Silent Hour, από την Spentzos
Silent Hour, από την Spentzos

23ο ΦΝΘ: "Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας" - Κριτική

Δημοσίευση: 3 Ιουλίου 2021, 16:57

Σύνοψη: Παρακολουθώντας στενά την δίκη της Χρυσής Αυγής, που μπορεί να συγκριθεί, ίσως και να ξεπερνά σε σημασία, τη δίκη της Νυρεμβέργης, η ταινία αναρωτιέται ποιά μπορεί να είναι η απάντηση στον φασισμό, τον ναζισμό και την άκρα δεξιά.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από την δίκη, τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε αυτήν, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η νέο-ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Άποψη: Το ντοκιμαντέρ της Αντζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας», αποτελεί στην ουσία την συνέχεια και την ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε η Ελληνο-Γαλλίδα δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια το 2016 με την ταινία «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

To MOVE IT παρακολουθεί Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από κοντά

Μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, αλλά και πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε η ίδια η Κουρουνή και η ομάδα της όλα αυτά τα χρόνια, εξετάζεται το τρομακτικά σημαντικό και επικίνδυνο φαινόμενο που ακούει στο όνομα «Χρυσή Αυγή». Η Κουρουνή μας παραθέτει το χρονικό της δίκης από την αρχή μέχρι και την τελική καταδικαστική απόφαση, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και την πορεία της Χρυσής Αυγής από την άνοδο της σε τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2015, μέχρι και την κατάρρευση και την αποκάλυψη (με καθυστέρηση)του εγκληματικού της χαρακτήρα.

Αρχικά, παρουσιάζονται οι τρείς βασικές υποθέσεις που σχημάτισαν την δίκη. Η δολοφονική επίθεση κατά Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012, η επίθεση κατά των συνδικαλιστών στο Πέραμα το 2013 και φυσικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο πρόσωπο της μητέρα του Παύλου, Μάγδας Φύσσα, που με κάθε της κουβέντα σου προκαλεί έναν απίστευτο σφίξιμο στο στομάχι. Η Μάγδα Φύσσα, άλλωστε, έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στο ντοκιμαντέρ, αλλά και σε ολόκληρη την σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Η ταινία, όμως, δεν στέκεται απλώς στην παρουσίαση της δίκης ως ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά την χρησιμοποιεί ως αφορμή προκειμένου να αγγίξει το φλέγον ζήτημα του φασισμού και του νέο-ναζισμού στις σύγχρονες κοινωνίες και κυρίως για να θέσει το ερώτημα «Πώς αντιστεκόμαστε και αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα;» Παράλληλα με την δίκη της Χρυσής Αυγής λοιπόν, ξεκινάει και ένα ταξίδι εύρεσης απάντησης στο παραπάνω ερώτημα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Το αντιφασιστικό κίνημα εξηγεί πώς αντέδρασε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και πώς με μαχητικό τρόπο αντιμετώπισε τον φασισμό στους δρόμους και τις γειτονιές. Δημοτικές παρατάξεις, αλλά και εκπρόσωποι της Ευρωβουλής, εξηγούν πως πρέπει να δοθεί μια μάχη και στα πολιτικά έδρανα. Δημοσιογράφοι αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν είτε να αντιμετωπίσουν, είτε όμως και να ενισχύσουν τέτοια φασιστικά μορφώματα.

Μάλιστα, κατά την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της άκρας δεξιάς, η ταινία δεν διστάζει να αγγίξει και πιο καυτά θέματα όπως την ιδεολογική συγγένεια της Χρυσής Αυγής με τα τάγματα ασφαλείας της κατοχής, αλλά και την σχέση που έχει μέχρι και σήμερα με την ελληνική αστυνομία. Ενδεικτικά, μάλιστα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας Τσουκαλά Αναστασία, μετά από προσωπική της εμπειρία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Αντίθετα με τον στρατό, η αστυνομία δεν εκδημοκρατίστηκε μετά το 1974…»   

Το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας» χτίζει ένα πολύτιμο μωσαϊκό πληροφοριών γύρω από την δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και γενικότερα γύρω από την  ανάπτυξη της σύγχρονης ακροδεξιάς, το οποίο αναμφίβολα όφειλε να υπάρχει στους κόλπους της ελληνικής φιλμογραφίας, και γι’ αυτό ευχαριστούμε την κυρία Κουρουνή και τους συνεργάτες της.

Αυτό όμως που προσφέρει η συγκεκριμένη ταινία, ήδη από τον τίτλο της, είναι η υπενθύμιση ότι ο φασισμός δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται ως κάτι το περιθωριακό και εύκολα διαχειρίσιμο, αλλά η αντιμετώπιση του αποτελεί πράγματι μια υπόθεση όλων μας.

Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Γιώργος Τόγιας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
10127
Feelgood
7030
Feelgood
5828
Tanweer
5636
Silent Hour, από την Spentzos Silent Hour, από την Spentzos