Francofest: Ένα φεστιβάλ για τον Τζέιμς Φράνκο

Την εκτίμησή μας για την αφενός καμμένη αφ’ετέρου πολυσχιδή-πολυτάλαντη-απρόβλεπτη περσόνα του Τζέιμς Φράνκο την έχω εκφράσει πολλές φορές, ειδικά μετά το περυσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Αυτές τις μέρες μάλιστα διεξάγεται ολόκληρο... ‘Francofest’ στο γνωστό Νεοϋορκέζικο art house σινεμά ‘IFC Center ‘της AMC Networks, όπου και προβάλλονται ταινίες στις υποίες πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί ή απλώς λατρεύει ο Φράνκο. Μεταξύ των προβαλλόμενων ταινιών είναι τα 127 Hours, The Ape, Interior.Leather bar, As I lay dying, The Broken Tower, Cruising, όπως φυσικά και το Spring Breakers αλλά και το ψευδοντοκυμανταίρ ... FRANCOPHRENIA (ή αλλιώς DON’T KILL ME, I KNOW WHERE THE BABY IS).
Ο Φράνκο ‘πειράζει’ το “My own privet Idaho” του Βαν Σαντ
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Francofest είναι η προβολή του ‘My own privet Idaho’ του Gus Van Sant, που αποτελεί μια από τις αγαπημένες ταινίες του Φράνκο, ενώ όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ο ρόλος του Ρίβερ Φοίνιξ έχει υπάρξει καταλυτικός για την καλλιτεχνική πορεία του πρώτου μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος, μάλιστα, παρακολούθησε μαζί με τον ίδιο τον Βαν Σαντ υλικό από τα γυρίσματα που δεν χρησιμοποιήθηκε στην τελική κόπια της ταινίας και στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν δύο ταινίες που επημελήθηκε ο ίδιος Φράνκο και αποτείουν φόρο τιμής στο ‘My own privet Idaho’ και στον ίδιο τον Φοίνιξ, με τίτλο «IDAHO» και «MY OWN PRIVATE RIVER», αντίστοιχα.
«Πολλοί σκηνοθέτες θεωρούν το απορριπτέο υλικό μιας ταινίας άνευ αξίας, αλλά μερικές φορές, όταν διαθέτουν έναν ηθοποιό σαν River Phoenix σε μια ταινία σαν το ‘My own Private Idaho’, τον καλύτερο από τους ηθοποιούς της γενιάς του, να δίνει το καλύτερο δυνατό της απόδοσής το-κάθε ‘scrap’ είναι χρυσός . Ήταν συγκλονιστικό το ότι μπόρεσα να ‘κόψω’ το ακατέργαστο υλικό της αγαπημένης μου ταινίας, μιας ταινίας που με συγκίνησε και που είχε συμβάλει στη διαμόρφωσή μου ως έφηβο. «Το τελικό αποτέλεσμα, το ‘My own private river’ είναι ένα ονειρικό πορτρέτο τόσο του ηθοποιού όσο και του χαρακτήρα που ενσαρκώνει», ανέφερε ο Τζέιμς Φράνκο.
Σε ό,τι αφορά στην 63λεπτη ταινία «Idaho», o ηθοποιός χρησιμοποίησε ένα από τα τρία σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν από τον Βαν Σαντ για το ‘My own private Idaho’ , και δημιούργησε ένα Super-8 έργο, ως ‘φάντασμα’ της αρχικής ιδέα της ταινίας.
Ειρήνη Κατσαρά
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων