Θεσσαλονίκη 2019: "Υπάρχει Θεός, το Ονομά της είναι Πετρούνια" - Κριτική

Δημοσίευση: 2 Νοε. 2019, 20:42
Συντάκτης:

Σύνοψη: Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

<a href="/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

Άποψη: Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός, θρησκευτικές προκαταλήψεις, στοιχειοθετούν ένα κοινωνικό δράμα με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις, σκηνοθετημένο με σωστό ρυθμό και νεύρο,χωρίς να πέφτει στην παγίδα (ή την ευλογία, όπως το δει κανείς) του γλυκού και ναϊβ σουρεαλισμού, αλλά ούτε και στην ευκολία της φασαριόζικης διδαχής.

Το φιλμ της Τεόνα Μιτέβσκα ακροβατεί με χάρη κάπου ενδιάμεσα και εκπλήσει με την φυσικότητα με την οποία παρουσιάζει τον φανατισμό και τις σχεδόν παρανοϊκές προκαταλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ενώ είσαι έτοιμος να εξοργιστείς, τελικά να συγκινείσαι από τον αφύσικο γολγοθά της ηρωίδας. 

Η ματιά της Μιτέβσκα είναι τολμηρή, η ερμηνεία της Ζορίτσα Νούτσεβα χειμμαρώδης, το σενάριο δεν αποφεύγει κάποιες ευκολίες και κάποιες αχρείαστες υποπλοκές αισθηματικής φύσης. Το ιδιαιτέρως σημαντικό όμως είναι ότι δεν κωλώνει να καταδιώξει με μανία τα κοινωνικο-πολιτικο-θρησκευτικά στερεότυπα και τον πατριαρχικό φανατισμό.

Δεν υπάρχει κάτι φαντασμαγορικά ηρωϊκό, όταν ένας ταπεινός άνθρωπος αφεθεί στην παρόρμηση της στιγμής που θα καταπνίξει τις φοβίες του και θα τον δικαιώσει. Υπαρχει όμως μια γενναιότητα που ζηλεύεις, σε όλο αυτό. 

H ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την AMA Films.

7,5 / 10

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 2 Νοε. 2019, 20:42
Ενημέρωση: 2 Νοε. 2019, 20:47
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos