63ο ΦΚΘ: "Μας ψεκάζουν" - Κριτική

Δημοσίευση: 11 Νοε. 2022, 17:22
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ποιό είναι το αληθινό πρόσωπο των ανθρώπων που αποκαλούμε «ψεκασμένους»; Ενώ ο αδέξιος Standa μετράει μέρες για τη γέννηση του γιου του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία φίλος του Bronya δεν απολαμβάνει πια τη ζωή, μιας που πρόσφατα έμεινε χήρος. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν μια απρόσμενη τροπή κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών, όταν ένα φορτηγάκι πέφτει πάνω στο πλήθος. Προτού το πάρει κανείς είδηση, ο οδηγός φεύγει τρέχοντας από τη σκηνή του τροχαίου. Ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και το εορταστικό κλίμα διαλύεται, βυθίζοντας τους ντόπιους σε μια ατμόσφαιρα φόβου, μίσους και παραπληροφόρησης. Ο Bronya, που είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για τρομοκρατία, προσπαθεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση. Η αίσθηση του κινδύνου τού δίνει νέα πνοή, κι έτσι η πυροσβεστική μετατρέπεται σε πολιτοφυλακή.

<a href="/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

Άποψη: Με τις εθνικιστικές τάσεις και τον πολιτικό συντηρητισμό να έχουν βρει αναπάντεχα πρόσφορο έδαφος στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, το ντεμπούτο του Adam Koloman Rybanský “Somewhere Over the Chemtrails”, με ελληνική απόδοση “Μας ψεκάζουν”, κάνει μια εύστοχη διερεύνηση στο θέμα της ξενοφοβίας και στις συνέπειές της στην καθημερινότητα ανθρώπων απλών, ανθρώπων της εργασίας, ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι “εμείς”.  

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Panorama της Berlinale. Ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει εδώ το είδος της κωμωδίας για την προσέγγισή του, στηριζόμενος στην παράδοση του τσεχικού Νέου Κύματος. Αυτό που μας προσφέρει είναι όχι τόσο μια αμιγώς πολιτική ταινία, αλλά μια σάτιρα των ηθών, λακωνική και ατμοσφαιρική, όπου το περιβάλλον και οι συλλογικές συνήθειες διαμορφώνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές. Οι συμμετέχοντες και οι πράξεις τους είναι μάλλον προϊόντα της εποχής στην οποία ζουν και των συνθηκών που τους περιβάλλουν.

Ο Rybanský, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, διακωμωδεί ξεκάθαρα τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ με έναν παράδοξο τρόπο δείχνει να συμπάσχει ταυτόχρονα με εκείνους των οποίων τα μυαλά έχουν επισκιαστεί από την πλύση εγκεφάλου των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου.

Η κινηματογράφηση είναι απολαυστική και η επιλογή των ηθοποιών εξαιρετική - ο Miroslav Krobot είναι έμπειρος και απόλυτα πειστικός ως γκρινιάρης Bronya, ενώ ο συμπαθής Michal Isteník μας εμπνέει την ενσυναίσθηση, ως διστακτικός Standa.

Η ταινία διέπεται από τρυφερότητα, χωρίς, όμως, να επισκιάζεται η σοβαρότητα των αποτελεσμάτων της ξενοφοβίας Τα μηνύματα του Rybanský είναι τολμηρά. Οι ήρωές του βγαίνουν από τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου και γίνονται διαχρονικοί. Και η φιλία παραμένει μια αξία που -ευτυχώς!- τελικά μπορεί ακόμα και κρατάει τον κόσμο ενωμένο.

To 63o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 3-13 Νοεμβρίου 2022. Το MOVE IT βρίσκεται εκεί όπως κάθε χρόνο και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν. 

Τα πάντα για το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην ξεχωριστή ενότητα του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos