Αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικοί στην τελετή έναρξης

Δημοσίευση: 3 Νοε. 2013, 12:50

Η τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν περιεκτική, με σαφές χαρακτηριστικό στοιχείο την παρουσία δύο πρωτοκλασάτων Αμερικάνων σκηνοθετών στην αίθουσα, του Τζιμ Τζάρμους και του Αλεξάντερ Πέιν, αλλά και την αποδοκιμασία του κοινού στις ομιλίες των πολιτικών.

Φυσικά, η ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη, ήταν κλασσικά, λιτή και περιεκτική: "Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια και πιστεύω ότι η χρονιά αυτή είναι πολύ δυνατή παρά τις δυσκολίες που κι εμείς, όπως όλη η χώρα, αντιμετωπίζουμε. Νιώθω περήφανος που το 80% του προϋπολογισμού της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Με ένα σύνολο 150 ταινιών από 54 χώρες, με 300 ξένους και 200 Έλληνες επισκέπτες, με αφιερώματα σε ανεξάρτητους δημιουργούς και στο τμήμα για το βαλκανικό σινεμά, με αγαπημένους σκηνοθέτες και με έναν όλο και πιο δυνατό ελληνικό κινηματογράφο, συνθέτουμε το παζλ της φετινής διοργάνωσης της οποίας ο κεντρικός της άξονας είναι η ανατροπή".

Οι επόμενοι ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν πολιτικό τόνο στη γιορτή του κινηματογράφου και αποδοκιμάστηκαν από τους παρευρισκόμενους. Τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ("Είναι σημαντικό ότι μέσα στη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης ο ελληνικός κινηματογράφος κερδίζει διεθνείς διακρίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σταθερά ανοδική πορεία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τα σημαντικά προβλήματα που όντως υπάρχουν, με πρώτο απ’ όλα τη μεγάλη μείωση των διαθέσιμων πόρων λόγω της κρίσης. Το κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του"), όσο και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα πολιτισμού, Δημοσθένης Δαββέτας ("Έχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού, πρακτικά και ψυχικά. Το Φεστιβάλ έχει να κάνει με το festivus, την αίσθηση της γιορτής, την κοινότητα ανθρώπων που ζουν μια κινηματογραφική εμπειρία, καθώς με τον ίδιο τον κινηματογράφο που δεν είναι μία απλή αίσθηση αλλά είναι ουσιαστικά η νεωτερική ζωή, αυτό που εκφράζει η μοντέρνα εποχή").

Φυσικά την παράσταση έκλεψε ο Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος δήλωσε: "Νιώθω μεγάλη τιμή που η ταινία μου ανοίγει το 54ο Φεστιβάλ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Εϊπίδη για την καθοδήγησή του. Τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια και είναι σαν ‘’νονός’’ του ενδιαφέροντος κινηματογράφου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο από την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions, χωρίς τον οποίο δεν θα κάναμε την ταινία. Δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση, μέχρι που εμφανίστηκε αυτός σαν άγγελος. Άνθρωποι όπως ο Χρήστος και ο Δημήτρης ανοίγουν ένα νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου που είναι πραγματικά φανταστικό, και μάλιστα εδώ συνάντησα και ορισμένους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό". 

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η ηθοποιός Ελένη Ρουσινού(φωτό, πρωταγωνίστρια στο Miss Violence), την επίσημη έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, κι ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους με τίτλο "Only Lovers Left Alive".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos