Berlinale 2021: Το MOVE IT είδε Panorama

Δημοσίευση: 7 Μαρτίου 2021, 19:15
Συντάκτης:

Oλοκληρώνουμε με αυτό το post την κάλυψη του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου, μιας σπουδαίας κινηματογραφικής γιορτής που φέτος (το πρώτο της μέρος τουλάχιστον) διεξήχθη online με τις προβολές των ταινιών της για δημοσιογράφους και επαγγελματίες, συσσωρευμένες μέσα σε μόλις 5 ημέρες.

<a href="/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Επιλογή ακατανόητη που κανείς δεν κατάλαβε.

Παρ’όλα αυτά, η ομάδα του MOVE IT ξενύχτησε πάνω από τις οθόνες της και πιστοί στην σινεφιλική μας καύλα, με τις 5 ταινίες για τις οπίες θα διαβάσετε πιο κάτω, ολοκληρώνουμε έναν κύκλο παρουσιάσεων 25 συνολικά ταινιών (οι περισσότερες από κάθε άλλο ελληνικό μέσο και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι'αυτό), οι οποίες θα ήταν 28, αν για (επίσης) ανεξήγητους λόγους, δεν προβλήθηκαν τα «Best sellers» με Μάικλ Κέιν, Όμπρεί Πλάζα, «French exit» με Μισέλ Φάιφερ, Λούκας Χέτζες και «The beta test» του τρομερά ταλαντούχου Τζιμ Κάμινγκς. Αφού δεν προβλήθηκαν, για ποιόν λόγο ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα;

Τέλος πάντων συνεχίζουμε με 4 φιλμ από το Panorama και άλλο ένα από το τμήμα Berlinale Special, ενώ στο ειδικό section μας μπορείτε να βρείτε τα πάντα που αφορούν την φετινή διοργάνωση της Berlinale.

«Ted K» του Τόνι Στόουν (Panorama)

Παίζουν: Σάρλτο Κόπλεϊ, Άμπερ Ρόουζ Μέισον, Ντρου Πάουελ (ΗΠΑ, 2021, 120’)

Η ιστορία του τρομοκράτη Τεντ Καζίνσκι που συγκλόνισε τις ΗΠΑ με τις βομβιστικές επιθέσεις του από το 1978 εως το 1995 με τις οποίες σκότωσε και τραυμάτισε ανυποψίαστους ανθρώπους και τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η ιστορία εκτυλίσσεται από την οπτική γωνία του ίδιου του Καζίνσκι προσπαθώντας να εξηγήσει τι σκατά υπήρχε στο κεφάλι του και τα κίνητρα που τον ώθησαν σε αυτές τις πράξεις. Η επαρκής ερμηνεία του Σάρλτο Κόπλεϊ απλά επιπλέει σε ένα χαμηλών τόνων, ξεθυμάσμένο κακέκτυπο του Joker και τελικά μάλλον αποτυχημένο φιλμ. Περισσότερα μας είχε πει ber (5/10)

 

«Νight Raiders» του Ντάνι Γκούλετ (Panorama)

Παίζουν: Μπρούκλιν Λετεξιέ Χαρτ, Άλεξ Τάραντ, Αμάντα Πλάμερ (Καναδάς/Νέα Ζηλανδία, 2021, 97’)

Σε μια post-apocalyptic πραγματικότητα όχι πολύ μακριά χρονικά, τα παιδιά θεωρούνται κρατική ιδιοκτησία. Τα αποσπούν από τους γονείς τους και τα συγκεντρώνουν σε στρατόπεδα για να αποκτήσουν στρατιωτική εκπαίδευση και να ασπαστούν την ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος.

Μια γυναίκα που κατάγεται από μια ντόπια φυλή ιθαγενών του Καναδά, θα προσπαθήσει να πάρει πίσω την κόρη της, με την βοήθεια ανθρώπων με την ίδια καταγωγή, σε αυτό το άτολμο θρίλερ που προσπαθεί να μιλήσει για το γενεαλογικό παρελθόν του Καναδά πριν ομογενοποιοηθεί και τα προβλήματα των ιθαγενών κατοίκων, με το πρόσχημα της δυστοπίας, όμως είναι φλύαρο και δεν τα καταφέρνει σχεδόν σε τίποτα ικανοποιητικά, παρά τις ξεκάθαρα καλές προθέσεις του. Εκτελεστικός παραγωγός ο Τάικα Ουαϊτίτι, κάτι που δεν φαίνεται πουθενά (4/10)

 

«Αll eyes off me» της Χαντάς Μπεν Αρόγια (Panorama)

Παίζουν: Ελισέβα Ουέιλ, Λεβ Λέβιν, Γιοάβ Χαϊτ, Χαντάρ Κατζ (Ισραήλ, 2021, 88’)

Μια κοπέλα είναι έγκυος από έναν τύπο υπο έκαναν σεξ αλλά δεν βρίσκει το θάρρος να του το πει face to face σε ένα πάρτυ, αυτός τα φτιάχνει με μια τύπισσα που γνώρισε online η οποία θέλει αγριάδες και ελαφρύ ξύλο στο σεξ, η τύπισσα τελικά νιώθει να έλκεται από έναν παχύσαρκο μεσήλικα του οποίου βγάζει βόλτα τα σκυλιά.

Ένα τρίπτυχο καταστάσεων με θεωρητικά συνδετικούς κρίκους μεταξύ των «επεισοδιών», αλλά στην πράξη τρομερά ανέμπνευστα κινηματογραφημένο και καθόλου υποστηριγμένο από το σενάριο. Η πρώτη πράξη διαρκεί ελάχιστα, στην δεύτερη η ερωτική σκηνή έχει αποδοθεί ρεαλιστικά, στην τρίτη υπάρχει μια γλύκα στην φωτογράφηση. Τίποτα όμως δεν εξηγείται ή δεν αναπτύσσεται επαρκώς, είναι σαν μια συρραφή random σκηνών, χωρίς ροή και νόημα. (3/10).

 

«Je suis Karl» του Κρίστιαν Σβόκοβ (Special)

Παίζουν: Λούνα Βέντλερ, Γιάνις Νιχόνερ, Μίλαν Πέσελ, Έντιν Χασάνοβιτς (Γερμανία/Τσεχία, 2021, 126’).

Ένα ζευγάρι ακτιβιστών Γερμανών βοηθά έναν Σύρο μεταντάστη να περάσει στην Ευρώπη, έπειτα από μια βομβιστική επίθεση στην πολυκατοικία τους πεθαίνει η γυναίκα και τα δύο δίδυμα μικρά παιδιά τους και απομένει ο πατέρας και η 20χρονη κόρη, η οποία στρατολογείται χωρίς να το συνειδητοποιήσει από έναν ελκυστικό νεαρό σε μια ομάδα ναζιστικής νεολαίας.

Μια ταινία με δυνατό, σχεδόν συνταρακτικό θέμα που όμως καταφέρνει να μην το αξιοποιήσει, να μείνει στα ρήχα, να φλυαρήσει κλισεδιαρισμένα για την διαφορετικότητα και την ξενοφοβία και τελικά ασύνδετα και άτολμα, να ψελλίσει παλιομοδίτικες ατάκες και να σκιαγραφήσει μια καθόλου χαρισματική κινηματογραφική δημιουργία (4/10)

 

«Censor» της Πράνο Μπέιλι Μποντ (Panorama)

Παίζουν: Νιάμ Αλγκάρ, Μάικλ Σμάιλι, Νίκολας Μπερνς, Βίνσεντ Φράνκλιν (Αγγλία, 2021, 84’)

Η Ένιντ είναι μέλος ομάδας που λογοκρίνει ταινίες στις αρχές των 80s και έχει πάρει την δουλειά της πολύ σοβαρά, πετσοκόβωντας τα «ακατάλληλα» φιλμ. Παράλληλα, δεν μπορεί να ξεπεράσει την εξαφάνιση της μικρής της αδελφής, την οποία πλέον οι γονείς της αποφάσισαν να δηλώσουν ως νεκρή.

Το επόμενο φιλμ τρόμου με το οποίο θα ασχοληθεί, περιέχει μεγάλες ομοιότητες με το περιστατικό της αδερφής και συνειδητοποιεί ότι ίσως και να ζει, αποφασίζει λοιπόν να επισκεφθεί τα γυρίσματα του sequel. Εκεί μπλέκεται σε μια κατάσταση ημι-παραφροσύνης, καθώς οι πράξεις της και οι σκέψεις της ισορροπούν επικίνδυνα μεταξύ τρέλας και πραγματικότητας.

Είναι λιγότερο ενδιαφέρον από ότι ακούγεται. Ατμοσφαιρικά κινηματογραφημένο, αλλά και παράλληλα άτεχνο στην αφήγησή του, με ανούσιες πολιτικοκοινωνικές σφήνες, χωρίς να εστιάζει όσο πρέπει στο κομμάτι του τρόμου και της απειλητικής διαδικασίας, ενώ και το τελευταίο 20λεπτο είναι ότι να’ναι. (3/10)

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos