Berlinale 14: "Last hijack" - REVIEW

Δημοσίευση: 9 Φεβ. 2014, 14:38

Ανούσιο ριάλιτι-ντοκιμαντέρ

Φέτος το Captain Phillips έκλεψε τις εντυπώσεις με τον κόσμο να μιλάει για ένα εξαιρετικό έργο και έναν εξαιρετικό Tom Hanks. Λόγο της τεράστιας απήχησης της ταινίας όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώθηκε για την σύγχρονη πειρατεία και ιδιαίτερα για τους Σομαλούς πειρατές!

Στα πλαίσια του προγράμματος της Berlinale για ντοκιμαντέρ εμφανίστηκε ένα που θεωρητικά θα αποτελούσε απάντηση στον Καπετάνιο και θα έδειχνε και την άλλη μεριά της ιστορίας. Προσωπικά δεν πήρα καμία απάντηση αλλά μου γεννήθηκε μια ερώτηση. Γιατί αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ; Διαβάζοντας το θέμα και την περίληψη της ταινίας περίμενα να δω κάτι πολύ πιο στοχευμένο, με μαρτυρίες και δραματοποιήσεις που θα μετέφεραν τον κόσμο στο κλίμα της ζωής των ληστών της θάλασσας και θα μας έδιναν μια πιο σαφή εικόνα για τα αίτια και τα αποτελέσματα της δράσης τους.

Οι Tommy Pallotta και Femke Wolting, οι δημιουργοί αυτής της αποτυχίας, μας παρουσίασαν ένα κακό ριάλιτι-ντοκιμαντέρ με λίγο animation, σαν αυτά που έχουν γίνει της μόδας στο History Channel κλπ, σε χειρότερη έκδοση. Πρωταγωνιστής ο Mohamed. Η ξηρασία και ο πόλεμος ανάγκασαν τον μικρό τότε Mohamed να φύγει από το σπίτι του και να ζήσει την ζωή του πειρατή. Βέβαια αυτή τη πλευρά της ζωής του στην οποία υποτίθεται βασίζεται και το έργο θα την δούμε μέσα από άθλια animation ενώ θα παρακολουθήσουμε κυρίως την σχέση του με την γυναίκα του, τον γάμο τους και άλλες ριάλιτι TV σκηνές που δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον. Φαίνεται πως και το περισσότερο κοινό που παραβρέθηκε στην προβολή είχε αντίστοιχη γνώμη για το έργο εφόσον η κινηματογραφική αίθουσα άδειαζε όσο πέρναγε ο χρόνος.

Ελίζα Χριστοδουλίδη

2/10



 

Reading the topic and the summary of the movie I was expecting to see something much more targeted, with testimonials and dramatizations that would show us the real life of bandits of the sea and will give us a clear picture of the causes and effects of their action. Tommy Pallotta and Femke Wolting, the creators of this failure, presented a bad film, using a mixture of animation, documentary and dramatized scenes from everyday life that looked more like a reality TV project, like the ones that have become extremely popular in documentary channels, etc.

Starring Mohamed. Drought and war forced the then young Mohamed to leave home and live the life of a pirate. Of course this side of his life, in which supposedly is the movie based, will pass through with the miserable animation clips, while you watch mainly his relationship with his wife, their marriage and other reality TV scenes cause no concern . It seems that the audience attended the film had a similar opinion as the movie theatre was emptying out while the projection. That was the first and the last hijack for me!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos