A tale of love and darkness

A tale of love and darkness - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στο σκοτάδι της αγάπης κρύβεται μια αλληλουχία της τυποποιημένης και της πραγματικής ευτυχίας. Ο Αμός ζει στην Ιερουσαλήμ σε μια εποχή πολέμου που απειλεί  την Εβραϊκή κοινότητα. Δημιουργεί έναν δικό του κόσμο γύρω από τις ιστορίες της μητέρας του, από την άλλη όμως βασίζεται στις έντονες επιρροές των χιλιάδων βιβλίων του πατερά του. Αργά ή γρήγορα ο κόσμος αυτός θα διαλυθεί όταν ο ιδανικός  δεσμός των γονιών του σπάσει και η οικογένεια οδηγηθεί στην καταστροφή. Η μητέρα του αυτοκτονεί και ο Αμός φεύγει για πάντα από το σπίτι του. Άραγε αυτός θα έγραφε διαφορετικά την ιστορία της μητέρας του;

Άποψη: Δεν ήταν εύκολο. Για κανέναν. Για να γίνουν τα γυρίσματα του “ A Tale of love and darkness” η  Natalie Portman ανέλαβε τρεις ρόλους: ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου. Πέρα από τους ρόλους της , αιφνίδια ήταν η απόπειρα να εκφραστεί στην εβραϊκή γλώσσα και να δοκιμάσει την προφορά της. Από την ορθόδοξη κοινότητα της Ιερουσαλήμ η παράγωγη αυτής  της ταινίας εκφράστηκε ως «ξένη» εισβολή διότι οι παραγωγοί δεν είχαν ενημερώσει την τοποθεσία των γυρισμάτων . Όπως καταλαβαίνετε, η ταινία που είδαμε ήταν το ήμισυ της ταλαιπωρίας που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του σεναρίου .

Σκηνοθετικά επιμελημένη, σεναριογραφικα βασισμένη  σε αποφθέγματα του βιβλίου, εναρμονισμένα με την λήψη των σκηνών και την απόδοση τους την κατάλληλη στιγμή. Ωχρό χρώμα στις σκηνές δίχως απόλυτα ασπρόμαυρο , τα χρώματα της θλίψης και του πολέμου.

Αν ήταν να κρατήσει μια ισορροπία, η Portman ελαχιστοποίησε την υποκριτική της ορμή, συμβάλλοντας ολοκληρωτικά στην σκηνοθεσία, αυτό όμως δεν την κράτησε πίσω. Όπως αντίθετα, η σεναριακή δομή έδωσε βάση στην αφήγηση του παρελθόντος με το παρόν και τις εξελίξεις να ωθούνται προς τα πίσω, σε δεύτερο πλάνο.

Δυνατά σημεία της ταινίας: δημιουργική σκέψη, ρεαλιστικότητα με αιχμή την εβραϊκή γλώσσα,  Ισραηλίτες ηθοποιούς που έδιναν αληθοφάνεια και ένταση στην πλοκή και την περιοχή των γυρισμάτων που μας ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ.

Άντζελα Υζεϊράι

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιουλίου 2017, 17:04
Ενημέρωση: 3 Ιουλίου 2017, 17:04
Τίτλος:
A tale of love and darkness (Ισορία αγάπης και σκότους)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos