Φατίχ Ακίν: "Δεν με ενδιαφέρει να κάνω ταινία πoυ θα αρέσει σε όλους"

Δημοσίευση: 10 Φεβ. 2019, 16:56
Συντάκτης:

Με το “Head-On” και την Χρυσή Άρκτο που απέσπασε το 2004, ο Φατίχ Ακίν έκανε αίσθηση στην Ευρώπη και η δόξα του συνεχίστηκε και με άλλες δουλειές του σε Κάννες και Χρυσές Σφαίρες. Φέτος, με το “The Golden Glove” μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Χάινζ Στρανκ που ασχολείται με την ιστορία του Φριτζ Χόνκα, ενός κατά συρροή δολοφόνο γυναικών που έδρασε στην περιοχή του Αμβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Ο Ακίν δηλώνει οπαδός του βιβλίου και δεν ήταν σίγουρος από την αρχή για την πιστή αποτύπωση του βιβλίου στην οθόνη: «O Στρανκ στο βιβλίο του προσπαθεί να δώσει στον χαρακτήρα μία αξιοπρέπεια και εγώ με την σειρά μου ήθελα να το καταφέρω αυτό».  Οι δυο τους συνεργάστηκαν για να προσαρμόσουν το βιβλίο σε σενάριο κατάλληλο για ταινία, και φυσικά ο συγγραφέας ήταν ανοιχτός σε θέματα αναδιαμόρφωσης του, ειδικά όσον αφορά το τέλος, και επισήμανε ότι : «Η ταινία έπρεπε να γίνει όπως ήθελε ο Φατίχ Ακίν».

Οι απαιτήσεις του σκηνοθέτη δεν συμπεριλάμβαναν μόνο ακριβή αναπαράσταση του διαμερίσματος του Χόνκα και των αντικειμένων που χρησιμοποιούσε για να βλάψει τις γυναίκες. Ο Ακίν εστίασε λεπτομερώς και στην όψη του χαρακτήρα στην οποία καθημερινά το make up αφιέρωνε τρεις ώρες να το προσαρμόσει στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή Γιόνας Ντάσλερ, δικαιολογώντας την επιλογή του βάσει method acting: «Ο χαρακτήρας, όπως μας έχει μάθει και ο Στανισλάφκι, πρέπει να χτίζεται από έξω προς τα μέσα. Πρέπει να δείχνεις για να είσαι και στην περίπτωση του Χόνκα η αποκρουστική φυσιογνωμία του ήταν ζωτικό κομμάτι της διαστροφής του. Οπότε για να το κάνουμε σωστά, έπρεπε να το κάνουμε επαγγελματικά».

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής δήλωσε ότι το make up τον βοήθησε να μπει στον ρόλο αλλά υπήρχε και άλλη προετοιμασία: «Στην αρχή διάβασα το βιβλίο, έπειτα το σενάριο που μου έδωσε ο Ακίν και μετά προσπάθησα να ερμηνεύσω τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι κουβαλάει τις αμαρτίες του και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το παρελθόν του».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σκηνοθέτης δέχθηκε ερωτήσεις για την βία του “The Golden Glove” και συγκεκριμένα για την βία κατά των γυναικών: «Ζούμε σε μία κοινωνία που -ευτυχώς- η σεξουαλική βία είναι εμφανής. Προσωπικά, στο “The Golden Glove” δεν τιμώ την βία, απλά την δείχνω σε αντίθεση με άλλους δημιουργούς» είπε ο Ακίν. «Η ταινία σίγουρα δεν είναι για όλους και δεν θα μπορούν όλοι να αντέξουν την βία αλλά δεν με ενδιαφέρει να κάνω μία ταινία που θα αρέσει σε όλους. Το “The Golden Glove” γεννήθηκε εν μέσω του #metoo και ήθελα να είμαι δίκαιος και τίμιος ως προς την σεξουαλική βία και είναι απαραίτητο το #metoo να μην επιφέρει λογοκρισία σε αυτό το κομμάτι».

 

 

Δημοσίευση: 10 Φεβ. 2019, 16:56
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H 8η και τελική σεζόν του Game Of Thrones ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα και...
1ώρα
Άνταμ Σάντλερ και Τζένιφερ Άνιστον θα βρεθούν ξανά μαζί σε μεγάλου μήκους ταινία, οκτώ...
2 ώρες
Σύνοψη: Σε ένα προάστιο του Λονδίνου, ο 12χρονος Άλεξ μαζί με τον φίλο του...
3 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο