεμική ζώνη αποδεικνύεται εθιστική για την Kim και την κάνει να μείνει τρία ολόκληρα χρόνια στην Καμπούλ, τα οποία είναι γεμάτα κωμικοτραγικά ευτράπελα.

Ο χαρακτήρας της Kim σκιαγραφείται πολύ καλά από το γήινο παίξιμο και το παρουσιαστικό της Tina Fey, η οποία είναι αστεία εκεί που πρέπει και συγκινητική όταν απαιτείται. Γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχουμε να κάνουμε με μια κωμική αυτοβιογραφική ιστορία, στην οποία η παράνοια του πολέμου παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά γεγονότων που βγάζουν γέλιο, αλλά το αδύναμο σεναριακό υλικό και η διεκπαιρεωτική σκηνοθεσία του Glenn Ficcara (Crazy, Stupid, Love) δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα νέο Catch-22, αλλά μια συμπαθητική προσπάθεια που ούτε διασκεδάζει όσο θα ήθελε, ούτε προβληματίζει επαρκώς τον θεατή.

Και παρότι το Whiskey Tango Foxtrot φαίνεται να έχει κάθε καλή πρόθεση να θίξει το θέμα ενός ξεχασμένου πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καταλήγει να έχει τη μοίρα του θέματός της: ξεχνιέται δυστυχώς πολύ εύκολα. 

Πρώτη δημοσίευση: 28 Φεβ. 2017, 16:50
Ενημέρωση: 28 Φεβ. 2017, 16:50
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Whiskey Tango Foxtrot (Αμερικανίδα ρεπόρτερ)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ