63ο ΦΚΘ: "Ησυχία 6-9" - Κριτική

Δημοσίευση: 11 Νοε. 2022, 15:01
Συντάκτης:

Σύνοψη: O Άρης (Χρήστος Πασσαλής) και η Άννα (Αγγελική Παπούλια) συναντιούνται τυχαία σε μια ερειπωμένη, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν παράξενους ήχους και τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων που έχουν χαθεί ξαφνικά και ανεξήγητα. Μέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται.

<a href="/festival-verolino/verlinale-2024-sta-skotadia-toy-arcadia-ta-fantasmata-einai-mesa-soy/69452">Βerlinale 2024: Στα σκοτάδια του Arcadia, τα φαντάσματα είναι μέσα σου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΒerlinale 2024: Στα σκοτάδια του Arcadia, τα φαντάσματα είναι μέσα σου

Γνώμη:  Ο Χρήστος Πασσαλής (Κυνόδοντας, To θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών), μετά την επιτυχημένη συνεργασία του με τον Σύλλα Τζουμέρκα για το «Η πόλη και η πόλη», επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μαζί με την Ελένη Βεργέτη συνυπογράφει το σενάριο της νέας του ταινίας με τον μυστηριώδη τίτλο «Ησυχία 6-9».

Αξιοποιώντας με εξαιρετικό τρόπο τα τοπία των βιομηχανικών περιοχών της Αττικής, μέσα από τον φακό Γιώργο Καρβέλα, ο Πασσαλής στήνει μια καφκικών αποχρώσεων ιστορία αγάπης που μοιάζει σαν να έκανε παιδί το σινεμά του Λάνθιμου, της εποχής των «Άλπεων», με το «Αλφαβίλ» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Η ησυχία του τίτλου της ταινίας επιβάλλεται στους κατοίκους μιας πόλης, ώστε να μπορούν να ηχογραφούνται σε κασέτες οι φωνές εξαφανισμένων ανθρώπων που μεταδίδονται από κεραίες. Αυτοί που έμειναν πίσω περνούν κατά κύριο λόγο τον χρόνο τους ακούγοντας τα μηνύματα των αγαπημένων τους. Κι η καθημερινότητα των κατοίκων έχει οριστεί αμετάκλητα από την απώλεια κι από την προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανούς στη μνήμη τους αυτούς που έφυγαν.

Φτιαγμένη με απλά υλικά, χωρίς την ανάγκη για εντυπωσιασμούς, η «Ησυχία 6-9» φαίνεται εκ πρώτης όψης να ακολουθεί τους κανόνες και να εντάσσεται στο κίνημα του greek weird wave, όμως κάτω από τον σχεδόν αποστασιοποιημένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της, η σκηνοθεσία του Πασσαλή κρύβει μια σπάνια ευαισθησία κι έναν αυθεντικό προβληματισμό πάνω στη λειτουργία της μνήμης.

Οι χαρακτήρες του μπορεί να λειτουργούν σαν αυτόματα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της θλίψης τους. Κι όταν πρέπει να λυγίσουν και να κλάψουν, το κάνουν. Έτσι, το στυλιζάρισμα εδώ δεν υπερτερεί της ουσίας. Και μπορεί να μην μας εξηγούνται όλα όσα βλέπουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακατανόητα, ούτε ότι δεν προκαλούν το συναίσθημα.

Η «Ησυχία 6-9» είναι μια ιδιαίτερη ταινία, χωρίς να είναι ακαταλαβίστικη, πράγμα σπάνιο. Είναι μια ιστορία που μιλάει για την τόλμη του να αγαπάς κάποιον, ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα θα τον χάσεις. Και αφήνει πολλές υποσχέσεις για τα επόμενα βήματα του δημιουργού της.

H ταινία θα διανεμηθεί στις αίθουσες από την Weird Wave

To 63o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 3-13 Νοεμβρίου 2022. Το MOVE IT βρίσκεται εκεί όπως κάθε χρόνο και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν. 

Τα πάντα για το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην ξεχωριστή ενότητα του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
7 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos