Πανόραμα 2020: "The domain" - Κριτική

Δημοσίευση: 3 Δεκ. 2020, 02:17
Συντάκτης:

Η Πορτογαλική ταινία The Domain του Diago Guedes, υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και πρόταση της Πορτογαλίας για τα Όσκαρ του 2020, είναι ένα επικό δράμα εποχής, για την ιστορία ενός πλούσιου γαιοκτήμονα και της οικογένειας του, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις της Πορτογαλίας μέσα στις δεκαετίες.

<a href="/home-cinema-streaming/wingwomen/69107">Wingwomen</a>ΣΧΕΤΙΚΑWingwomen

Η ταινία έχει πλούσια μυθιστορηματικά στοιχεία  όπως η μεγάλη της διάρκεια ( πάνω από δυόμιση ώρες), οι περιφερειακές ιστορίες που συχνά συνιστούν την πλοκή και ο τρόπος που ξεδιπλώνει αργά και μεθοδικά την αφήγησή της. Ξεκινώντας από τις αποικιακές βλέψεις της Πορτογαλίας στην Αγκόλα, φτάνει μέχρι την επανάσταση των Γαρύφαλλων και τελικά την οικονομική παρακμή της δεκαετίας του 90.

Η αφήγηση στο δεύτερο μισό της ωστόσο επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες, αναδεικνύοντας εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα σε κοινωνικά στρώματα και διαφορετικές γενιές. Οι ήρωες καλούνται να προσαρμοστούν στις κοινωνικές αλλαγές, με την κεντρική φιγούρα του Joao, πατέρα της οικογένειας, να εξάπτει συχνά το ενδιαφέρον με τη συχνά σκληρή, αλλά κατά κάποιο τρόπο δίκαιη και συνετή συμπεριφορά του.

Η προσωπική του ιστορία εξελίσσεται ως κάθε μελόδραμα εποχής, με στοιχεία όπως νόθα παιδιά και οικογενειακές συγκρούσεις, αν και η δραματική φόρτιση των σκηνών συγκρατείται πάντα στο ελάχιστο.

Σε γενικές γραμμές το The Domain αν και στερείται πρωτοτυπίας και εκπλήξεων, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ματιά στη σύγχρονη Πορτογαλική ιστορία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ταινιών όπως ο Ιταλικός «Γατόπαρδος» ή το Αμερικανικό “Home from the Hill”.

Αποτελεί έτσι παρά τα ελαττώματά της, μία ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της σχέσης του ατόμου με την ιστορία αλλά κυρίως ένα προσεκτικά δομημένο πορτρέτο της Πορτογαλικής κοινωνίας των προηγούμενων δεκαετιών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο ειδικά διαμορφωμένο section του MOVE IT.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos