Berlinale 17: "Skins" - Κριτική

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2017, 16:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: Οι ιστορίες μιας ομάδας ανθρώπων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν μια εμφανή παραμόρφωση, παρουσιάζονται και δένουν η μία με την άλλη σε μια κιτς και ευαίσθητη εξτραβαγκάντζα από τον 25χρονο Eduardo Casanova.

Άποψη: Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων με μια σοβαρή αναπηρία ή εμφανή παραμόρφωση, ακόμα και στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες, είναι μια πραγματικότητα η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, από τα βλέμματα λύπησης ή τα υποτιμητικά σχόλια μέχρι την εκμετάλλευση και - σε ακραίες περιπτώσεις - την κακοποίηση. Μπορεί δηλαδή πλέον να μην βάζουμε τα «φρικιά» στο τσίρκο, αλλά δεν τους βάζουμε και με χαρά στα σπίτια μας, δεν τους προσλαμβάνουμε σε δουλειές, δεν τους κάνουμε φίλους μας.

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο του Skins, την πρώτη ταινία μεγάλη μήκους του Eduardo Casanova, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale και μοιάζει σαν ένα πάντρεμα ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και το χιούμορ του John Waters και την στοργική ματιά του Pedro Almodóvar.

Οι χαρακτήρες του έχουν μια σειρά από δυσμορφίες, κάποιες από αυτές αρκετά ευφάνταστες, και τα περιστατικά της ζωής τους που παρουσιάζονται στο φιλμ αποκαλύπτουν σταδιακά ποιοι είναι τα πραγματικά «φρικιά». Ο Casanova, ενώ χρησιμοποιεί ένα ροζ φίλτρο για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στοργής και προστασίας για τους ήρωές του, δεν διστάζει να σοκάρει ή να αηδιάσει τον θεατή.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την προβολή του φιλμ, ο cult σκηνοθέτης Álex de la Iglesia (The last circus) δήλωσε ως παραγωγός της ταινίας ότι έδωσε απόλυτη ελευθερία στον Casanova να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είναι να φτιάξεις κάτι εξτράβαγκαντ, κάντο όσο πιο extreme γίνεται».

Το αποτέλεσμα είναι μια μια ροζ πανδαισία, η οποία εννοείται ότι δεν είναι για όλους, καθώς ξαφνιάζει, σοκάρει και συγκινεί, σε αρκετά ισόποσες δόσεις και μας συστήνει ένα νέο ταλέντο, που ξέρει τι θέλει να κάνει και έχει ευτυχώς στο πλευρό του τους κατάλληλους ανθρώπους για να εξελιχθεί και να μας δώσει πολλές εκπλήξεις στο μέλλον.

6 / 10

Πρώτη δημοσίευση: 16 Φεβ. 2017, 16:38
Ενημέρωση: 16 Φεβ. 2017, 16:39
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos