Berlinale 17 - "Requiem for Mrs J." - Κριτική

Δημοσίευση: 14 Φεβ. 2017, 05:36
Συντάκτης:

Ο σκηνοθέτης Μπόγιαν Βούλετιτς καθοδηγεί τη κορυφαία Σέρβα ηθοποιό Μιριάνα Καράνοβιτς(A Good Wife) και μας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο, γκρίζο και μελαγχολικό εγχειρίδιο αυτοκτονίας.

Σε ένα φτωχό σπίτι στο Βελιγράδι η κυρία J συνυπάρχει με τη πεθερά και τις 2 κόρες της προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της μετά από το θάνατο του άντρα της. Ο ψυχισμός της καθρεφτίζεται στη σκονισμένη παλιά τηλεόραση, τα άπλυτα ποτήρια και την καφέ-γκρι απόχρωση της σέρβικης επαρχίας. Σε αυτή τη ντραμεντί η η μαγνητική Μιριάνα Καράνοβιτς προσπαθεί να βρει τον πιο ανώδυνο για τους γύρω της να αυτοκτονήσει. Χάνεται όμως σε ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο και σκοντάφτει σε οτι φαίνεται να είναι απομεινάρια της ίδιας της ζωής.

Το «Ρέκβιεμ για την κυρία J» είναι μια ταινία για την κατάθλιψη. Ή μια ταινία για τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ή ένας τραγικός συμβολισμός της φτωχοποίησης της μεσοαστικής τάξης στη Σερβία. Όπως και να το δει κανείς, το σίγουρο είναι πως βγαίνοντας από την αίθουσα το ανέκφραστο βλέμμα της κυρίας J σου μένει εντυπωμένο στο μυαλό και δε μπορείς να το βγάλεις.

Bαθμολογία: 6 / 10

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της ταινίας, ο σκηνοθέτης μας είπε πως έμπνευσή του για την ταινία αυτή της οποίας το σενάριο προετοίμαζε 4 χρόνια, ήταν προσωπικές τους σχέσεις που συσχετίζονται με την περσόνα της κυρίας J. Ακόμη η όλη μετάβαση στη χώρα του από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό που οδήγησε στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Η Καράνοβιτς αναφέρει οτι έδωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στον Βούλετιτς και βρίσκει υπερθετικό το βαθμό στον οποίο καταλαβαίνει τις γυναίκες - ίσως επειδή ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο με γυναίκες - και αυτό την έκανε να τον εμπιστευτεί απόλυτα. Αστειευόμενη λέει για το πόσο στενή σχέση ανέπτυξαν «Μόνο που δε κοιμηθήκαμε μαζί!»

Όταν ρωτάται για το τι σημαίνουν τα βραβεία για εκείνη, σε πιο προσωπικό τόνο, η Καράνοβιτς παρεκκλίνει και λέει: «Στη  χώρα μου δεν είμαι εύκολος άνθρωπος και είμαι σκληρή με απαίσια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου. Έχω λοιπόν αρκετούς εχθρούς και με κατακρίνουν οτι δεν είμαι αρκετά καλός άνθρωπος. Προσπαθώ σκληρά, να είμαι καλή σα καλλιτέχνης και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να με θυμούνται σαν ηθοποιό. Θέλω όμως να και σαν άνθρωπος να κάνω το καθήκον μου και να πολεμήσω υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των εγκλημάτων πολέμου. Όταν ζεις σε μια κοινωνία που ξέρει τα πάντα για σένα, είναι δύσκολο να ισορροπήσεις αυτά τα δύο. Είναι ευτυχές το ότι είμαι ακόμα ζωντανή, γιατί είναι καταστροφικό να δηλώνεις επαναστάτης και να μην  είσαι καλός στη δουλειά σου. Θέλω να μείνω επαναστάτρια για όλη μου τη ζωή και αυτό να με αξιώνει να λέω πραγματικά αυτό που σκέφτομαι.»

Αξίζει να αναφέρουμε οτι η ταινία έκανε αρκετή αίσθηση στο μάρκετ της Berlinale καθώς η προσέλευση κατέστησε τη προβολή sold out.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Φεβ. 2017, 05:36
Ενημέρωση: 14 Φεβ. 2017, 05:36
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos