Berlinale 2020: Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν την Χρυσή Άρκτο

Δημοσίευση: 29 Ιαν. 2020, 18:23
Συντάκτης:

Τρεις εβδομάδες πριν την έναρξή του, το 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου ανακοίνωσε τις ταινίες που θα στελεχώσουν το Διαγωνιστικό Τμήμα και θα διεκδικήσουν την Χρυσή Άρκτο, αλλά και τα υπόλοιπα βραβεία. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κάρλο Τσατριάν και η Διευθύντρια Παραγωγής της διοργάνωσης Μάριετ Ρίζενμπεκ, παρουσίασαν τα 18 φιλμ όπου έγινε ξεκάθαρο πως είτε από ανάγκη (το timing της διεξαγωής του φεστιβάλ -πάρα πολύ μακριά από τα επόμενα Όσκαρ-), είτε πολύ περισσότερο από επιλογή, απουσιάζουν σε πλύ μεγάλο βαθμό οι διάσημοι δημιουργοί και οι σταρ πρωταγωνιστές. Όπως παραδέχθηκε και ο Τσατριάν, το κριτήριο ήταν καθαρα καλλιτεχνικό: «Θεωρούμε το σινεμά τέχνη και οι τέχνες κρίνονται καταρχήν από το δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους υπόβαθρο. Θέλουμε να στηρίξουμε και να εξελίξουμε έναν διάλογο με την ταινία και το κοινό που θα συνεχιστεί και μετά την θέαση του φιλμ...». Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν: 

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Το «The Roads Not Taken» της Σάλι Πότερ που επιστρέφει για 4η φορά στο διαγωνιστικό του Βερολίνου με πρωταγωνιστικό καστ τους Χαβιέ Μπαρδέμ, Ελ Φάνινγκ, Σάλμα Χάγιεκ και Λόρα Λίνεϊ. Εδώ αφηγείται μία ιστορία σχέσης πατέρα-κόρης από την οπτική πλευρά και των δύο.

Το «Siberia» του Εϊμπελ Φεράρα, ο οποίος συνεργάζεται για 3η φορά μέσα σε 6 χρόνια με τον Ουίλεμ Νταφόε, μετά τα «Pazolini» και «Tommaso». Αυτή την φορά πρόκειται για μία ταινία εσωτερικής αναζήτησης με τον κεντρικό ήρωα να αντιμετωπίζει τους δαίμονές του.

Το «First Cow» της Κέλι Ράινχαρντ (Wendy & Lucy, Certain Women) διαδραματίζεται το 1820 στο Ορεγκον και εξιστορεί τη φιλία ενός μάγειρα με έναν Kινέζο μετανάστη που κυνηγούν το αμερικανικό όνειρο.

first cowfirst cow

Το «Effacer L' Historique» (Delete History) των Μπενουά Ντελεπίν & Γκουστάβ Κερβέρν, δημιουργών των «Mamouth» και «I feel good». Τρεις φίλοι αποφασίζουν να αποκηρύξουν τα social media και τις παθογένειες του ίντερνετ. Πρωταγωνιστούν οι Ντένις Ο’Χέαρ (This is us, American Horror Story), Μπενουά Πελβούρντ (Η τελευταία Καινή Διαθήκη, Ανώνυμοι Ρομαντικοί), Μπουλί Λανέρ (Αγάπη Είναι), Ντενίς Πονταλιντές (Κρυμμένος, Γλυκιά Απόδραση, Chocolat).

Το «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ. Ο Γερμανός σκηνοθέτης («Transit», «Το Τραγούδι του Φοίνικα», «Barbara») επιστρέφει για 4η φορά στο διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου. Διαδραματίζεται στο Βερολίνο και εγκαινιάζει μία τριλογία βασισμένη σε γερμανικούς μύθους, τοποθετημένους στη σύγχρονη εποχή. Μια ξεναγός πρέπει να σκοτώσει τον εραστή της που την εγκατέλειψε για μια άλλη γυναίκα, λόγω της κατάρας της νύμφης των νερών που κουβαλάει από τη γέννησή της. Πρωταγωνιστούν Πόλα Μπερ (Frantz, Transit) και Φρανζ Ρογκόφσκι (Στους διαδρόμους, Victoria). Lady in the water κανεις;

undineundine

Τα βλέμματα αναμένεται επίσης να προσελκύσουν:

Το «Sheytan Yojud Nadarad» (There Is No Evil) του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, βραβευμένου στις Κάννες για τα «Goodbye» και «Ένας ακέραιος άνθρωπος» που μιλά για την ιστορία 4 ανθρώπων στο Ιράν καταδικασμένων για θάνατο.  

Το «Berlin Alexanderplatz» του Μπουρχάν Κουρμπανί, μια νέα εκδοχή στο γνωστό φιλμ.

Το υπερ-βίαιο «DAU. Natasha» των Ιλια Κριτσανόφσκι και Γιακατερίνα Ορτέλ.

Το «Favolacce» (Bad Tales) των μόλις 30χρονων Ιταλών Νταμιάνο και Φάμπιο Ντ' Ινοτσένζο που επιστρέφουν στην Berlinale δύο χρόνια μετά το «Αδέλφια Εξ Αίματος».

Το «Never Rarely Sometimes Always» της Ελάιζα Χίτμαν, την 3η ταινία από την σκηνοθέτιδα του προ τριετίας ιδιαίτερα ελπιδοφόρου «Beach Rats» που είχε κερδίσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance το 2017.

Όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα διεξαχθεί 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT θα βρεθεί εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και θα σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Ιαν. 2020, 18:23
Ενημέρωση: 29 Ιαν. 2020, 18:24
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos