21ο ΦΝΘ - Αφιέρωμα: "Σε μια κόλλα χαρτί"

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2019, 16:25
Συντάκτης:

Γραφειοκρατία (η): 1. η άσκηση της δημόσιας διοίκησης μέσω γραφείων, στα οποία υπάρχει σαφής καταμερισμός εργασίας και αυστηρή ιεραρχική δομή 2. η διεκπεραίωση της εργασίας μεταξύ γραφείων με τρόπο σχολαστικό και με προσκόλληση στις τυπικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και ταλαιπωρία των πολιτών

<a href="/festival-thessalonikis/22o-festival-ntokimanter-thessalonikis-tha-ginei-diadiktyaka/62562">Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα γίνει διαδικτυακά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα γίνει διαδικτυακά

Τα ατελείωτα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεν διαφέρουν και πολύ σε διάφορες χώρες του κόσμου: πολίτες που τρέχουν από ουρά σε ουρά, καθυστερήσεις που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποβούν μοιραίες, άπειρος χαμένος χρόνος και αποτέλεσμα απολύτως αβέβαιο. Μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο «Σε μια κόλλα χαρτί», το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τον φάκελο «γραφειοκρατία» με 5 χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που προβάλλονται σε πρεμιέρα στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Οι ταινίες του αφιερώματος:

Open to the Public της Σίλβια Μπελότι (Ιταλία, 2017): Το προσκήνιο και το παρασκήνιο μιας ιταλικής δημόσιας υπηρεσίας -του Ινστιτούτου Δημόσιας Στέγασης στη Νάπολη- φανερώνουν σε όλο το μεγαλείο του το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και έντονα ταμπεραμέντα, ευαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες και φυσικά τις παθογένειες της σχέσης κράτους-πολίτη.

Restless του Μπερνάρντ Ατάλ (Βραζιλία, 2018) Διεθνής Πρεμιέρα: Ένας πατέρας αναζητά τα ίχνη του γιου του, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία σε μια φτωχογειτονιά της Βραζιλίας και έκτοτε έχει εξαφανιστεί. Η έρευνα του πατέρα πρέπει να περάσει δια πυρός και σιδήρου, μέσα από ένα σύστημα που μυρίζει διαφθορά και αυθαιρεσία.

Border of Pain της Ρουθ Γουόκ (Ισραήλ, 2018) Παγκόσμια Πρεμιέρα: Πώς αλληλοεξαρτιέται το σύστημα υγείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων; Η ταινία καταγράφει το πώς οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν υπηρεσίες σε διάφορες δομές υγείας, με μαρτυρίες ασθενών, γιατρών και νομικών. Ένα γιγάντιο, περίπλοκο δίκτυο που μπορεί να σώσει αλλά και να κοστίσει ανθρώπινες ζω

Crime + Punishment του Στίβεν Μέινγκ (ΗΠΑ, 2018): 12 θαρραλέοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης τολμούν να καταγγείλουν κάτι σχεδόν ανείπωτο: τον υπόγειο πόλεμο που δέχτηκαν επειδή αντιστάθηκαν στην αντιδεοντολογική πρακτική του κατώτατου ορίου αριθμού συλλήψεων που ισχύει άτυπα προκειμένου να λάβει ένας αστυνομικός προαγωγή ή να μην υποστεί πειθαρχικές διώξεις.

Goodbye Party του Λοχμάν Καλεντί (Ιράν, 2018) Παγκόσμια Πρεμιέρα: Ο Τζαλάλ αναγκάζεται να πουλήσει την κληρονομιά του: μια σχολή καλών τεχνών που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές καλλιτεχνών στο Ιράν. Παλεύοντας να συντηρήσει τη μνήμη του χώρου όπως-όπως και κόντρα στους περιορισμούς και τους παραλογισμούς του κράτους, κάνει ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι.  

Όλοι οι χώροι προβολής του αφιερώματος «Σε μια κόλλα χαρτί» είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Είσοδος Ελεύθερη - Για την είσοδο στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2019, 16:25
Ενημέρωση: 5 Μαρτίου 2019, 16:25
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos