Berlinale 2020 - Χίλαρι Κλίντον: "Ήμουν πάντα η ίδια"

Δημοσίευση: 25 Φεβ. 2020, 17:46
Συντάκτης:

Την Hillary Clinton υποδέχτηκε το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, η οποία βρέθηκε στη Γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ Hillary, μία προσπάθεια της σκηνοθέτιδος Nanette Burstein να παρουσιάσει τη ζωή μίας από τις πιο διάσημες γυναίκες στην πολιτική. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν δηλώσεις τόσο για την ταινία, όσο και για διάφορα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Ερωτηθείσα σχετικά με τον Harvey Weinstein και την χθεσινή ετυμηγορία του δικαστηρίου, η Clinton επεσήμανε: «Η απόφαση των ενόρκων μιλάει από μόνη της. Είναι κάτι που ο κόσμος παρακολουθούσε πολύ καιρό. Ήρθε η στιγμή να λογοδοτήσει για τις πράξεις του». Ερωτήθηκε επιπλέον για τις δωρεές υποστήριξης στην καμπάνια της από τον Weinstein και εάν πιστεύει πως αυτή η απόφαση θα σταματήσει κάποιον από το να υποστηρίζει επόμενες πολιτικές καμπάνιες: «Είναι αλήθεια πως ο Weinstein συνέβαλε σε όλες τις δημοκρατικές καμπάνιες, στη δική μου, σε εκείνη του Obama, στου Kerry. Δεν ξέρω εάν η δικαστική απόφαση θα σταματήσει κάποιον από το να συνεισφέρει σε καμπάνιες, αλλά σίγουρα θα σταματήσει τις συμπεριφορές με τις οποίες έχει συνδεθεί ο Weinstein». 

Δεν έλειψαν και οι δηλώσεις για τον Trump: «Ο τωρινός πρόεδρος νιώθει πολύ άνετα κοντά σε απολυταρχικούς ηγέτες και αυτό με ανησυχεί. Τέτοιοι ηγέτες όμως προσβάλουν την πολιτική και προσπαθούν να ανεβάσουν τους εαυτούς τους με το να επιτίθενται σε μειονότητες. Έτσι κυβερνούν και ο κόσμος ακολουθεί αυτό το παράδειγμα. Θεωρώ πως αυτή είναι μία τεράστια απειλή για τη δημοκρατία». Δήλωσε δε κατηγορηματικά πως «πρέπει να αποσυρθεί ο τωρινός ακατάλληλος πρόεδρος. Είμαι ξεκάθαρη με αυτό και ας σημειωθεί. Θα περιμένω να δω ποιος θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα υποστηρίξω αυτή την απόφαση».

Αναφερόμενη στην προεκλογική της περίοδο είπε: «Έγραψα ένα βιβλίο για τις εκλογές, γιατί δεν κατάλαβα τι πραγματικά έγινε. Εκείνη τη στιγμή ήμουν η μόνη γυναίκα που κατέβηκε, και όλοι είχαν τις απόψεις τους, τις προσδοκίες τους, τις προκαταλήψεις τους. Ελπίζω να υπάρχουν πιο πολλές γυναίκες για να μην κάνει τόσο εντύπωση πως μία γυναίκα κατεβαίνει στις εκλογές. Ευτυχώς αυτή τη φορά υπήρχαν. Κάναμε κάποια πρόοδο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Σχετικά με το εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό στην καμπάνια της η Clinton και γενικότερα με την πολιτική επικαιρότητα δήλωσε: «Κέρδισα και τα 3 debates. Όμως τα debates σήμερα δεν ασκούν την ίδια επιρροή, όπως κάποτε στο παρελθόν. Το WikiLeaks, η ρωσική παραπληροφόρηση ήταν καθοριστικά του αποτελέσματος. Υπάρχουν κάποια προβλήματα σχετικά με τα debates γιατί εκεί πρέπει να ρωτάς δύσκολες ερωτήσεις και να απαιτείς απαντήσεις. Όμως κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο με τον αντίπαλό μου. Δεν ξέρω καν εάν φέτος θα γίνει debate. Όσο για τον Assange έχω μία πολύ συγκεκριμένη άποψη για εκείνον αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δικαστήριο στο Λονδίνο και δεν θέλω να σχολιάσω σχετικά, όσο εκκρεμεί η δικαστική απόφαση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση».

«Δεν σκέφτομαι ακόμα τι ‘κληρονομιά’ θα αφήσω. Δεν νομίζω πως είμαι ακόμα σε αυτή τη φάση να κοιτάζω τη ζωή μου προς τα πίσω. Ακόμα κοιτάω μπροστά. Έχουμε τόσα προβλήματα που με απασχολούν όπως το πώς να έχουμε την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, πώς να προστατεύσουμε το περιβάλλον, και πολλά άλλα, και αυτά με απασχολούν προς το παρόν», δήλωσε. «Η Χίλαρι πάντα αναρωτιέται τι έπεται μετά, και τώρα τι κάνουμε», είπε η σκηνοθέτης. «Είναι μία φιγούρα που προκαλεί πόλωση. Θέλαμε να δείξουμε όλες τις πλευρές της σε ένα ανθρώπινο πορτραίτο μίας γυναίκας που έγινε πρότυπο για πολλές γυναίκες», είπε ο Ben Silberman, παραγωγός. «Δεν θέλαμε να κάνουμε κάποια αγιογραφία. Ο στόχος ήταν αυτή η ιδιαίτερη απεικόνιση. Να κατανοήσουμε γιατί δημιουργεί τέτοια πόλωση», συμπλήρωσε η Burstein. «Δεν υπήρχε κάτι που δεν συμπεριλάβαμε στο ντοκιμαντέρ. Όλα ήταν στο τραπέζι», είπε η Clinton. «Σαν να είμαστε σε ανακριτικό δωμάτιο! Δεν είναι πως δεν συμπεριλάβαμε κάτι αλλά υπήρχαν θέματα που έπρεπε να αναρωτηθούμε πόσο μπορούμε να αγγίξουμε. Για παράδειγμα, πόσο θα μιλήσουμε για τον Trump; Θα βάλουμε όλα τα κομμάτια της συμπεριφοράς του;», συμπλήρωσε η σκηνοθέτης.

 «Νομίζω πως το ντοκιμαντέρ κάνει μία καλή δουλειά να με αναπαραστήσει. Είμαι κι εγώ ένας απλός άνθρωπος, με τις απόψεις μου, τα συναισθήματά μου, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μου. Βγήκα στην πολιτική σκηνή σε μία εποχή που δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες. Θεωρώ πως ήταν εσκεμμένη η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία αρνητική εικόνα για εμένα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί όταν έφυγα από το ρόλο μου στην Κυβέρνηση Ομπάμα ως Υπουργός Εξωτερικών είχα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποδοχής, γύρω στο 69%. Οι αντίπαλοί μου ήξεραν πολύ καλά πως έπρεπε να με νικήσουν. Ο Πούτιν δεν ήταν χαζός. Ήξερε πολύ καλά ποια ήμουν όταν διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες να βρουν τρόπο να με νικήσουν. Εάν για κάτι μετανιώνω είναι που στο παρελθόν δεν έκανα καλή δουλειά στο να απαντήσω σωστά σε όλες τις κατηγορίες». […] «Στην τελική δεν χρειάζεται να συμπαθεί κανείς τους πολιτικούς, ούτε και να συμφωνεί με όλα όσα λένε. Όμως στο τέλος οι άνθρωποι της κάθε χώρας πρέπει να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Όχι η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση», είπε η Clinton.

«Η ερώτηση που κατέληξε να διατρέχει όλη την ταινία είναι το πώς κατέληξε να είναι μία από τις διασημότερες γυναίκες στην πολιτική, που τη γνωρίζουν όλοι, και ταυτόχρονα αισθάνεται κανείς πως είναι και άγνωστη. Εκείνη μου είπε «πάντοτε ήμουν η ίδια!». Είναι μία γυναίκα που άλλοι την υμνούν, άλλοι τη δαιμονοποιούν. Αυτό που με ενδιέφερε τελικά να ρωτήσω ήταν το ποιο είναι το πραγματικό της πρόσωπο και γιατί συμβαίνει αυτό; Μία πολύπλοκη ερώτηση, που πήρε πάνω από 3 ώρες να απαντηθεί», δήλωσε η σκηνοθέτης.

Φωτό: Βίκυ Μοσχονησιώτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos