Berlinale 18 – Γιοακίν Φίνιξ: «Σιχαίνομαι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ!»

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2018, 15:58
Συντάκτης:

Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έσπευσαν να δηλώσουν το παρόν στη συνέντευξη τύπου της νέας ταινίας του Γκας Βαν Σαντ με τίτλο «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot», αλλά ο πρωταγωνιστής της, Γιοακίν Φίνιξ, έλαμψε δια της πνευματικής απουσίας του.

To «Don’t Worry...» αφηγείται την πραγματική ιστορία του αλκοολικού Αμερικανού καρτουνίστα Τζον Κάλαχαν, που στα 21 του έμεινε τετραπληγικός μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Ο Φοίνιξ υποδύεται τον Κάλαχαν, ο οποίος προσπαθεί να συνηθίσει στη νέα του ζωή και να κόψει το αλκοόλ, ενώ ο Τζόνα Χιλ εμφανίζεται ως σπόνσοράς του στο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Είναι η δεύτερη ταινία του Βαν Σαντ με τον Φοίνιξ, 23 χρόνια μετά το «To Die For» και ο δεύτερος δήλωσε ότι η συνεργασία τους ήταν φανταστική. Σχετικά με το τι έχει αλλάξει, κατά τη γνώμη του, στη σκηνοθετική προσέγγιση του Βαν Σαντ, ο Φοίνιξ είπε ότι κάθε ταινία είναι ξεχωριστή, ακόμα κι όταν δουλεύεις με κάποιον τον οποίο γνωρίζεις ήδη. «Το σετ του Βαν Σαντ είναι το λιγότερο στρεσογόνο όπου έχω δουλέψει μέχρι σήμερα . Νομίζω ότι τα γυρίσματα είχαν πολύ πλάκα και απήλαυσα τη συνεργασία μου με τον Τζόνα Χιλ» είπε χαρακτηριστικά, πριν προσθέσει στο μικρόφωνο ότι είναι απαίσιος στις συνεντεύξεις τύπου.

«Ο Γκας μου είπε χθες ότι αυτό που πρέπει να κάνεις στις συνεντεύξεις είναι να λες αυτό που θες να πεις και να μην απαντάς στις ερωτήσεις. Και μόλις το έκανε!» είπε μάλιστα, όταν θεώρησε ότι ο Βαν Σαντ δεν απάντησε ακριβώς σε ερώτηση που του έκαναν σχετικά με τη σχέση της αναπηρίας με τη δημιουργικότητα.

Ο ταλαντούχος ηθοποιός εξαρχής φαινόταν ότι ανυπομονούσε να τελειώσει με τη συνέντευξη και έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου. Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς χρησιμοποιεί τη σιωπή στις ερμηνείες του, πήρε την εξής περιπαικτική απάντηση: «Αυτή είναι μια πολύ κουλ, φεστιβαλική ερώτηση και εύχομαι να είχα μια εξίσου κουλ απάντηση. Δεν κοροϊδεύω τώρα, κοροϊδεύω τον εαυτό μου, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα τόσο τη σιωπή σε αυτή την ερμηνεία μου. Αλλά θα προσπαθήσω να τη χρησιμοποιήσω στην επόμενη δουλειά μου.»

Αργότερα, ο Βαν Σαντ, ο Φοίνιξ και ο Γερμανός ηθοποιός  Ούντο Κιρ ρωτήθηκαν για ποιο πράγμα νιώθουν ευγνωμοσύνη αυτή την περίοδο της ζωής τους. Ο Βαν Σαντ δήλωσε ευγνώμων που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale. Ο 73 χρονος Κιρ είπε ότι είναι ευγνώμων που είναι ζωντανός. Πρόσθεσε ακόμα ότι όταν είσαι Γερμανός, το όνομα των χαρακτήρων που υποδύεσαι είναι πάντα «Χανς» και δήλωσε τον θαυμασμό του για την ερμηνεία του Φοίνιξ.

Όταν ήρθε η σειρά του Φοίνιξ, είπε: «Συνήθως, όταν πρέπει να παραστώ σε ένα φεστιβάλ, πηγαίνω μόνο στη συνέντευξη τύπου. Σε γενικές γραμμές απεχθάνομαι τα φεστιβάλ κινηματογράφου. Αλλά χθες πήγα στην παρουσίαση του Γκας στα πλαίσια του Berlinale Talents, είδα εκεί όλους τους νέους κινηματογραφιστές και αισθάνθηκα μια εκτίμηση για το φεστιβάλ. Είναι πολύ περίεργο που έχω φτάσει σε αυτή την ηλικία και δεν έχω βιώσει ποτέ ένα φεστιβάλ με τον τρόπο που το βιώνετε εσείς. Είμαι λοιπόν ευγνώμων γι’ αυτήν την εμπειρία.»

Ούτε ο Βαν Σαντ ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός, αλλά τουλάχιστον μάθαμε ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς τον είχε προσεγγίσει στα 90s για να κάνει τη σεναριακή προσαρμογή του βιβλίου του Τζον Κάλαχαν, του οποίου τα δικαιώματα είχε αγοράσει ο Γουίλιαμς. Ο αδικοχαμένος Αμερικανός ηθοποιός ήταν θαυμαστής του τετραπληγικού καρτουνίστα και ήθελε να παίξει έναν παραπληγικό χαρακτήρα, επηρεασμένος από τη φιλία του με τον Κρίστοφερ Ριβ (σημ. ο κινηματογραφικός Σούπερμαν της δεκαετίας του ’80, ο οποίος έμεινε τετραπληγικός όταν έπεσε από το άλογό του.)

Όσο προχωρούσε η συνέντευξη, ο Φοίνιξ άρχισε να… γέρνει λίγο, πήρε έναν υπνάκο (δες την φωτό ακριβώς από κάτω), ενώ είχε γυρίσει σε κάποιο σημείο και την πλάτη του προς τους δημοσιογράφους. Λίγο πριν το τέλος, ρώτησε – όχι και τόσο διακριτικά – τον συντονιστή της συνέντευξης πόση ώρα απομένει,  ο οποίος είπε στη συνέχεια στο κοινό ότι ο Φοίνιξ φανερά μισεί τις συνεντεύξεις τύπου.

Συνοψίζοντας, η συνέντευξη μπορεί απλά να περιγραφεί και με τον τίτλο μιας άλλης ταινίας του Joaquin: You Were Never Really Here! Τουλάχιστον έχουμε γαμάτες φωτό! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos