Berlinale 2025: Η μεγαλειώδης ομιλία της Τίλντα Σουίντον
«Κάνω ταινίες ως φαν του σινεμά» δήλωσε η αμερικανίδα ηθοποιός Τίλντα Σουίντον στην ομιλία αποδοχής της τιμητικής Χρυσής Άρτου για την προσφορά της στον κινηματογράφο.
ΣΧΕΤΙΚΑΒerlinale 2025: Tα πορτραίτα των πρωταγωνιστών
Μια καθόλου τυχαία επιλογή για την 75η Μπερλινάλε από την νέα διευθύντρια που με την συγκεκριμένη επιλογή θέλησε να τιμήσει μια ιδιοσυγκρασιακή sui generis ηθοποιό που επισκέπτεται συχνά το Φεστιβάλ του Βερολίνου με ταινίες. Ταυτόχρονα έδωσε το βήμα σε μια γυναίκα που ποτέ δεν μασά τα λόγια της και τοποθετείται με θάρρος για ζητήματα πολιτικά ή/και κοινωνικά. Viral, όσο μικρός και αν μοιάζει αυτός ο όρος για την μεγαλειώδη ομιλία της σχεδόν δεκαπέντε ουσιαστικών και χορταστικών λεπτών, έχουν γίνει τα πολιτικά σχόλια από την βραδινή τελετή.
«Το απάνθρωπο διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας. Βρίσκομαι εδώ για να το κατονομάσω χωρίς δισταγμό ή αμφιβολία στο μυαλό μου και για να προσφέρω την ακλόνητη αλληλεγγύη μου σε όλους εκείνους που αναγνωρίζουν τον απαράδεκτο εφησυχασμό των εξαρτημένων από την απληστία κυβερνήσεων μας, οι οποίες τα “βρίσκουν” με τους καταστροφείς του πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Απερίφραστα και χωρίς ενδοιασμό, είπε αυτά που σκεφτόμαστε όλοι μας σε ένα Βερολίνο και μια Γερμανία που με το που τελειώνει το φεστιβάλ την επόμενη Κυριακή, ο γερμανικός λαός καλείται να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, με το ακροδεξιό κόμμα AfD, βάσει δημοσκοπήσεων, να βρίσκεται στην δεύτερη θέση. «Το μεγάλο ανεξάρτητο κράτος του κινηματογράφου είναι εκ φύσεως συμπεριληπτικό — αδιαπέραστο από προσπάθειες κατοχής, αποικιοποίησης, εξαγοράς, ιδιοκτησίας ή ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας στη Ριβιέρα. Η μαζική δολοφονία διαπραττόμενη από κράτη – υποβοηθούμενη διεθνώς, τρομοκρατεί ενεργά περισσότερα από ένα μέρη του κόσμου μας αυτή τη στιγμή». Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός καταχειροκροτήθηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας της, την οποία επαίνεσε και ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, ο αμερικανός σκηνοθέτης Τοντ Χέινς.
Το επόμενο πρωί η αγαπημένη ηθοποιός παρέδωσε συνέντευξη τύπου σε όλους μας που περιμέναμε με αδημονία να την ακούσουμε, σε ένα φεστιβάλ που από μόνο του ανέκαθεν ήταν βαθιά πολιτικοποιημένο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο, κάτι που καμιά φορά ξαφνιάζει ή φοβίζει αμερικανούς απολιτίκ σταρ.

Η Τίλντα δεν είναι μία από αυτούς. Η ηθοποιός έχει έρθει με δεκάδες ταινίες στο φεστιβάλ μέσα στα χρόνια, μια εκ των οποίων ήταν και η πρώτη της συνεργασία με τον Derek Jarman, τον οποίο μνημόνευσε και κυρίως την συμβουλή του «κράτα το δικό σου φως».
Αποκάλυψε επίσης πως βρίσκεται σε ένα καλλιτεχνικό διάλειμμα αυτή την περίοδο και μάλλον για όλη την χρονιά. «Η δημιουργία ταινιών είναι μια ανελέητη ερωμένη και χρειάζομαι ένα διάλειμμα, οπότε θα κάνω ένα». Αναμενόμενα ρωτήθηκε για την χθεσινοβραδινή της ομιλία σε ένα έναν κόσμο που βράζει από πολέμους, ανισότητες, άνοδο ακραίων πολιτικών σχημάτων. Τόλμησε μάλιστα να θέσει ένα θέμα καυτό για την αμερικανική κοινή γνώμη, το παλαιστινιακό. «Είμαι μεγάλη θαυμάστρια και τρέφω μεγάλο σεβασμό για το BDS (φιλοπαλαιστινιακό κίνημα που ιδρύθηκε το 2005 με στόχο το μποϊκοτάζ, τις κυρώσεις και την πίεση στο Ισραήλ για να δοθεί μια λύση) και το σκέφτομαι πολύ», είπε η Σουίντον, η οποία υπήρξε επί μακρόν υποστηρίκτρια των Παλαιστινίων. «Είμαι εδώ σήμερα και χθες και αύριο και την επόμενη μέρα γιατί αποφάσισα να έρθω, αποφάσισα ότι ήταν πιο σημαντικό για μένα να έρθω. Μου δόθηκε, χάρη στο φεστιβάλ, μια πλατφόρμα που αποφάσισα σε μια προσωπική στιγμή ότι ήταν δυνητικά πιο χρήσιμη για όλους μας από το να μην εμφανιστώ. Γιατί αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι αυτό το αίσθημα αδυναμίας και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. Έτσι, κάθε δυνατή ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε φαίνεται σαν μια καλή επιλογή. Καταλαβαίνω απολύτως ότι το μποϊκοτάζ μπορεί να είναι το πιο δυνατό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε».

Όλα αυτά τα αναφέρει καθώς το παλαιστινιακό κίνημα για το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ έχει κηρύξει μποϊκοτάζ στην φετινή Μπερλινάλε καθώς θεωρεί ότι συμβαδίζει με την γερμανική κυβέρνηση που υποστηρίζει την γενοκτονία στην Γάζα και αποτυγχάνει να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι πως μετά τις περσινές, ανοιχτά φιλοπαλαιστινιακές ομιλίες που δόθηκαν από μερικούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, έπεσε γραμμή άνωθεν στο φετινό φεστιβάλ να μην επιτραπούν αντίστοιχα, αν και επισήμως το φεστιβάλ δηλώνει πως υποστηρίζει την ελευθερία λόγου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Η Τίλντα για άλλη μια φορά δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα έτσι όπως τα νιώθει και τα πιστεύει. Και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο βραβείο.
Tο 75ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 13-23 Φεβρουαρίου 2023.
To MOVE IT βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα για 15η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβούν
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων