25ο ΦΝΘ – “Mykonian Pastoral”: Ποντάροντας στην νοσταλγία που αναδύει κάθε τι αυθεντικό

Δημοσίευση: 8 Μαρτίου 2023, 13:48
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια κιβωτός του Νώε όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν μαζί με τα ζωντανά τους καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Άποψη: Το τρίτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Ελιάνας Αμπραβανέλ δείχνει την άλλη όψη της κοσμοπολίτικης Μυκόνου. Εκεί που μακριά από τις πλαζ, τα φώτα, τη μουσική και τα ποτά, η Μαού συνεχίζει να είναι ένα χωριό βγαλμένο από μια άλλη εποχή.

Η σκηνοθέτης δεν έχει γεννηθεί στο νησί, δηλώνει, όμως, “εξ επιλογής Μυκονιάτισσα”, αφού πρόκειται για έναν τόπο τον οποίο αγάπησε από την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκε και στον οποίο επέλεξε να ζει. Αυτή την καθημερινότητά της ανάμεσα σε ανθρώπους που εκτρέφουν ζώα, κάνουν αγροτικές δουλειές και διατηρούν ακόμα την παράδοση και τον νησιώτικο ρυθμό ζωής επιδιώκει να μας αποκαλύψει η Αμπραβανέλ στο “Mykonian Pastoral”.

Οι γωνιές του νησιού που οι πολλοί δεν γνωρίζουν γεμίζουν τα πλάνα με ομορφιά, ενώ το κυκλαδίτικο μπλε της θάλασσας και του ουρανού δεν μπορεί παρά να ευφραίνει τα μάτια του θεατή, κάθε φόρα, υπό όποιες συνθήκες.

Υπάρχει εδώ η επιθυμία να αναδειχθούν οι άνθρωποι που η σκηνοθέτης γνωρίζει, αγαπά και συναναστρέφεται, μαζί με μια πιο αυθεντική πλευρά του νησιού που γεννά νοσταλγία ακόμα σε εκείνους που δεν την έχουν ζήσει.

Λείπουν, όμως, το storytelling, η σύνδεση με τον θεατή, η προοπτική που ενδεχομένως να είχε η καταγραφή αυτής της αλλιώτικης ζωής. Και έτσι το όλο εγχείρημα μοιάζει τελικά με ένα άτακτο “αράδιασμα” όμορφων εικόνων και αναμνήσεων στην -κατά τα άλλα συμπαθέστατη- τραγουδιστή προφορά των πρωταγωνιστών.

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos