27ο ΦΝΘ: Ανακαλύψτε 73 ελληνικά ντοκιμαντέρ
Δυναμικά και καθηλωτικά, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν συγκινητικές προσωπικές ιστορίες και καταπιάνονται με φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, πρωταγωνιστώντας στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Συνολικά, 73 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες και Πλατφόρμα+ αλλά και στις Ειδικές Προβολές.
ΣΧΕΤΙΚΑ27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εδώ μιλάνε για λατρεία
Το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο διευρυμένο τμήμα Πλατφόρμα+ θα προβληθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμα από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο εύρος προβολής στο κοινό.
Προσωπικές ιστορίες, συγκινητικά οδοιπορικά στον χρόνο και στο ελληνικό τοπίο, κοσμογονικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, τρυφερά πορτρέτα από χαρισματικές προσωπικότητες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην τέχνη, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και ενδυνάμωσης, η μοναξιά της αστικής μητρόπολης, ελληνικά τοπόσημα που έχουν λάβει μυθολογικές διαστάσεις, η νοσταλγία και η παλιννόστηση, αλλά και οι πολύπλοκες διακλαδώσεις της ιστορικής και συλλογικής μνήμης είναι ορισμένες από τις θεματικές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελληνικών ντοκιμαντέρ αυτή τη χρονιά.
Τη γνωμοδοτική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών για το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκρότησαν οι Άγγελος Κοβότσος, σκηνοθέτης, Δημήτρης Πάντσος, δημοσιογράφος και Μαρία Τσάγκαρη, εικαστικός και σκηνοθέτρια.
Σας παρουσιάζουμε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 27ου ΦΝΘ:

Διεθνές Διαγωνιστικό
Η καρδιά του ταύρου
Εύα Στεφανή
Μπορεί η τέχνη να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας; Ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Onassis Culture, με αφορμή την παράσταση Εγκάρσιος Προσανατολισμός του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή ακολουθεί την προετοιμασία και την περιοδεία του έργου του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στις ευρωπαϊκές σκηνές και παρατηρεί από απόσταση αναπνοής τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στο έργο. Η κάμερά της κατέγραφε επί δύο χρόνια σκηνές από τις πρόβες στη Στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις παραστάσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Βίλνιους και σε άλλους διεθνείς προορισμούς έως και την τελευταία παράσταση στο Σαν Φρανσίσκο. Το κεντρικό ερώτημα που διατρέχει το ντοκιμαντέρ είναι «γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε;», αναδεικνύοντας την τέχνη ως μέσο αντίστασης στη ματαιότητα των πραγμάτων, αλλά και ως τρόπο νοηματοδότησης της ίδιας μας της ζωής.
Σμιλεμένες ψυχές
Σταύρος Ψυλλάκης
Ο Ελβετός οδοντίατρος Julien Grivel θεράπευε δωρεάν επί 26 χρόνια (1972-1998) χανσενικούς (λεπρούς) στην Ελλάδα. Ήταν ένα εσωτερικό ταξίδι που τον βοήθησε να βλέπει τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά. «Υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων υιοθέτησα ασυνείδητα και τη σκέψη τους» λέει. Η φιλία του με τον Μανώλη Φουντουλάκη (πρώην χανσενικό) ήταν καταλυτική.
Τα τέρματα του Αυγούστου
Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Τα τέρματα του Αυγούστου είναι ένα καλειδοσκόπιο γεγονότων, συμβάντων και στιγμών από την καθημερινότητα ενός χωριού της νότιας Πίνδου στη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου τουρνουά ποδοσφαίρου. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία μέσω της παρατήρησης ενός «ιμπρεσιονιστικού» πορτρέτου μιας μικρής κοινότητας στο καλοκαιρινό της ζωντάνεμα.
Διαγωνιστικό Newcomers
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Βύρωνας Κριτζάς
Ποιητικοί, δραματικοί, αστείοι, παιδιά του MTV με φόντο την Κέρκυρα, οι Κόρε. Ύδρο. απασχόλησαν όσο λίγες μπάντες την ελληνική indie ποπ/ροκ σκηνή, εισπράττοντας λατρεία αλλά και χλευασμό. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία τους, εστιάζοντας στα δύο βασικά μέλη, αλλά και στη σημασία τού να είναι κανείς ιδιαίτερος χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτό.
Λο
Θανάσης Βασιλείου
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο άδειο διαμέρισμα της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα για να διαχειριστεί μια προβληματική κληρονομιά. Από τις γυμνές πλέον επιφάνειες του σπιτιού, αναδύονται θραύσματα αναμνήσεων της οικογένειάς του και η προσωπική ιστορία του μπλέκεται με το συλλογικό τραύμα της Χούντας.
Super Paradise
Στηβ Κρικρής
Τα τελευταία 50 χρόνια, η Μύκονος έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Ένα φθηνό νησί, σήμερα πανάκριβο. Ένας άγνωστος προορισμός, σήμερα παγκόσμιος τόπος έλξης. Ένα σύμβολο ελευθεριότητας, σήμερα προσωποποίηση κοινωνικών αποκλεισμών. Πώς κατάφερε ένα μικρό νησί να αφομοιώσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσες διαφορετικές εμπειρίες;
Διαγωνιστικό >>Film Forward
Αυτή που ελπίζει
Στρατής Χατζηελενούδας
Σε μια μεταποκαλυπτική εποχή, μια εξερευνήτρια από έναν άλλο γαλαξία ταξιδεύει στον τελευταίο πλανήτη πριν την καταστροφή του, για να βρει τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα των πουλιών και να τη φέρει πίσω στον κόσμο της. Συνοδευόμενη από μια τεχνητή νοημοσύνη, θα ανακαλύψει ότι η ανάγκη για επικοινωνία επιβιώνει ακόμη και στην απόλυτη σιωπή.
Σχέδιο θανάτου για έναν σκύλο και έναν άντρα
Χρήστος Καρακέπελης
Στη νάρκη των lockdowns, ένας απόκληρος σχεδιάζει –σαν άτρωτος υπερήρωας– μια επική απόδραση γι’ αυτόν και τον σκύλο του από τον πιο θανατηφόρο ιό: την ίδια τη ζωή. Ένα περιπετειώδες ταξίδι θανάτου που θα οδηγήσει μαγικά και τους δυο από την τρώγλη τους έως τα άγρια βουνά και τη Νέα Υόρκη, από την ασφυκτική πραγματικότητα στην απόλυτη ελευθερία.
NovaMax SkyLand
Διονυσία Κοπανά
Ανάμεσα στα αθηναϊκά μπαλκόνια, θραυσματικές εικόνες, ήχοι, φευγαλέες, ανολοκλήρωτες ιστορίες. Οι εποχές εναλλάσσονται, τα σημαντικά μπλέκονται με τα ασήμαντα, η ομορφιά και η ασχήμια συνυπάρχουν. Καιρικά φαινόμενα, παράλογες συνθήκες, συμβάντα, ανθρώπινες χειρονομίες και άλλες ψηφίδες της ζωής, συνυφαίνουν το φάσμα ενός αστικού οικοσυστήματος.

Ειδικές προβολές
Σκοτεινοί θάνατοι στην αρχαιότητα - Ολυμπιάδα: Δίψα για εξουσία
Καλλιόπη Λεγάκη
Η Ολυμπιάδα, πριγκίπισσα βασιλικής γενιάς, παντρεύτηκε τον βασιλιά Φίλιππο Β', γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο και έφτασε να εξουσιάζει το βασίλειο της Μακεδονίας. Μεγαλωμένη σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, επικράτησε των αντιπάλων της και επέβαλε τη θέλησή της. Πώς όμως μια τέτοια δυναμική και πανίσχυρη γυναίκα είχε ένα τόσο φρικτό τέλος; Σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή της COSMOTE TV, ο γνωστός αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας διερευνά τον θάνατο μεγάλων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας και αποκαλύπτει πλευρές που κανένας δεν είχε φανταστεί. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε ειδική προβολή, σε συνεργασία με την COSMOTE TV.
L'éclairage revient / Κύματα φωτός
Παντελής Καλογεράκης, Μιχάλης Καλογεράκης, Παναγιώτης Ανδριανός
Εμβληματικοί ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ «ζωντανεύουν» μέσω της μουσικής και της εικόνας, στο πλαίσιο του διαδικτυακού φεστιβάλ «Κύματα φωτός», που πραγματοποιείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κουμεντάκη. Πέντε καλλιτεχνικές ομάδες δημιουργούν site specific βιντεοπαραστάσεις όπου η μουσική και το σενάριο εμπνέονται από τους χώρους, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί. Το πρώτο βίντεο L'éclairage revient [το φως επιστρέφει], γυρίστηκε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τα τετράδια με σημειώσεις που βρήκαν στο εργοστάσιο και δημιούργησαν έναν ηχητικό κόσμο όπου η ποίηση του Ρεμπώ συνομιλεί με τις σκέψεις των ανθρώπων που εργάστηκαν στο Αλιβέρι. Μετά την προβολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα ακολουθήσει live από τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη με επιλογές από τη δισκογραφία τους (Προσωπικό, Ρεμπώτικα, Varvara Project, Τα Παραμύθια της Μελπομένης κ.ά.)
Κύριλλος και Μεθόδιος - Οι Φωτιστές των Σλάβων
Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
1942, γερμανοκρατούμενη Τσεχία. Μια ομάδα σαμποτέρ, κρυμμένοι στον Ορθόδοξο ναό της πόλης, συλλαμβάνονται από τους ναζί και εκτελούνται. Έχουν μόλις εξοντώσει τον Ράινχαρτ Χάιντριχ, τον «Χασάπη της Πράγας». Αλλά πώς βρέθηκε ένας ορθόδοξος ναός στην καρδιά της Ευρώπης; Πρέπει να πάμε πίσω 12 αιώνες, για να γνωρίσουμε την ιστορία του εκχριστιανισμού των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, καθώς και τους μαθητές τους, οι οποίοι δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο και συνακόλουθα τη γραφή, που επέτρεψε στους σλαβικούς λαούς να ενταχθούν στην κοινωνία των λαών της Ευρώπης.
Υστερόγραφο: Από το τέρμα των λεωφορείων στο θέατρο Τέχνης
Λάκης Παπαστάθης
Στο πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ Υστερόγραφο (ΕΡΤ, 2021-2022), ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης μάς οδηγεί σε έναν περίπατο από το τέρμα των λεωφορείων επί της Ακαδημίας μέχρι τη Στοά Ορφέως και το Θέατρο Τέχνης. Από το «Ροζ κτίριο» της Ακαδημίας του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο στέγασε παλιότερα το νοσοκομείο Ελπίς, ο Λάκης Παπαστάθης αφηγείται ιστορίες της πόλης, σημαντικών ανθρώπων, πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και απλών πολιτών, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Μυθολογία, ιστορία και προσωπικές αναμνήσεις πλέκουν μια περιήγηση που συνεχίζει από την οδό Ασκληπιού στη γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας, εκεί που παλιά σταματούσαν τα τραμ, κατηφορίζει στο Ακροπόλ των επιθεωρήσεων, κι έπειτα στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με την Ιπποκράτους, εκεί όπου σημειώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας για την Κύπρο στη δεκαετία του 1950, αλλά και πιο παλιά, στις κηδείες του Χαρίλαου Τρικούπη το 1896 και του βασιλιά Αλέξανδρου το 1920. Ο περίπατος περνάει από το Αρσάκειο και καταλήγει στη Στοά Ορφέως και στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου των εκδόσεων Μπενάκη που επιμελήθηκε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκου, με τίτλο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ. Γενικό Πλάνο, η οποία θα συνοδεύσει την έκθεση ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ. Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα. Το βιβλίο συντίθεται από κείμενα πενήντα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών: κινηματογραφιστές, άνθρωποι του θεάτρου και της τηλεόρασης, συγγραφείς, ζωγράφοι, δημοσιογράφοι, μουσικοί, μαθητές και φίλοι του σκηνοθέτη καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Είναι μια πολυφωνική βιογραφία, διανθισμένη με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, που αναδεικνύει στιγμές από την πορεία του Λάκη Παπαστάθη. Ομιλητές: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος (δ/ντής φωτογραφίας), Απόστολος Καρακάσης (σκηνοθέτης), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός) και Κατερίνα Ευαγγελάκου. Στην εκδήλωση θα δώσει το παρών και η ηθοποιός Υβόννη Μαλτέζου.
Όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε εδώ
Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 6-16 Μαρτίου 2025.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων