Berlinale 14: "Cesar Chavez" - REVIEW

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2014, 12:55

Ο Cezar Chavez ήταν μια εμβληματική φιγούρα που έδωσε μάχη για καλύτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ζωής για τους μεξικανούς εργάτες στις καλλιέργειες της Καλιφόρνια. Πολέμησε την εκμετάλλευση και το ρατσισμό από τους κτηματίες και μαζί με την επίσης ακτιβίστρια Dolores Huerta δημιούργησαν την οργάνωση United Farm Workers.

Παρ' όλο που η εκπληκτική φωτογραφία, η σωστή χρήση αρχειακού υλικού και η εύστοχη μουσική σύνθεση αποτυπώνουν πολύ έντονα το χρώμα και το κλίμα της εποχής, το σενάριο και η σκηνοθεσία έρχονται να χαλάσουν το σύνολο της ταινίας. Με ένα κείμενο μη συμπαγές και ολίγον τι φλύαρο και τη σκηνοθεσία του Diego Luna αδικαιολόγητα γρήγορη, δεν καταφέρνει κανένας χαρακτήρας να εξελιχθεί ή να ξεχωρίσει.

Μια ταινία που ενώ θεωρείται βιογραφικό δράμα, το δραματικό στοιχείο λείπει σχεδόν παντελώς. Οι σκηνές των διαπραγματεύσεων και των δυσκολα αποκτηθέντων δικαιωμάτων είναι εντελώς επιφανειακές χωρίς κανένα συναίσθημα. Δεν πείθει για κανένα λόγο ο Michael Peña ως χαρισματικός ηγέτης που ξεσήκωσε χιλιάδες φοβισμένους ανθρώπους να απεργήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Λίγο πολύ όλο το καστ είναι άχρωμο και άοσμο ακόμα και ο John Malkovich σε ρόλο υποχθόνιου οινοπαραγωγού. Λίγο μπορεί να πει κανείς ότι ξεχωρίζει η America Ferrera στο ρόλο της ψύχραιμης συζύγου του Chavez που τον υποστηρίζει σε κάθε του κίνηση.

Highlight: η γελοία περούκα του Μichael Pena

4/10

Ελεντίνα Πανή



 

With its outstanding photographic material, archive footage and emotional soundtrack give a good effect, Cezar Chavez’ script and direction destroys the rest of the movie. The non-solid script and the never-ending narration don’t give a chance any character development. Although, it is considered to be a bionic drama, the most dramatic scenes are just superficial.

Michael Peña is far from a charismatic leader who aroused innumerable scared people to start a riot and claim their rights. Most of the cast, including John Malkovich, in the role of an infernal winegrower, is indifferent and soulless. Some could say that America Ferrera play Chavez’ calm and supporting wife.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos