Θεσσαλονίκη 2020: "My Heart Can't Beat Unless You Tell It To" - Κριτική

Δημοσίευση: 10 Νοε. 2020, 18:07

Δυο αδέλφια προσπαθούν να φροντίσουν τον αδελφό τους, ό οποίος έχει μια σπάνια ασθένεια και τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα, καταφεύγοντας σε ανθρωποθυσίες για την επιβίωση του. Τα πτώματα αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και να δυσκολεύουν τον υγιή αδελφό που προσπαθεί να διαφύγει από αυτή την άρρωστη κατάσταση.

φεστιβαλ θεσσαλονικης 2021ΣΧΕΤΙΚΑΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021: Το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών


Το ‘’My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To’’ είναι μια δραματική, αλληγορική, με θρίλερ στοιχεία ταινία. Προσπαθεί να δείξει την εξάρτηση και τις δυσλειτουργικές αρρωστημένες οικογενειακές σχέσεις και το αντίκτυπο που έχουν στα μέλη τους. Εστιάζει στην αρρώστια του μικρού αδελφού και την σχέση του με το αίμα για να μεταφέρει όλα αυτά στον θεατή, κάνοντας το θέαμα κάποιες φορές αρκετά αποκρουστικό, όμως δεν τα καταφέρνει.

Βραβευμένο στο φεστιβάλ της Tribeca, αλλά και στο ισπανικό Sitges (ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ φανταστικού στον κόσμο), το φιλμ του  Τζόναθαν Κουάρτας κυλάει πολύ αργά, οι χαρακτήρες είναι ως επί το πλείστον ανέκφραστοι και οι αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους πρωταγωνιστές είναι άβολες. Θα μπορούσε να πει κανείς λοιπον ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να τονίσει τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που περιλαμβάνουν ένα άρρωστο μέλος. Και πάλι όμως θα μπορούσε να τα αναδείξει με καλυτερούς διαλόγους, περισσότερο συναίσθημα και δράση.

Ως αποτέλεσμα η ταινία δεν κερδίζει τον θεατή. Ακόμα και τα μηνύματα της: της προσπάθειας του παιδιού που πάσχει να διαφύγει από την κατάστασή του, αλλά του άλλου αδελφού να λυτρωθεί και να δραπετεύσει, δεν περνιούνται τόσο άμεσα στον θεατή και απλά δημιουργεί ένα αίσθημα λύπησης για τον μικρό αδελφό και για την όλη κατάσταση.

Αν και θιγεί θέματα όπως ο εγκλεισμός στο σπίτι, η κοινωνική απομόνωση, η θυσία της προσωπικής βούλησης, καταστάσεις που συχνά αντιμετωπίζουν δυσλειτουργικές οικογένειες ,δεν μπορείς να ταυτιστείς τόσο με τους πρωταγωνιστές όπου φαίνονται απομακροι και ψυχροι αφήνοντας σου ένα περίεργο αίσθημα καθ’όλη την διάρκεια που τους παρακολουθείς.

Το μόνο εντυπωσιακό είναι ότι όλη η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 20 μέρες.

Μαρία Πλουμάκη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικά διαμορφωμένο section του MOVE IT που ανανεώνεται καθημερινά.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 10 Νοε. 2020, 18:07
Ενημέρωση: 10 Νοε. 2020, 18:07
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No sudden move

No sudden move

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Kαι όμως: η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με ΑΥΤΟ το καστ, κυκλοφόρησε κατευθείας...
2 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977