Πανόραμα 2022: "R.E.M. Ταχείες κινήσεις οφθαλμού" - Κριτική

Δημοσίευση: 31 Ιαν. 2022, 14:54
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δύο ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας εμπλέκονται μεταξύ τους. Οι νεότεροι αντικρίζουν τα αδιέξοδα των μεγαλύτερων σαν μια ζοφερή πιθανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι «ανανεώνονται» αλλά και βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στα δικά τους αδιέξοδα.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/35o-panorama-black-stone-kritiki/67416">35ο Πανόραμα: &quot;Black stone&quot; - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ35ο Πανόραμα: "Black stone" - Κριτική

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τα λάθη δεν διορθώνονται και οι σχέσεις καταλήγουν ανθρωποφαγικές

Γνώμη: Το σινεμά αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν τόπους όπου εξερευνούνται οι διάφορες πτυχές του έρωτα, από τον κεραυνοβόλο μέχρι τον τραγικό. Όλοι μας έχουμε υιοθετήσει ιδέες, απόψεις και στάσεις γύρω από τις σχέσεις με βάση κινηματογραφικά ζευγάρια, όλοι έχουμε μια αγαπημένη κινηματογραφική ιστορία αγάπης.

Ο Κάρολος Ζωναράς είναι ένας δημιουργός που είναι ερωτευμένος με την ίδια την τέχνη του σινεμά. Συνεπώς, το «REM Ταχείες Κινήσεις Οφθαλμού», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, είναι περισσότερο μια ταινία για το πώς φτιάχνεις μια ταινία ερωτικού περιεχομένου, κι όχι μια συμβατική αφήγηση της σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών.

Η αυτοαναφορική και πειραματική της προσέγγιση είναι εμφανής από τα πρώτα κιόλας λεπτά, κι αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας ονειρικός πρόλογος για όσα θα ακολουθήσουν δεν είναι παρά μια εισαγωγή σε μια σειρά από βινιέτες, όπου οι χαρακτήρες διαρκώς κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο, οι οδηγίες και τα CUT του σκηνοθέτη διακόπτουν την πλοκή για μας υπενθυμίσουν ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι τα γυρίσματα μιας ταινίας, ενώ ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ / ψυχαναλυτής μας δίνει οδηγίες για τη χρήση των φακών και πώς αυτοί συμβάλλουν στην κινηματογραφική αφήγηση.

Ο Ζωναράς δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει κανέναν κανόνα, αλλά όσο συγκεντρωμένος κι αν είναι ο θεατής σε όσα βλέπει, είναι αδύνατο να μην κουραστεί από όλα τα τρικ που επιστρατεύει ή από την λυρική αφήγηση που διακόπτεται από σαπουνοπερικούς διαλόγους και ερμηνείες που φτάνουν στα όρια του κωμικού.

Ο τίτλος της ταινίας μας προϊδεάζει ότι όλα όσα βλέπουμε είναι ένα όνειρο, όπου δεν υπάρχει αρχή, μέση, τέλος και ο χρόνος είναι κυκλικός. Και παρότι όλοι έχουμε δει όνειρα που δεν θέλαμε να τελειώσουν, το όνειρο του Ζωναρά δεν είναι ένα από αυτά.

Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετιό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ